The Descendants

The Descendants (2011)

Film1
7.3 / 10
113
Pers
84% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Alexander Payne
Cast: George Clooney, Shailene Woodley, meer »
Lengte: 115 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Tragikomedie met George Clooney die een band probeert te krijgen met zijn twee dochters, nadat zijn vrouw betrokken is geraakt bij een ernstig ongeluk

Matt King, vader van twee dochters, wordt gedwongen zijn verleden en zijn toekomst met andere ogen te gaan bekijken wanneer zijn vrouw betrokken raakt bij een ernstig bootongeluk in Waikiki. Op zijn eigen onbeholpen wijze tracht hij de relatie te herstellen met zijn dochters: de bijdehante Scottie en de opstandige Alexandra. Tegelijkertijd moet hij beslissen over de verkoop van een stuk grond dat in het bezit van zijn familie is. Wanneer Alexandra hem vertelt dat haar moeder ten tijde van het ongeluk een verhouding had, wordt Matt gedwongen om op een andere wijze naar zijn leven en zijn nalatenschap te kijken.

Deze tragikomedie van regisseur en scenarioschrijver Alexander Payne (Sideways) kreeg vijf Oscarnominaties, waaronder voor Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur. Na de Golden Globe in de wacht te hebben gesleept, zag George Clooney de Oscar aan zijn neus voorbijgaan. Payne viel wel in de prijzen in de categorie Beste Bewerkte Script, dat gebaseerd is op de roman van Kaui Hart Hemmings. • Pers - 84%  
  100

  Clooney excelleert in gelaagde rol

  "Zonder twijfel is King zijn meest subtiele vertolking. Hij speelt een man die vergat te leven, maar gaandeweg tot bezinning komt."

  Ab Zagt - AD
  100

  Kers op de taart

  "Wat een rijkdom, wat een realisme, wat een eerlijkheid. Dit is een film over tamelijk gewone mensen zonder dat het plat wordt. (...) Het moet maar eens gezegd worden: George Clooney is gewoon een erg goede acteur en dit is absoluut zijn beste rol tot nu toe."

  Mike Peek - NL Magazine
  100

  Prachtig hulpeloze George Clooney

  "Payne maakt het zichzelf en de kijker niet te gemakkelijk door elk drama met een vette knipoog te relativeren, want het doet pijn Clooney als King zo hulpeloos te zien. Hij is voortdurend de pispaal in een film waarin iedereen op de verkeerde persoon kwaad wordt."

  André Nientied - Nu.nl
  100

  Volstrekt unieke sfeer

  "Dit is een grote, belangrijke Amerikaanse filmmaker die precies weet wat hij wil vertellen en hoe hij dat moet doen. Alles klopt aan deze ontroerende film, die ferm in deze tijd is geworteld maar over veertig jaar waarschijnlijk nog actueel zal zijn."

  Arman Avsaroglu - FilmTotaal
  80

  Aloha shirts en midlife crises

  "Maar hoe bevredigend de film dramatisch ook is uitgewerkt, The Descendants mist de satirische bite die About Schmidt en Sideways zo bijzonder maakten. Payne rondt alles te keurig af."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  80

  Delicate balans tussen pijn en bijtende humor

  "Payne wringt zich niet in rare bochten om deze even absurde als bedroevende situatie van verademende humor te voorzien, maar laat het er natuurlijk uit voortvloeien met zijn slimme schrijfwerk."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Grappige, geloofwaardige en herkenbare schets

  "Dat de film het niveau van Sideways net niet haalt, ligt vooral aan de manier waarop alle verhaallijnen aan het slot keurig worden afgerond. Dat doet te gekunsteld aan om te overtuigen of ontroeren, en doet afbreuk aan een film die in al zijn komische grilligheid emotioneel volkomen authentiek aanvoelt."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Midlifecrisis in paradijselijk Hawaï

  "The Descendants wordt ondanks de heftige thema's nooit loodzwaar. Daarvoor zijn vooral alle personages rond de familie King te grappig en trefzeker geportretteerd."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Opnieuw beginnen

  "The Descendants dringt dieper door, al voert de lach om gekke momenten en details de boventoon. Om die reden maakt Paynes vertelling, waarin de hoofdpersoon inziet dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan oppervlakkig gewin, een enkel moment een geconstrueerde indruk."

  Eric Koch - De Telegraaf
  80

  Sjofele losers

  "Gefrustreerde, afstandelijke losers zijn het, de mannen in de films van Payne. Mannen die zichzelf als het ware hebben uitgewist. Ze verpesten het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de mensen om hen heen."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Zorgen in het paradijs

  "Het belang van The Descendants is niet dat de film een wereld toont die maar weinig mensen kennen maar dat hij ons personages voorschotelt die we allemaal denken te kennen, en ze dan een kwartslag draait."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  70

  Subtiele humor, onderkoeld drama

  "een stapje terug voor Alexander Payne. De film mist namelijk het scherpe randje dat zijn voorgangers zo interessant maakte. Het is allemaal net iets te netjes, net te veel gladgestreken."

  Patricia Smagge - Movie 2 Movie
  60

  Minder geslaagd

  "The Descendants is keurig en integer vermaak; zo keurig dat het gemaakt lijkt te zijn met een oog op de Oscaruitreiking. (...) Voor de argeloze filmliefhebber die geen Oscars te verdelen heeft, is deze onberispelijke film bij vlagen even vermoeiend als het onophoudelijke gitaargetokkel."

  Fred Caren - MovieScene
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 februari 2012
  Film1 première: Vrijdag 8 februari 2013
  Distributeur: 20th Century Fox