Patatje oorlog

Patatje oorlog (2011)

IMDb
6.1 / 10 130
Pers
77% 6
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Familie
Regie: Nicole van Kilsdonk
Cast: Johnny de Mol, Rifka Lodeizen, meer »
Lengte: 86 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Familiefilm waarin het negenjarige meisje Kiek zich in vreemde bochten wringt om haar vader te kunnen beschermen die naar oorlogsgebied vertrekt

De negenjarige Kiek is een energiek en stoer meisje, maar ze raakt bezorgd wanneer haar vader Thomas als arts naar een oorlogsgebied in Afghanistan vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels. Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in vreemde bochten: ze heeft een dode hond en een dode muis nodig. Kiek kent namelijk niemand die een dode muis, een dode hond én een dode vader heeft.

Deze Nederlandse familiefilm van Nicole van Kilsdonk ('Richting West') is gebaseerd op het bekroonde boek 'Een kleine kans' van Marjolijn Hof en won op het Cinekid festival de juryprijs voor Beste Film. Johnny de Mol nam de rol van vader Thomas op zich en Rifka Lodeizen is te zien als de moeder van Kiek. • Pers - 77%  
  80

  Bange Kiek steelt je hart met grappige fantasieën

  "Het is een wanhopige poging om grip te krijgen op een ongrijpbare situatie, natuurlijk. Maar grappig is het ook. En zo behandelt Patatje oorlog, naar het boek Een kleine kans van Marjolein Hof, zware thema's als dood, angst, verlies van een ouder en oorlog: luchtig, maar zonder iets weg te moffelen of te dramatiseren."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Cursusje kansen keren

  "Net als het boek beziet de film de wereld consequent door de ogen van Kiek, een hartveroverende hoofdrol van debutante Pippa Allen. Soms is zij ook in een voice-over aan het woord en worden de gedachten van haar personage met grappige animaties geïllustreerd. Die regiekeuze draagt bij aan een luchtige mix die het serieuze thema goed te behappen houdt."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Fantasie over Afghanistan

  "Het had zwaar drama kunnen opleveren, maar scenarist Lotte Tabbers en Van Kilsdonk zorgen voor een perfecte balans tussen lichtvoetig en dramatisch. Een grote rol daarin spelen ook de vrolijke animatiescènes, die geregeld het verhaal onderbreken. En dan is er nog het naturelle acteren van alle personages, dat nog eens onderstreept dat Van Kilsdonk een uitstekende acteursregisseur is. Patatje oorlog straalt liefde uit."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Meer dan alleen een kinderfilm

  "In feite is dit best een zwaar drama over onzekere tijden, maar het is zo verpakt dat ieder kind er volop in mee kan gaan. (...) Van Kilsdonk houdt altijd de juiste balans tussen lichtvoetigheid en ernst, en dat zorgt voor een ontwapenend geheel."

  Fabian Melchers - Neerlands Filmdoek
  80

  Patatje oorlog

  "... Patatje Oorlog is vooral goed omdat er mooi gespeeld wordt."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  60

  Patatje Oorlog tikkie zwaar

  "Hoewel de thematiek behoorlijk zwaar is, heeft regisseur Nicole van Kilsdonk (Richting West, Johan) knap het verhaal weten te verluchtigen door het gebruik van animatie en humor. De debuterende Pippa Allen is een ontdekking, zeker door de aanstekelijke klik die ze heeft met filmvader Johnny de Mol."

  Annemart van Rhee - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 12 oktober 2011
  Film1 première: Zondag 17 juni 2012
  Distributeur: A-film Distribution
  Alternatieve titel: Een kleine kans