Brammetje Baas

Brammetje Baas (2012)

Film1
8.1 / 10
17
IMDb
7 / 10 318
Pers
74% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Familie, Nederlandstalig
Regie: Anna van der Heide
Cast: Coen van Overdam, Katja Herbers, meer »
Lengte: 83 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Kijk nu

Familiefilm over de zevenjarige Brammetje, een creatief en leergierig jongetje dat onmogelijk stil kan zitten

De energieke zevenjarige Brammetje denkt veel na over de wereld om hem heen. Hij heeft ontzettend veel zin om naar groep 3 te gaan. Brammetje kan al heel veel dingen heel goed, behalve lang stil zitten. Maar dan komt hij bij de strenge meneer Vis in de klas. De ouderwetse meester heeft geen oog voor de binnenwereld van het bewegelijke, ongeconcentreerde jongetje en zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen. De ouders van Brammetje worstelen met de vraag in hoeverre zij van hun zoontje moeten eisen dat hij zich aanpast zonder doodongelukkig te worden.

Deze film werd geschreven door Tamara Bos (Minoes, Dolfje Weerwolfje) en won tijdens het Cinekid Filmfestival de prijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm. • Pers - 74%  
  80

  Fantasie als stoorzender

  "De uitgekiende, genuanceerde presentatie van debuterend regisseur Anna van der Heide en scenariste Tamara Bos treffen doel en hart."

  Eric Koch - De Telegraaf
  80

  Ideaal kijkvoer voor het hele gezin

  "Brammetje Baas is gebaseerd op een leuk, maar jammer genoeg niet zo bekend prentenboek van Tamara Bos, dat met aansprekende illustraties van Jan Jutte tot leven gebracht wordt. Bos verwerkte het herkenbare uitgangspunt tot een aandoenlijk en grappig scenario, dat door Anna van der Heide op een uitstekende manier naar het witte doek is gebracht. De acteurs die ervoor uitgekozen zijn, weten precies de juiste snaar te raken."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  80

  Kleurrijk feestje

  "Debuterend regisseur Anna van der Heide laat Brammetjes gedachten constant door het beeld tuimelen, letterlijk, vaak in de vorm van de leuke, knapgevonden animaties van Balder Westein. Het maakt de film een kleurrijk feestje, en tegelijkertijd maakt het Brammetjes frustratie dat hij 'zijn hoofd nu eenmaal niet kan stoppen' knap invoelbaar."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Ode aan de verbeeldingskracht

  "Regisseuse Anna van der heide brengt in haar eerste bioscoopfilm een ode aan de verbeeldingskracht. Brammetjes fantasieŽn worden prachtig weergegeven in originele animaties van Balder Westein. Tegelijkertijd geeft het scenario van Tamara Bos alle ruimte voor herkenbare dramatiek."

  Rianne van der Molen - AD
  80

  Uitstekende vaderlandse jeugdfilm

  "Juist om de doelgroep aan te spreken heeft Van der Heide gekozen voor een eigenzinnige aanpak, waarbij naast het vlotte maar geenszins gehaast tempo vooral de simpele maar doeltreffende animaties en beeldtrucjes van Balder Westein een lust voor het oog zijn. (...) Brammetje Baas kan zich moeiteloos meten met recente uitstekende vaderlandse jeugdfilms als Achtste-groepers Huilen Niet, Mijn Avonturen Door V. Swchwrm en Kauwboy."

  Arjan Welles - Neerlands Filmdoek
  70

  Vrolijk en origineel

  "De animaties zitten wel erg goed in elkaar en zullen zowel de allerkleinsten als hun ouders aanspreken. Vaak voegen ze ook echt iets toe. De Gondryaanse huisvlijt is het grootste wapenfeit van deze vrolijke en originele film. Met niets nieuws onder de zon weet Brammetje Baas zich op deze manier te onderscheiden van andere familiefilms."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  60

  'Rotmeester!'

  "Een humoristische en prettig ongecompliceerde, hoewel ook een tikkeltje voorspelbare geschiedenis waarin wordt uitgedragen dat we drukke en ongedurige kinderen toch vooral moeten begrijpen. Om aan het eind nog even snel te benadrukken dat we allemaal onszelf mogen zijn en dat het juist prachtig is dat iedereen anders is."

  Leo Bankersen - De Filmkrant
  60

  Moderne Pietje Bell

  "Brammetje Baas is een moderne Pietje Bell. Toen waren zulke jongetjes 'ondeugend' en kregen ze straf. Nu heet het ADHD en krijgen ze een pilletje. Gelukkig heeft Brammetje begripvolle ouders die zijn overmatige energie de ruimte willen geven. Het is wel stereotiep dat moeder daarin doorslaat en vader gaat mokken. Er worden serieuze dingen gezegd over kinderen en opvoeding, maar het blijft een vrolijke boel."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 27 juni 2012
  Film1 première: Zaterdag 20 april 2013
  Distributeur: Benelux Film Distributors