Silver Linings Playbook

Silver Linings Playbook (2012)

Film1
7.4 / 10
122
Pers
75% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: David O. Russell
Cast: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, meer »
Lengte: 122 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Humoristisch drama met Bradley Cooper als Pat, die net ontslagen is uit een psychiatrische inrichting en zijn leven weer probeert op te bouwen

Pat Solitano is net ontslagen uit een psychiatrische inrichting en probeert zijn leven weer op te bouwen. Hij trekt in bij zijn ouders en doet de zoveelste poging om weer in het reine te komen bij zijn ex-vrouw. Dat zij niks meer van hem wil weten, weigert hij onder ogen te zien. Pas wanneer de heetgebakerde Pat de onaangepaste Tiffany ontmoet, die zo haar eigen problemen heeft, komt hij zichzelf echt tegen.

Voor haar hoofdrol in deze onconventionele romantische komedie mocht Jennifer Lawrence een Oscar in ontvangst nemen. Regisseur David O. Russell, die eerder 'The Fighter' en 'Three Kings' afleverde, bewerkte zelf het gelijknamige boek van Matthew Quick tot een scenario. • Pers - 75%  
  90

  Publiekslieveling

  "Dat de film voor acht Oscars is genomineerd - uitzonderlijk voor een lichtvoetige film - is vooral een verdienste van de verrassend goede acteurs, die konden beschikken over het uitmuntende script van Russell. (...) De film kent een charme die publiekslieveling Little Miss Sunshine bijvoorbeeld ook had. Zonder twijfel heeft Silver Linings Playbook het in zich een nieuwe favoriet van bioscoopbezoekers te worden."

  Julia Nolet - Filmpjekijken.com
  80

  Beschadigde zielen die niet zonder elkaar kunnen

  "een hartveroverende film vol heerlijke personages (...) vol met bittere en zoete momenten die de kijker zullen raken. Vlekkeloos is het allemaal niet - het sentiment ligt er soms te dik bovenop - maar deze film maakte mensen blij."

  Ab Zagt - AD
  80

  De zon breekt door

  "De acht Oscarnominaties voor het komische drama van David O. Russell zijn terecht. (...) David O. Russell kiest ondanks het dramatische gegeven voor een prettige toon, door grote en kleine emoties, en groot en klein menselijk falen af te wisselen met luchtige passages, zoals hij ook in The Fighter schakelde tussen de tedere vaderdochterrelatie en de harde werkelijkheid in de boksring."

  Mariska Graveland - De Filmkrant
  80

  Fantastisch acteerwerk in pakkend drama

  "Omdat zo'n beetje al z'n personages geestelijk zo veel geleden hebben, lijkt Silver Linings Playbook op het eerste gezicht zwaar­moediger dan hij feitelijk is. Van die tegenstelling maakt regisseur en schrijver David O. Russell handig gebruik: zonder dat je het in de gaten hebt, zet hij je een crowdpleaser voor, wat het effect alleen maar versterkt. Bovendien onder­scheidt de film zich door zijn mooi geschetste menselijkheid."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Goede balans tussen komedie, romantiek en drama

  Met alle karakters in de film is wat mis, maar dat gaat niet op voor de film zelf. Het verhaal is een goede balans tussen komedie, romantiek en drama en de acteurs kregen terecht Oscarnominaties voor hun rollen. Silver Linings Playbook is een zonnestraaltje waar we ons even aan kunnen warmen tijdens de wintermaanden. Maar meer ook niet.

  Lianne Koorn - MovieScene
  80

  Juist sprookje voor harde werkelijkheid

  "Silver Linings Playbook is meer dan een romantische komedie over twee getormenteerde zielen. Het speelt zich af in een wereld van ontslag en werkloosheid. Russell laat zien hoe absurd levenswijsheden over samenwerking, familiebanden in deze rauwrealistische wereld zijn."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Meer Jennifer Lawrence graag

  "Voor een film over twee mensen met dergelijke stoornissen is het Silver Linings Playbook bijzonder lichtzinnig. In het echte leven valt er weinig te lachen om een stalker met een straatverbod en een ongelukkig meisje met een dode echtgenoot, maar in deze film wel. Een beetje onrealistisch, maar dat is er juist zo leuk aan. Heerlijk, een wereld waarin Cupido psychiatrische patiënten kan genezen."

  Grieteke Meerman - Spits
  80

  Misschien wel de feelgoodfilm van het jaar.

  "Silver Linings Playbook is een heerlijke combi van romantiek, drama en komedie. Voornaamste kracht zit in de humor en de acteerprestaties van Bradley Cooper en (vooral) Jennifer Lawrence."

  Henny Wouters - Cinemagazine
  80

  Oscar voor Jennifer Lawrence is meer dan verdiend

  "Silver Linings Playbook is een goed gemaakte feelgoodmovie met een sterk script en goede acteurs die de film ruim boven de gemiddelde romkom uittillen. De acht Oscarnominaties zijn dan weer wat overdreven - zeker die voor De Niro - maar de Oscar voor Lawrence is meer dan verdiend."

  André Nientied - Nu.nl
  70

  Ultiem Hollywood feelgoodmomentje

  "Een film met een sterke cast die het onderwerp en bijbehorende taboe prachtig weet te belichten. Jammer alleen dat het verhaal zo'n voorspelbaar einde heeft. Het ultieme Hollywood feelgoodmomentje haalt de hele boodschap van de film in een keer onderuit."

  Yara Plasman - FilmTotaal
  60

  Dansend naar liefde

  "Een klassiek gegeven, dat door Oscarwinnares Jennifer Lawrence en de voorgedragen Bradley Cooper hartveroverend inhoud krijgt. (...) De bijrollen zijn al even smakelijk, al was de Oscarkandidatuur van De Niro wat overdreven. Dat eerbetoon tekent de grote Amerikaanse waardering voor de wat bestudeerde, maar zeer plezierige komedie van David O. Russell."

  Eric Koch - De Telegraaf
  60

  Een uitgestoken hand

  "Onvermijdelijk verliest Russell het evenwicht - en helaas ook de subtiele tragiek - van het eerste halfuur. Het zijn Bradley Cooper en Jennifer Lawrence (intussen beloond met een Oscar) die dat echter ruimschoots compenseren."

  Oliver Kerkdijk - Cinema.nl
  60

  Silver Linings Playbook eindigt te zonnig

  "Silver Linings Playbook is aanvankelijk een originele komedie rond een onwaarschijnlijke romance, maar in de tweede helft van de film worden alle balletjes teleurstellend voorspelbaar ingekopt."

  Mark Moorman - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 28 februari 2013
  Film1 première: Dinsdag 24 december 2013
  Distributeur: A-film Distribution