Ender's Game

Ender's Game (2013)

Film1
6.3 / 10
57
Pers
48% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Regie: Gavin Hood
Cast: Harrison Ford, Asa Butterfield, meer »
Lengte: 114 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Scifi met Harrison Ford waarin Asa Butterfield naar een militaire school in de ruimte wordt gestuurd, in voorbereiding op een buitenaardse invasie

Andrew 'Ender' Wiggin is de jongste zoon uit een doodnormaal gezin. Wanneer de mensheid vernietigd lijkt te worden in de oorlog met de Formics, een buitenaards insectenras, worden er maatregelen genomen. Er wordt er een trainingskamp in de ruimte opgezet om de meest talentvolle kinderen op te leiden tot toekomstige commandanten. Ender blijkt tot de uitverkorenen te horen. Onder commando van kolonel Graff en majoor Anderson komt Ender steeds meer in contact met zijn talenten en komt het lot van de wereld in zijn handen te liggen.

Deze scifi-actiefilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Orson Scott Card uit 1985. Regisseur Gavin Hood ('X-Men Origins: Wolverine') bewerkte zelf de roman tot een scenario.****

Film1 Recensie: Volwassenen hersenspoelen kinderen in eendimensionale scifi

Deze boekverfilming zit vol prachtige special effects en gevechten tussen gewichtloze kindstrijders. Helaas stelt dit buitenaardse avontuur op alle andere vlakken teleur: de personages zijn eendimensionaal doordat ze geen geschiedenis meekrijgen en Ender overwint wel heel gemakkelijk alle obstakels. Zelfs topacteurs Harrison Ford, Asa Butterfield en Ben Kingsley kunnen deze productie niet redden.

Lees verder
 • Pers - 48%  
  70

  Oorlog is geen spelletje

  "Hoewel het plot emotioneel soms tekort schiet, komt het punt dankzij de prestaties van Butterfield, Ford en Davis degelijk uit de verf. Het is jammer dat Ender's Game toch een afgeraffeld happy end meekreeg: zonder dat zou de impact van de boodschap des te doeltreffender aankomen. Want oorlog is geen spelletje en kent alleen maar verliezers."

  Jan Roselaar - MovieScene
  60

  Mager jongetje wordt redder van de wereld

  "De jonge acteur Asa Butterfield maakt indruk als Ender, het type 'stille wateren hebben diepe gronden'. De weg die hij aflegt van kind naar aanvalsleider is spannender kijkvoer dan de gigantische, bombastische aanval die volgt."

  Anton Slotboom - AD
  60

  Oorlogsfilm met een twist

  "er valt best wat af te dingen op Ender's Game. Het tempo is nu eens traag, dan weer te gehaast, en belangrijke plotverwikkelingen worden afgeraffeld. Maar het intrigerende verhaal maakt veel goed, net als het prima spel van de jonge acteurs."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  60

  Personages en thema's maken de dienst uit

  "Aan de andere kant is het wel weer eens verfrissend een sciencefictionfilm te zien waarin de focus niet ligt op vechtende robots of exploderende ruimteschepen. Het zijn vooral de personages en thema's die de dienst uitmaken. Zelfs al zijn die niet zo denderend uitgewerkt."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  50

  De verveling slaat al snel toe

  "Door herhaling en veel te veel uitleg slaat voor de kijker al gauw de verveling toe. En dat brengt ons bij de grootste makke van de film - hij is saai, alle spektakel en special effects ten spijt. Hood sleurt je in een rotvaart door het verhaal. Opbouw is er nauwelijks. Wie Ender precies is en wat er met hem gebeurt kan halverwege de film niemand meer iets schelen."

  Marjan Westbroek - Schokkend Nieuws
  50

  Gemakzuchtige fouten

  "Ook 'Ender's Game' vervalt in te veel gemakzuchtige fouten. Een boek dat al een kleine dertig jaar op de plank ligt om te verfilmen, was er ongetwijfeld niet slechter op geworden als het scenario ook de tijd had om wat verder te rijpen. Nu levert het een halfslachtige film op die het moet hebben van zijn uiterlijk vertoon, maar inhoudelijk ernstig tekort schiet."

  Wouter Los - Cinemagazine
  50

  Grimmigheid en complexiteit ontbreekt

  "En al blijft Ender's Game als film dankzij goed spel en een aantal sterke momenten redelijk overeind, afgezet tegen het boek schiet de film op veel punten tekort. Gecompliceerde relaties als die tussen Ender en zijn broer Stephen en zus Valentine, of die met de geslepen kolonel Graff zijn te schematisch uitgewerkt en bovenal ontbreekt de grimmigheid en complexiteit."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  40

  Slaapverwekkend

  "Vooral Harrison Ford, die zijn mentor Colonel Graff speelt, moet de boodschap overbrengen. Hij doet dat even ongeďnspireerd als de schmierende Ben Kingsley, die gestalte geeft aan een legendarische oorlogsheld met een Maori-tattoo. De twee veteranen voegen weinig toe aan de eindeloze trainingssessies die Ender ondergaat in gewichtloze toestand. Hij moet daar zijn strategisch inzicht mee scherpen, maar sust ons er vooral mee in slaap."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Volwassenen hersenspoelen kinderen in eendimensionale scifi

  Deze boekverfilming zit vol prachtige special effects en gevechten tussen gewichtloze kindstrijders. Helaas stelt dit buitenaardse avontuur op alle andere vlakken teleur: de personages zijn eendimensionaal doordat ze geen geschiedenis meekrijgen en Ender overwint wel heel gemakkelijk alle obstakels. Zelfs topacteurs Harrison Ford, Asa Butterfield en Ben Kingsley kunnen deze productie niet redden.

  Anneke Arentsen - Film1
  30

  Butterfield mist charisma

  "De jonge Butterfield mist bovendien het charisma om een jonge held te spelen, terwijl Fords charisma wordt overstemd door zijn chagrijn. Als videogame is Ender's Game wellicht te pruimen, als film is hij bijna niet verteren."

  André Nientied - NU.nl
  20

  Zeldzaam stupide slot

  "Vanuit het niets volgt een van de meest debiele slotaktes uit de filmgeschiedenis, waarin in luttele minuten de ene na de andere bizarre ontboezeming wordt gedaan en een vat vol potsierlijke levenslessen over de kijker wordt uitgestort. Een wonderlijke prestatie is het eigenlijk, zoveel stupiditeit verwerkt in zo'n kort tijdsbestek."

  Jelle Schot - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 23 januari 2014