Mientras duermes

Mientras duermes (2011)

Film1
6.9 / 10
42
IMDb
7.1 / 10 8204
Pers
65% 4
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror, Thriller
Regie: Jaume Balagueró
Cast: Luis Tosar, Marta Etura, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Spanje
Taal: Spaans

Spaanse thriller over de doodgewoon ogende César die de drang heeft om de levens van de mensen rondom hem zo zuur mogelijk te maken

César werkt als conciërge in een appartementencomplex. Dat hij eigenlijk doodongelukkig is en zijn medemens niet uit kan staan, heeft hij steeds meesterlijk weten te verbergen door zich voor te doen als een welopgevoede en hardwerkende gentleman. Maar het enige dat hem dag in dag uit op de been houdt, is zijn drang om de mensen in zijn omgeving het leven zuur te maken. Vooral de bewoners van het complex zijn niet veilig voor zijn pesterijen. Wanneer hij zijn aantrekkelijke en opgewekte huisgenote Clara leert kennen, wendt César zijn charmante alter ego aan om haar het leven zo weerzinwekkend mogelijk te maken.

Deze psychologische thriller van Jaume Balagueró, bekend van de horrorfilm (●REC), sleepte op het Imagine Amsterdam Fantastic Film Festival de Méliès d'Argent in de wacht. • Pers - 65%  
  90

  Nergens is het veilig

  "Ook op plekken waar men zich op zijn gemak voelt, zoals in hun eigen huis, kan het kwaad toeslaan. Dit akelige idee loopt als een rode draad door de film. Telkens valt uit onverwachtse hoek nog een klap. Aan het einde blijf je verbaasd en murw gebeukt zitten."

  Lieuwe van Albada - FilmTotaal
  60

  Knap opgebouwde thriller

  "Uiterst beheerst voert Balagueró de spanning op en toch wil Sleep Tight maar niet onder de huid kruipen (...) César voelt amper zo gevaarlijk als hij uiteindelijk blijkt te zijn."

  Floortje Smit - de Volkskrant
  60

  Ziekelijke pesterijen

  "Obsessieve liefde in combinatie met een ziekelijke zucht tot vernietiging van geluk van anderen zorgen voor een sfeertje waarin de gebeurtenissen zich op bizarre wijze ontwikkelen. (...) De ontwikkelingen en de afloop zijn gelukkig weinig voorspelbaar, waardoor de aandacht toch voldoende wordt vastgehouden, ook al kabbelt het op enkele momenten wat voort."

  Rob Veerman - Cinemagazine
  50

  Hier had meer in gezeten

  "Mientras Duermes is in het begin vrij traag, maar werkt naar een spannender middenstuk toe. Aan het einde wordt de film jammer genoeg weer teveel gerekt, doordat er steeds een nieuwe wending komt. Daarnaast zien we wel de handelingen die César uitvoert, maar we komen niet achter de precieze reden van zijn daden. Hierdoor blijf je met teveel vragen zitten. Spijtig voor het verhaal en de acteurs, want hier had zeker meer in gezeten."

  Jamaica Vink - Filmpjekijken.com
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 juli 2012
  Film1 première: Maandag 18 maart 2013
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Sleep Tight
 • Reacties (12)  
   • Quentin
   • dinsdag 16 april 2013
   • 14:14

   Intelligente en goed geacteerde thriller.

   Is het horror? Dat hangt van de definitie af. Het draait in "Mientras Duermes" niet om 'blood and gore' en ook niet om zgn 'bovennatuurlijke entiteiten' of 'ondoden' die op wraak belust achter groepjes naïeve (Amerikaanse) tieners aan zitten, dus in die zin past de film beslist niet in het (klassieke) horror genre - gelukkig. Het plot is ook veel inventiever en doordachter dan je in dat genre meestal aantreft. Het doet her en der zelfs wat aan Hitchkock denken, en wat maakte hij nou ook weer precies? Dus zeg het maar: géén horror, Hitchkockiaanse suspense óf een nieuwe en verbeterde versie horror-thriller. De meningen zullen allicht verdeeld zijn...


   Conciërge César is iemand die je niet op je pad wil treffen. Hij is ongelukkig en kan het niet uitstaan als een ander wel gelukkig of zelfs maar vrolijk is, en hij rust niet voortdat hij die ander in het ongeluk heeft gestort. Zijn intense gemeenheid overschrijdt alle grenzen, de ingenieuze valsheid waarmee hij zijn perfide plannetjes uitvoert ongekend. En toch is César geen eendimensionaal monster zoals je meestal ziet in de rol van slechterik. Begrijp me niet verkeerd, hij heeft geen goed botje in zijn lijf, je zult niet gauw een kwaadaardiger mens treffen. Maar toch heb je op sommige momenten met hem te doen. Dat maakt ons menselijk - maar het is vooral razend knap van de makers dat ze dit 'monster' zo'n gelaagdheid hebben meegegeven dat je als kijker heen en weer wordt gesleept tussen haat, walging en afschuw enerzijds, en meelij c.q. empathie anderzijds. Het zijn vlagen, en naar mate de film vordert winnen haat en afschuw het dik, maar het blijft indrukwekkend dat er (aanvankelijk) überhaupt plaats is voor nuance.

   Luis Tosar is geknipt voor zijn rol. Hij weet twee tegengestelde kanten geloofwaardig en zonder spoortje van overdrijving te verenigen in één personage: enerzijds de schijnbaar sullige en hulpvaardige conciërge die niemand zelfs maar verdenkt, anderzijds de gewetenloze maniak die nergens voor terugdeinst.


   Clara is in alle opzichten zijn tegenpool. Leuk, vrolijk, mooi, en ze heeft een lach die een hele kamer kan doen oplichten. Als je haar ziet houd je al een beetje van haar, maar dit is nou net iets wat César niet uit kan staan. Zijn primaire missie wordt haar ongelukkig maken. De andere bewoners doet hij 'erbij' als 'hobby'.

   De rol van het kleine meisje is ook geniaal, een kwaadaardig kind waar het kwaad vanaf druipt.... of toch niet?

   Ik wil er verder niet teveel meer over kwijt, omdat dat de suspense in gevaar zou brengen, en die is cruciaal voor de film. Daarom ook niets over het einde, alleen dat men voor realisme heeft gekozen boven effectbejag. Allicht niet ieders keuze, maar wel dapper.

   • brykiert
   • vrijdag 17 mei 2013
   • 19:10

   Voordat ik deze film zag had ik vele goede dingen erover gehoord en het was een hele verrassende film. Deze film is wel Horror maar niet op de manier waar de meeste mensen aan denken (moordenaar, veel bloed) , de horror in de film is dat iemand 2 gezichten heeft en dat goed verbergt en ondertussen ook nog gruwelijke dingen doet die iedereen kan overkomen. Luis Tosar (Cesar) zet een geweldige prestatie neer als de concierge die nooit gelukkig kan zijn in het leven en even zo charmant is als creepy. Marta Etura (Clara) speelt ook een goede rol als de aardige mevrouw die in het gebouw woont en denkt dat de concierge een gewone normale man is. De film verveelde mij GEEN moment en is spannend en grappig van het begin tot het eind. De scene's met het kleine meisje zijn heel grappig. Een film die ik lang niet zal vergeten. TOP!!!!!

   • filmfocusmember13865
   • maandag 26 augustus 2013
   • 11:18

   Redelijke thriller met een origineel verhaal. De film blijft redelijk boeien maar weet nergens echt spannend te worden. Daarnaast vond ik het jammer dat er niet meer over het verleden over de concierge naar buiten gebracht werd. Hierdoor blijft hij een vage rare vent, die bizar gedrag vertoond, zonder dat je ook maar het gevoel hebt wat er aan ten grond slag ligt. Wanneer dit beter was uitgewerkt, was het waarschijnlijk een top thriller geworden, nu is hij slechts middelmaaat.

   • Sobek
   • woensdag 5 februari 2014
   • 11:13

   Geweldige film. Neemt je helemaal mee in de zieke gedachten van de hoofdrolspeler. Wat een kerel!
   Op een gegeven moment kreeg ik zelfs nog sympatie voor hem, dan maak je een film goed, dan is het acteerwerk goed, dan word je vermaakt... daar houd ik van!
   Spannend tot het laaste moment
   Verdict: 4 sterren

   • michiel meijlof
   • vrijdag 28 maart 2014
   • 22:19

   Creepy film en hoofdpersoon, spannend en toch ook boeiend.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer