To Rome with Love

To Rome with Love (2012)

Film1
5.8 / 10
49
IMDb
7.1 / 10 28
Pers
53% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Romantiek
Regie: Woody Allen
Cast: Alec Baldwin, Woody Allen, meer »
Lengte: 112 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Woody Allens romantische en komische hommage aan Rome, met een kijkje in het leven van vier verschillende stellen in en om de Italiaanse hoofdstad

Een kijkje in het leven van diverse mensen in en om de Italiaanse stad Rome. Een gepensioneerde operaregisseur uit New York onderneemt verwoede pogingen om een zingende begrafenisondernemer op het podium te krijgen. Een architect voorziet een Amerikaanse jongeman van pittig liefdesadvies wanneer een jonge actrice op bezoek komt. Een doodgewone huisvader wordt tot zijn grote verbazing ineens de nieuwste beroemdheid van het land. En een pasgetrouwd Italiaans stelletje uit de provincie beleeft een romantische dag in de grote stad... zonder elkaar.

Na Londen (Match Point, Scoop, You Will Meet a Tall Dark Stranger), Barcelona (Vicky Cristina Barcelona) en Parijs (Midnight in Paris), brengt Woody Allen nu een hommage aan Rome. • Pers - 53%  
  70

  Ga mee in het ritme van de stad en geniet ervan

  "Het is een hele berg ideeën, waar Allen knap maar richtingloos mee jongleert. Van een begin, een midden en een eind is nauwelijks te spreken: de film geeft ons anderhalf uur aan geestige situaties en is afgelopen wanneer hij stopt."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  60

  Ansichtkaart uit Rome

  "een wisselvallige film, waarin het ene verhaal beter uitpakt dan het ander. Maar juist die vrijblijvende, luchtige sfeer maakte To Rome with Love tot een ideale zomerfilm."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Een uiterst charmant plaatje

  "leuke, vrolijke momenten vol bekende gezichten, maar komt helaas niet in de buurt van Midnight in Paris of Vicky Cristina Barcelona. Daarvoor mist de film wat eigengereidheid."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  60

  Eeuwige stad maakt Allen mild

  "...te onevenwichtig en te oppervlakkig om tot het beste werk van Allen te behoren. Maar heel erg is dat niet; de gevatte one-liners, de bekende thema's van dood, roem en relaties, en de geestige, licht-absurdistische situaties zijn genoeg om de film de moeite waard te maken."

  Marieke Kremer - Spits
  60

  Groeten van Woody Allen

  "Kleurige plaatjes op de ansichtkaart uit de Eeuwige Stad, maar naast de adressering houdt de gebrilde New Yorkse toerist het bij een getekend zonnetje en 'groeten van Woody Allen'."

  Eric Koch - De Telegraaf
  60

  Woody Allen raakt de weg kwijt in Rome

  "kwalitatief beduidend minder dan de voorganger Midnight in Paris, die een compacter geheel vormde. To Rome With Love is een film vol episodes die weinig met elkaar te maken hebben."

  Ab Zagt - AD
  60

  Woody Allen tussendoortje

  "To Rome With Love is weer een typisch Woody Allen-tussendoortje: mooie VVV-plaatjes, gehannes met relaties en geneuzel over leven en dood. Niets bijzonders, maar het kabbelt lekker door in fijn gezelschap, zodat er regelmatig een glimlach op je smoel komt."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  50

  Absoluut geen visitekaartje

  "De film is vermakelijk maar mist simpelweg de humor en charme die we van de regisseur gewend zijn. Hoewel dit lichtgewicht bij lange na niet het niveau haalt van de 'oude' Woody Allen films, zullen de fans niet al te teleurgesteld worden, want de regisseur is in ieder geval terug op het witte doek."

  Steffie van Rhee - Filmpjekijken.com
  50

  Een wel erg grote stap terug

  "Het blijkt lastig om vier verschillende verhalen, die allemaal los van elkaar staan en volledig langs elkaar lopen, interessant te maken. Dat niet alle verhaallijnen even goed uitgewerkt zijn, speelt daarbij zeker mee."

  Martijn Scheepers - Cinemagazine
  40

  De film gaat nergens naartoe

  "Allen springt heen en weer tussen de episodes, die soms best geestig zijn, maar ook gemakzuchtig en nergens toe leidend. Naast diens recente odes aan Barcelona en Parijs is de afslag Rome een mislukking."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  40

  Liefde, zelfwaardering en roem

  "To Rome With Love doet het cliché eer aan dat alle Italianen overdreven sprekers zijn. En niet alleen de Italianen in deze film gedragen zich alsof ze een toneelstuk voor kleuters opvoeren, ook de Amerikanen gebaren alsof hun levens er vanaf hangen, Allen daarbij vooropgaand."

  Lianne Koorn - MovieScene
  20

  Zoek de Woody

  "Wanneer zelfs een vliegtuigscène met Allen en Judy Davis aanvoelt als derdehandse koketterie met het eigen neurotenimago, is dat veelzeggend. Allen zou ondertussen toch een lichtje moeten opgaan: ferm hernieuwde zelfcontrole in scenarioschrijven of gaan rentenieren."

  Oliver Kerkdijk - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 23 augustus 2012
  Film1 première: Zaterdag 22 juni 2013
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: Nero Fiddled
 • Reacties (11)  
   • Quentin
   • dinsdag 25 juni 2013
   • 05:21

   Typisch Alleneske intellectuele kolder. Ik heb me weer prima vermaakt bij alle (drie)dubbele bodems, verwijzingen en metaforen, verpakt in een viertal ogenschijnlijk bedrieglijk eenvoudige verhaaltjes die zich stuk voor stuk afspelen in Rome.

   Om daar dan ook maar meteen mee te beginnen; de stad die we hier te zien krijgen is het Rome dat filmmakers als Fellini inspireerde, de muze van talloze artiesten en de backdrop voor menig film en roman. Niet de toeristische versie ervan. Deze stad verveelt geen seconde; ook al valt het verhaal soms even stil of komt een grap niet aan, Rome blijft overeind.

   Allen zelf speelt de gepensioneerde muziekproducent Jerry - in zijn werkzame leven gespecialiseerd in atonale, absurdistische opera (what else...(!)). Hij wordt vergezeld èn ondersteund door zijn vrouw Phyllis (Judy Davis) die in het dagelijks leven psychiater is en hem derhalve continu analyseert (how convenient). Jerry 'ontdekt' een begrafenisondernemer die alleen onder de douche blijkt te kunnen zingen. Een dappere rol van de befaamde tenor Fabio Armiliatio (dat hij kon zingen wisten we al). De gimmick met de douchecabine is aardig gevonden, maar wordt wel wat opgerekt.

   Hetzelfde geldt voor de op zich zeer geslaagde 'steek' naar het beroemd zijn om het beroemd zijn. Er wordt heerlijk de draak gestoken met de hedendaagse obsessie met 'beroemdheden' die op de keper beschouwd niets kunnen en niets voorstellen. Ze zijn op Tv geweest en daarom wil iedereen ineens alles van ze weten. (De realiteit is ook op dit punt weer eens vreemder dan fictie, en dat wil hier nogal wat zeggen!)

   Allen heeft Oscarwinnaar Roberto Benigni gecast als doodgewone burgerman die - tot zijn eigen stomme verbazing - plots beroemd is om het beroemd zijn. Tot een willekeurige ander de 'eer' te beurt valt en hij weer even snel vergeten is. Tegen die tijd heb je het grapje ook wel gezien, hoe raak het ook was.

   Het charmantste deel is wat mij betreft het verhaal rond de succesvolle oudere architect John (een voortreffelijke rol van Alec Baldwin) die een jongere versie van zichzelf ontmoet terwijl hij de stad bezoekt waar hij ooit woonde en studeerde. Hij geeft beginnend architect Jack goed advies op gebied van de liefde, waarbij zijn manier van 'verschijnen' doet denken aan een Grieks koor in een klassiek stuk. Hij is op sommige momenten lijfelijk aanwezig (hij wordt bijvoorbeeld door Jack uitgenodigd op de koffie) terwijl hij op andere momenten meer een metafysische 'entiteit' lijkt die in een soort 'tussenwereld' verkeert van waaruit hij observeert, adviseert en becommentariëreert. Overigens doen ook Jesse Eisenberg en Ellen Page het perfect in dit 'subplot', wat in alle opzichten zeer geslaagd is.

   Tenslotte is er nog het jonge stel provinciaaltjes wat naar Rome komt voor zijn carrière. Hier springt Penelope Cruz er bovenuit in een komische rol als onmiskenbare prostituee die zich ineens moet voordoen als keurige echtgenote van de onnozele jongeman op carrièrepad. Geen van de belangrijke genodigden op het chique tuinfeest neemt haar bijster serieus in die rol, maar het leeuwendeel van de mannelijk gasten maakt blijkbaar óók deel uit van haar vaste klantenkring, dus voor haar gaan de zaken na alle mishaps toch nog goed. Voor de jongeman een stuk minder, maar hij leert en passant wel wat bij...

   Zijn eigenlijke eega, die op meer dan één manier verdwaalt, blijkt ook al in de ban van de roem, en smelt als was in de nabijheid van een man die zonder zijn bekendheid nou niet bepaald een vrouwenmagneet genoemd zou kunnen worden. Ook hier toont de meester haarscherp aan hoe raar mensen gaan doen als iemand een paar keer op Tv is geweest.

   Let wel, "To Rome with Love" is geen "Midnight in Paris". Het centrale thema van melancholie en weemoed - wat zo sterk was dat daarmee zelfs de tijd werd overbrugd - ontbreekt hier. Het centrale thema is hier de liefde, getuige de titel en een aantal verhalen. Maar dat thema verbindt de 'subplots' niet zoals in "Paris" het geval was. De enige verbindende factor is hier de stad waarin alles zich afspeelt, en misschien ook wel de liefde voor die stad. En dat is toch ook wel weer heel mooi, want Rome is een waardig hoofdrolspeelster.

   Conclusie: als je Allen's scherpzinnige blik, licht absurde humor en voorliefde voor neuroses kunt waarderen zul je je ook bij deze film weer uitstekend vermaken. Heb je er nooit iets aan gevonden dan zal de vonk ook nu niet overspringen en wordt het waarschijnlijk nooit iets tussen Allen en jou...

   Kortom, een aanrader voor de liefhebber.

   • Perfect Stranger
   • vrijdag 12 juli 2013
   • 19:59

   Pfffff.... Begint aardig, maar gaat heel snel vervelen. Ik denk dat ik nooit fan ga worden van Woody Allen.

   • raymondnugter2
   • zondag 18 augustus 2013
   • 18:47

   Een zeer aangename verassing deze film. A one 2 watch!

   • filmfocusmember13865
   • maandag 16 september 2013
   • 10:36

   Een van de mindere films van Woody Allen, met name door de saaie en oninteressante verhaallijnen en personages. Toch op zijn tijd wel vermakelijk met prachtige beelden van Rome.

   • Rhythmbreeze
   • maandag 21 april 2014
   • 23:13

   Grappig. HET beste onderdeel van de film is eigenlijk nog de persiflage op alle real live soaps. Treffend neergezet. Ik heb me wel vermaakt met deze film.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer