To Rome with Love

To Rome with Love (2012)

Film1
5.8 / 10
49
IMDb
7.1 / 10 22
Pers
53% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Regie: Woody Allen
Cast: Alec Baldwin, Woody Allen, Ellen Page, Jesse Eisenberg, Alison Pill
Genre: Komedie, Romantiek
Lengte: 112 minuten

Woody Allens romantische en komische hommage aan Rome, met een kijkje in het leven van vier verschillende stellen in en om de Italiaanse hoofdstad

Een kijkje in het leven van diverse mensen in en om de Italiaanse stad Rome. Een gepensioneerde operaregisseur uit New York onderneemt verwoede pogingen om een zingende begrafenisondernemer op het podium te krijgen. Een architect voorziet een Amerikaanse jongeman van pittig liefdesadvies wanneer een jonge actrice op bezoek komt. Een doodgewone huisvader wordt tot zijn grote verbazing ineens de nieuwste beroemdheid van het land. En een pasgetrouwd Italiaans stelletje uit de provincie beleeft een romantische dag in de grote stad... zonder elkaar.

Na Londen (Match Point, Scoop, You Will Meet a Tall Dark Stranger), Barcelona (Vicky Cristina Barcelona) en Parijs (Midnight in Paris), brengt Woody Allen nu een hommage aan Rome.

Trailer

Meer video's

Overige informatie

Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Bioscooppremière: Donderdag 23 augustus 2012
Film1 première: Zaterdag 22 juni 2013
Distributeur: Paradiso Entertainment
Alt. titel: Nero Fiddled

Reacties (11)

  • Quentin
  • dinsdag 25 juni 2013
  • 05:21

  Typisch Alleneske intellectuele kolder. Ik heb me weer prima vermaakt bij alle (drie)dubbele bodems, verwijzingen en metaforen, verpakt in een viertal ogenschijnlijk bedrieglijk eenvoudige verhaaltjes die zich stuk voor stuk afspelen in Rome.

  Om daar dan ook maar meteen mee te beginnen; de stad die we hier te zien krijgen is het Rome dat filmmakers als Fellini inspireerde, de muze van talloze artiesten en de backdrop voor menig film en roman. Niet de toeristische versie ervan. Deze stad verveelt geen seconde; ook al valt het verhaal soms even stil of komt een grap niet aan, Rome blijft overeind.

  Allen zelf speelt de gepensioneerde muziekproducent Jerry - in zijn werkzame leven gespecialiseerd in atonale, absurdistische opera (what else...(!)). Hij wordt vergezeld èn ondersteund door zijn vrouw Phyllis (Judy Davis) die in het dagelijks leven psychiater is en hem derhalve continu analyseert (how convenient). Jerry 'ontdekt' een begrafenisondernemer die alleen onder de douche blijkt te kunnen zingen. Een dappere rol van de befaamde tenor Fabio Armiliatio (dat hij kon zingen wisten we al). De gimmick met de douchecabine is aardig gevonden, maar wordt wel wat opgerekt.

  Hetzelfde geldt voor de op zich zeer geslaagde 'steek' naar het beroemd zijn om het beroemd zijn. Er wordt heerlijk de draak gestoken met de hedendaagse obsessie met 'beroemdheden' die op de keper beschouwd niets kunnen en niets voorstellen. Ze zijn op Tv geweest en daarom wil iedereen ineens alles van ze weten. (De realiteit is ook op dit punt weer eens vreemder dan fictie, en dat wil hier nogal wat zeggen!)

  Allen heeft Oscarwinnaar Roberto Benigni gecast als doodgewone burgerman die - tot zijn eigen stomme verbazing - plots beroemd is om het beroemd zijn. Tot een willekeurige ander de 'eer' te beurt valt en hij weer even snel vergeten is. Tegen die tijd heb je het grapje ook wel gezien, hoe raak het ook was.

  Het charmantste deel is wat mij betreft het verhaal rond de succesvolle oudere architect John (een voortreffelijke rol van Alec Baldwin) die een jongere versie van zichzelf ontmoet terwijl hij de stad bezoekt waar hij ooit woonde en studeerde. Hij geeft beginnend architect Jack goed advies op gebied van de liefde, waarbij zijn manier van 'verschijnen' doet denken aan een Grieks koor in een klassiek stuk. Hij is op sommige momenten lijfelijk aanwezig (hij wordt bijvoorbeeld door Jack uitgenodigd op de koffie) terwijl hij op andere momenten meer een metafysische 'entiteit' lijkt die in een soort 'tussenwereld' verkeert van waaruit hij observeert, adviseert en becommentariëreert. Overigens doen ook Jesse Eisenberg en Ellen Page het perfect in dit 'subplot', wat in alle opzichten zeer geslaagd is.

  Tenslotte is er nog het jonge stel provinciaaltjes wat naar Rome komt voor zijn carrière. Hier springt Penelope Cruz er bovenuit in een komische rol als onmiskenbare prostituee die zich ineens moet voordoen als keurige echtgenote van de onnozele jongeman op carrièrepad. Geen van de belangrijke genodigden op het chique tuinfeest neemt haar bijster serieus in die rol, maar het leeuwendeel van de mannelijk gasten maakt blijkbaar óók deel uit van haar vaste klantenkring, dus voor haar gaan de zaken na alle mishaps toch nog goed. Voor de jongeman een stuk minder, maar hij leert en passant wel wat bij...

  Zijn eigenlijke eega, die op meer dan één manier verdwaalt, blijkt ook al in de ban van de roem, en smelt als was in de nabijheid van een man die zonder zijn bekendheid nou niet bepaald een vrouwenmagneet genoemd zou kunnen worden. Ook hier toont de meester haarscherp aan hoe raar mensen gaan doen als iemand een paar keer op Tv is geweest.

  Let wel, "To Rome with Love" is geen "Midnight in Paris". Het centrale thema van melancholie en weemoed - wat zo sterk was dat daarmee zelfs de tijd werd overbrugd - ontbreekt hier. Het centrale thema is hier de liefde, getuige de titel en een aantal verhalen. Maar dat thema verbindt de 'subplots' niet zoals in "Paris" het geval was. De enige verbindende factor is hier de stad waarin alles zich afspeelt, en misschien ook wel de liefde voor die stad. En dat is toch ook wel weer heel mooi, want Rome is een waardig hoofdrolspeelster.

  Conclusie: als je Allen's scherpzinnige blik, licht absurde humor en voorliefde voor neuroses kunt waarderen zul je je ook bij deze film weer uitstekend vermaken. Heb je er nooit iets aan gevonden dan zal de vonk ook nu niet overspringen en wordt het waarschijnlijk nooit iets tussen Allen en jou...

  Kortom, een aanrader voor de liefhebber.

 • Pfffff.... Begint aardig, maar gaat heel snel vervelen. Ik denk dat ik nooit fan ga worden van Woody Allen.

 • Een zeer aangename verassing deze film. A one 2 watch!

 • Een van de mindere films van Woody Allen, met name door de saaie en oninteressante verhaallijnen en personages. Toch op zijn tijd wel vermakelijk met prachtige beelden van Rome.

 • Grappig. HET beste onderdeel van de film is eigenlijk nog de persiflage op alle real live soaps. Treffend neergezet. Ik heb me wel vermaakt met deze film.

Lees alle reacties

Geef jouw mening

Reageer 
Registreren Inloggen