└ perdre la raison

└ perdre la raison (2012)

IMDb
6.7 / 10 1100
Pers
70% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Joachim Lafosse
Cast: Niels Arestrup, Tahar Rahim, meer »
Lengte: 111 minuten
Land: BelgiŰ, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland
Taal: Frans, Arabisch

Drama waarin het getrouwde stel Mounir en Murielle onbewust steeds afhankelijker wordt van dokter Pinget, de pleegvader van Mounir

Mounir leeft al sinds zijn kinderjaren bij dokter Pinget. De dokter zorgt ervoor dat Mounir de kans krijgt medicijnen te gaan studeren en materieel niets tekort komt. Dan ontmoet Mounir de Franse Murielle. Ze worden tot over hun oren verliefd, besluiten te trouwen en gaan samenwonen in het huis van Pinget. Al snel breidt het gezin zich uit met de geboorte van vier kinderen. In de tussentijd worden Mounir en Murielle onbewust afhankelijker van de dokter en neemt bij Murielle steeds meer het verstikkende gevoel toe opgesloten te zijn. Er ontstaat een verraderlijke situatie waaraan het gezin ten onder dreigt te gaan. • Pers - 70%  
  80

  Familiedrama in grauw WalloniŰ

  "Als de familie op vakantie naar Marokko kan, schijnt de zon weer even, maar eenmaal terug in het grauwe WalloniŰ gaat het mis. Het genadeloze lot van de kinderen zal de kijker nog dagen bijblijven."

  Anton Slotboom - AD
  80

  Tunnel zonder licht

  "Dat in └ perdre la raison van meet af aan duidelijk is waar het trage geestelijk verval van Murielle op uit zal draaien ontkracht de spanningsopbouw noch het drama zelf. Integendeel: dankzij Lafosses precieze, sobere regie en de virtuoos vloeiende montage van Sophie Vercruysse wordt de sfeer drukkender."

  Oliver Kerkdijk - Cinema.nl
  80

  Voyeuristisch familiedrama

  "Geen wonder dat Dequenne op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste actrice won. Ze sleurt je mee in Murielle's maalstroom, ook wanneer er op dit reddeloos verloren personage al lang geen grip meer te krijgen valt."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Waarom een moeder haar kinderen vermoordt

  "Het is niet zo dat Lafosse een eenvoudig antwoord geeft op de vraag naar het waarom. Hoe kan het ook anders? Zo'n tragedie helemaal begrijpen is onmogelijk. Daarvoor was Murielle's geest aan het eind te veel beneveld door radeloosheid en medicijnen. Maar Lafosse en Dequenne brengen deze vrouw wel dichterbij dan ze zelf misschien hadden durven hopen."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  70

  Een met langzame streken geverfde impressie

  "We zien hoe een fragiele jonge vrouw langzaam maar zeker bezwijkt onder het gewicht van een baan, vier kinderen, een verwarrende familieconstructie en een benauwend gebrek aan vrijheid. Stress verandert langzaam in depressie, depressie in wanhoop. (...) Er zitten een paar kleine hobbels in het scenario, vragen die niet worden beantwoord, maar die wegen niet op tegen de kracht van dit drama."

  Henny Wouters - Cinemagazine
  60

  Lafosse kiest niet voor gemakkelijke weg

  "Lafosse heeft met A Perdre la Maison een film gemaakt over een zaak die in Belgie veel beroering heeft gewekt. Daarbij heeft hij niet gekozen voor de gemakkelijke weg van een reconstructie. (...) Hij heeft ervoor gekozen de gruweldaad buiten beeld te laten. Dat is begrijpelijk, maar daardoor wordt het einde wel erg abrupt en afstandelijk."

  Dick Gilsing - MovieScene
  40

  Ongefundeerde en vluchtige aanpak

  "Lafosse heeft er bijna twee uur voor nodig om de toedracht (van het gezinsdrama, red.) uit te stippelen, maar doet dit met horten en stoten. (...) Je zou zelfs zover kunnen gaan dat Murielle het zich allemaal maar inbeeldt. Een dergelijke dubbele interpretatie had een interessant licht op de zaak kunnen werpen. Door de ongefundeerde, vluchtige aanpak is dit voor └ Perdre la Raison echter te veel eer."

  Arjan Welles - FilmTotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 13 september 2012
  Distributeur: Benelux Film Distributors
  Alternatieve titel: Aimer Ó perdre la raison, Loving Without Reason, Our Children