The Hunger Games: Mockingjay - Part 2

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

Film1
6.9 / 10
47
Pers
69% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Drama, Sciencefiction
Regie: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, meer »
Lengte: 136 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

In het vierde en laatste deel van de populaire filmreeks naar de boeken van The Hunger Games, gaat Katniss de grootste strijd van haar leven aan

De grote finale breekt aan, waarin Katniss samen met Gale, Finnick, Peeta en een eenheid van District 13 de confrontatie aangaat met President Snow. Katniss en haar team gaan een ongeëvenaarde strijd tegen het Capitol aan in een missie waarbij zij hun leven riskeren om de bevolking van Panem te bevrijden en President Snow van zijn troon te stoten. De dodelijke vallen, vijanden en morele keuzes die Katniss te wachten staan, zijn uitdagender dan wat zij ooit heeft ervaren tijdens The Hunger Games.

Donald Sutherland wilde zo graag de rol van de meedogenloze President Snow spelen dat hij Gary Ross - regisseur van The Hunger Games - een bezielende brief stuurde. In deze laatste film in de serie laat hij wederom zien dat hij de juiste en enige keuze voor de rol is.********

Film1 Recensie: Jennifer Lawrence blijft goed voor goud

Het kon bijna niet anders dan dat The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 een ruime voldoende scoort. Mede dankzij het bevlogen acteerwerk van Jennifer Lawrence ontstijgt de film het vermakelijke en geeft deze een meer dan bevredigend einde aan een bijzonder goede franchise.

Lees verder
 • Pers - 69%  
  80

  Jennifer Lawrence blijft goed voor goud

  Het kon bijna niet anders dan dat The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 een ruime voldoende scoort. Mede dankzij het bevlogen acteerwerk van Jennifer Lawrence ontstijgt de film het vermakelijke en geeft deze een meer dan bevredigend einde aan een bijzonder goede franchise.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Katniss is het young adult-genre ontgroeid

  "Mockingjay - Part 2 is dus spannend, maar ook gelaagd en opvallend onbestemd over grote thema's als vriendschap, liefde, macht en media. De film is daarmee duidelijk het young-adult-genre ontgroeid en een even logische als waardige afsluiting van de serie."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Neemt de doelgroep van jongvolwassenen serieus

  "Het allerbelangrijkste: 'The Hunger Games' neemt de doelgroep van jongvolwassenen serieus. Van dit soort series mogen er meer gemaakt worden."

  Paula Koopmans - Cinemagazine
  80

  Prachtig einde

  "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 is een prachtig einde van een zeer succesvolle serie. In vergelijking met het voorgaande deel biedt deze film een stuk meer actie, maar zijn er ook momenten van goed geplaatste humor met daar tegenover sterke stukken vol emotie waarbij de tissues bij de hand moeten worden gehouden. De film is dan ook meer dan de moeite waard en het biedt de kijker een eervol einde aan het verhaal van Katniss en aan de carrière van een groot acteur."

  Alette Kreuze - Filmpjekijken.com
  80

  Verplichte kijkmomenten nemen dramatisch toe

  "Helemaal perfect is Mockingjay deel twee niet: net als in vorige films zijn de dialogen nogal functionalistisch. Het op het laatste moment nog introduceren van 3D-brilletjes in de serie voegt niets toe en lijkt alleen bedoeld om kaartjes duurder te maken. Het neemt niet weg dat deze zeer bevredigende afsluiter verplicht kijkvoer is voor alle liefhebbers van ambitieuze sciencefiction."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  80

  Verwoestende finale

  "Het slotdeel is niet zo bijna macaber als Part 1 (Wie herinnert zich nog Katniss' strijdlied over The Hanging Tree?) maar in z'n geheel is dit wel de somberste blockbuster-serie in jaren."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  70

  Uiterst verfrissend

  "Gelukkig herpakt de film zich bijzonder goed in het slotstuk. Hierin laten de makers zien niet zozeer geïnteresseerd te zijn in het spektakel van een volksopstand, maar vooral in de machtsverschuivingen en de verliezen die daarmee gepaard gaan. Uiterst verfrissend, gezien de vele filmreeksen waarvan de spectaculaire slotfilm afsloot met een epiloog waarin alle voorafgaande tragiek volkomen werd genegeerd om de kijker maar met een goed gevoel de zaal uit te sturen."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  60

  De laatste show van Katniss Everdeen

  "Zo hoort een spektakelserie te eindigen: met een daverende veldslag. Triomf, verdriet, nieuwe hoop. Zo eindigde Lord of the Rings, Harry Potter en Twilight, zo eindigt dus ook The Hunger Games. Al is het slagveld hier eerder een hindernisbaan."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  60

  Grande finale maakt verwachtingen niet waar

  "Een achtervolging in ondergrondse tunnels daargelaten, is het nergens zo spannend als in eerdere delen. Het is een gehaaste aaneenschakeling van groteske speeches, kogelregens en amoureuze besluiteloosheid."

  Tisha Eetgerink - AD
  60

  Lange queeste door een grauwe wereld

  "Kort en goed: Mockingjay - Part 2 is beter dan Part 1, maar haalt het niet bij Catching fire, het absolute hoogtepunt van het filmvierluik. De lessen in massamanipulatie, oorlogsvoering en opoffering zijn meer van hetzelfde, maar de serieuze, grimmige toon van de politieke allegorie blijft bijzonder."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  60

  Moeilijk afscheid nemen van Katniss en haar pijl en boog

  "Mooi dat de sage is afgerond. Toch moeilijk afscheid nemen van Katniss met haar pijl en boog, een van de meest fascinerende en inspirerende vrouwelijke helden die de filmwereld heeft opgeleverd."

  Remke de Lange - Trouw
  60

  Niet de gedroomde afsluiter

  "Mockingjay 2 is daarmee niet de gedroomde afsluiter van de reeks. Maar toch: als we The Hunger Games serie als een geheel zien dan hebben we te maken met een sterke serie, met een heel cool hoofdpersonage, en een geweldige hoofdrolspeelster."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  60

  Onverschillig maar lekker cynisch

  "Een oorlogsfilm light is het, waarin mensen worden opgeblazen of verslonden zonder dat bloed vloeit. Zo doe je dat, als je wilt dat ook jonge tieners in de VS naar de film mogen, maar hypocriet voelt het wel. (...) Emotioneel laat de film onverschillig, maar de dwarse blockbusterreeks knoopt de politieke thema's lekker cynisch aaneen."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  60

  Wankel slotakkoord

  "in lijn met de boeken van Suzanne Collins wil regisseur Francis Lawrence in deze film meer bieden dan spektakel alleen. Cynische inzichten over machtspolitiek, volksmennerrij en de hoge tol van oorlog doorspekken het verhaal. Hoewel die diepere laag The Hunger Games uittilt boven de massa, is het evenwicht tussen vorm en boodschap dit keer betrekkelijk wankel."

  Marco Weijers - De Telegraaf
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 18 november 2015
  Distributeur: Independent Films