Focus

Focus (2015)

Film1
6.9 / 10
36
Pers
47% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Misdaad, Romantiek
Regie: Glenn Ficarra, John Requa
Cast: Will Smith, Margot Robbie, meer »
Lengte: 105 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komedie met Will Smith als een oplichter die een vrouwelijke collega helpt, waarna de twee een relatie krijgen

"Het gaat om afleiden. Het gaat om focus. De hersenen zijn te langzaam om te multitasken. Maak daar gebruik van." Nicky is een meester op het gebied van misleiding. Hij neemt de beeldschone jonge Jess onder zijn vleugels en wordt verliefd op haar terwijl hij haar de fijne kneepjes van het vak leert. Door de verliefde waas ziet hij in dat zij nu een risico voor hem is en hij verbreekt de relatie. Drie jaar later duikt zijn voormalige vlam, nu een volleerd femme fatale, op in Buenos Aires tijdens een lucratieve autorace.

Focus is de derde film van het regisseursduo Glenn Ficarra en John Requa (Crazy, Stupid, Love.). • Pers - 47%  
  60

  Bedriegers bedrogen

  "Het nogal oppervlakkige verhaal van Focus laat vooral op het punt van geloofwaardigheid steken vallen. De amusante popcornfilm komt daar niet helemaal mee weg, alle stilistisch gelikte afleidingsmanoeuvres ten spijt. Intussen knispert 't wel tussen Will Smith en Margot Robbie, ondanks hun aanzienlijke leeftijdsverschil. Die chemie maakt het nodige goed."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Film over oplichterstruc zet kijker op verkeerde been

  "Focus valt een beetje tussen wal en schip. (...) Het is van alles een beetje. Het ontbreekt Focus aan focus, maar dat maakt van deze film zeker geen onaangename zit."

  Anton Slotboom - AD
  60

  Licht verteerbaar amusement

  "Deze vlot gemaakte oplichtersfilm biedt licht verteerbaar amusement, maar levert Smith ook uitdagingen als acteur."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  40

  Alles onder controle op Sukkel-Centraal

  "'Ik kan iedereen overal van overtuigen,' luidt Nicky's lijfspreuk. Jammer dat zijn geestelijk vaders hem daarvoor laten putten uit een risicoloos standaardrepertoir dat op makkelijke manipulatiemiddelen steunt."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
  40

  Futloos Will Smith-vehikel

  "Het is alsof het niet erg is om bedrogen te worden, zo lang het maar elegant gebeurt. Zo lang je maar het idee hebt dat de perfecte misdaad een vernuftig kunstwerk is. Helaas is deze film dat niet doordat hij te zelfingenomen is en daarom te traag om ons als toeschouwers echt te slim af te kunnen zijn."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  40

  Karakters van bordkarton in leeg en looiig Focus

  "een lege, looiige film, waarin geen spanning wordt opgebouwd, maar alles draait rond een handvol losstaande complotjes. Met karakters van bordkarton - hoe gewoon is het eigenlijk dat we geacht worden beide hoofdrolspelers sexy en sympathiek te vinden? - is er niets voorhanden om ze te verbinden."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  40

  Misdaad als goochelshow zonder slachtoffers

  "Het zal geen toeval zijn dat Smith aan Margot Robbie wordt gekoppeld: ze speelde de oplichtersbruid in The wolf of Wallstreet. Martin Scorseses satire over de excessen in de bankwereld werd niet door iedereen begrepen, en het lijkt erop dat de makers van Focus tot degenen met dovemansoren behoren. Hun halfbakken komedie annex thriller is wel afstotend, maar geen moment grappig of geloofwaardig."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Romantische komedie waarin weinig te lachen valt

  "Focus wordt geafficheerd als een romantische komedie, maar er valt heel weinig te lachen. De meeste grapjes komen van Adrian Martinez, die de rol speelt van Nicky's dikke en smoezelige side-kick. Margot Robbie lacht er nogal overdreven om. Geen pokerface; ze moet ook al heel veel moeite doen om iets van chemie met Smith te faken."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  40

  Will Smith delft het onderspit

  "De persoon die het meest gebukt gaat onder het gebrek aan focus is Smith zelf. De Independence Day-acteur doet zichtbaar zijn best om zijn personage jeu mee te geven, maar delft door de vrachtlading aan invalshoeken en onwaarschijnlijkheden al snel het onderspit."

  Arjan Welles - FilmTotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 26 februari 2015
  Distributeur: Warner Bros