Project T

Project T (2015)

Film1
6.8 / 10
33
Pers
57% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Sciencefiction
Regie: Brad Bird
Cast: George Clooney, Hugh Laurie, meer »
Lengte: 129 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Sciencefictionfilm met George Clooney als een onsuccesvolle uitvinder die samen met een rebellerende tiener naar een mysterieus land reist

Voormalig wonderkind Frank deelt dezelfde voorbestemming met Casey - een pientere, optimistische tiener die barst van de wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Samen gaan ze op een gevaarlijke missie om de geheimen te onthullen van een mysterieuze plek die zich in een andere dimensie bevindt, en alleen bekend staat als Tomorrowland. Na wat ze daar moeten doen zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn.

Deze mysterieuze sciencefictionfilm van Brad Bird Ratatouille is geschreven door Damon Lindelof en Jeff Jensen. De Amerikaanse titel luidt Tomorrowland, vernoemd het gedeelte dat Walt Disney in 1955 opende in zijn pretpark om te laten zien wat de toekomst in petto had. • Pers - 57%  
  80

  Dappere blockbuster met liefdevolle boodschap

  "Project T is een ouderwets optimistische sciencefictionfilm, die wil verbluffen én aanzetten tot nadenken. Zeker, veel moraal, maar dit is een dappere blockbuster met een liefdevolle boodschap."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Het geheel is uiterst tastbaar

  "Ondanks dat Lindelof en Bird verhaaltechnisch hier en daar wat steken laat vallen, is Project T een geslaagde film, boordevol mooie visuele effecten. Sterk acteerwerk, waarbij vooral de jonge Cassidy opvalt, en een bijzonder vormgegeven wereld maken het plaatje af. Of Disney het forse budget van een geschatte honderdnegentig miljoen dollar terug zal verdienen is de vraag, maar het is in elk geval een gok geweest die meer dan de moeite waard is."

  Jim Pedd - FilmTotaal
  80

  Ode aan creativiteit

  "Door steeds weer met nieuwe vondsten en wendingen te komen, blijft Project T verrassen, intrigeren en vermaken. Grappig zijn bijvoorbeeld de futuristische draaien die regisseur Brad Bird en coscenarist Damon Lindelof aan de realiteit weten te geven."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  70

  Goede mix van spanning, actie en raak getimede humor

  "Qua avontuur en special effects zit het sowieso wel snor, maar het is die humor en dat cynische toontje in de dialogen die PROJECT T veel goed doen. Tegen het einde dreigt alles wel erg zoetsappig te worden, zoals bij zoveel familiefilms, en zeker met de moralistische boodschap balanceert Bird op het randje, maar gelukkig valt hij er nooit overheen."

  Jasper ten Hoor - Schokkend Nieuws
  60

  Geen voer voor jonge kinderen

  "Regisseur Brad Bird (Mission Impossible 4, Ratatouille) kreeg voor Project T kreeg hulp van schrijver Damon Lindelof (Lost, Star Trek). Geen gebrek aan fantasie dus bij de makers van Project T. De futuristische wereld waar zwevende treinen en jetpacks de bus en fiets hebben vervangen, ziet er dan ook schitterend uit. Het is de Space Age-toekomst zoals mensen zich die voorstelden in de jaren '60. Een wereld waar we allemaal wel zouden willen wonen, maar die eens te meer utopisch blijkt."

  T.E. - AD
  60

  Verbitterde uitvinder en optimistische tiener

  "Ondanks de overdaad aan special effects doet Project T nogal ouderwets aan, met zijn trage tempo en moralistische toontje aan het slot. Het oogt ook nogal geforceerd dat de figuranten zo multicultureel zijn als in een United Colors of Benetton-reclame terwijl de hoofdrolspelers allemaal blank zijn. Maar wie daar niet over valt heeft aan Tomorrowland, pardon Project T, best een aardige sf-film voor de hele familie, met een stichtelijke boodschap tot slot."

  André Nientied - Nu.nl
  40

  Nieuwe Disneyfilm bezwijkt aan overdosis moralisme

  "Britt Robertson is met haar 25 jaar simpelweg te oud om een tienerheldin te spelen. Maar pas echt onoverkomelijk is het suikerzoete, zwaar aangezette moralisme. De filmmakers willen zo graag de wereld verbeteren, dat ze zijn vergeten om eerst een betere film te maken."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  40

  Positivo-kitsch voor de hele familie

  "De montage is met name het eerste uur een gigantische bende, de muziek van componist Michael Giacchino volledig inwisselbaar en een aanzienlijk deel van de special effects overtuigen niet. Enig lichtpuntje is Tomorrowland zelf, dat er bij vlagen beeldschoon uitziet. Met dank aan het futuristisch amusements- en museumcomplex Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia, dat dienst deed als set."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  40

  Teleurstellende, nogal warrige visie op land van de toekomst

  "Voor een film van Bird stelt Tomorrowland danig teleur. Hij pakt aardig uit met een paar actiescènes en een - frustrerend kort - bezoekje aan de stad van de toekomst, maar draagt doorgaans een meer gestroomlijnde en samenhangende visie uit. Het is bovendien onbegrijpelijk dat hij een van zijn stokpaardjes uiteindelijk achteloos wegwerpt, om dromen door dreunen te vervangen."

  Bart van der Put - Het Parool
  20

  Interessant thema verdrinkt in de onbegrijpelijke wendingen

  "Disney wilde blijkbaar reclame maken voor zijn eigen themaparken. Er werd een film omheen gebouwd, waar van alle kanten aan getrokken lijkt. (...) Het script en de personages vliegen werkelijk alle kanten op. Zo is er naast Clooney nog een andere wetenschapper (Hugh Laurie) die zich slechts om het praktische nut van de wetenschap bekommert, terwijl Clooney voor de wetenschappelijke droom staat. Een interessant thema dat er slechts halfbakken uit komt door alle onbegrijpelijke wendingen."

  Belinda van de Graaf - Trouw
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 21 mei 2015
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures
  Alternatieve titel: 1952, Tomorrowland