Cinderella

Cinderella (2015)

Film1
7.3 / 10
24
IMDb
7 / 10 118662
Pers
65% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama, Familie
Regie: Kenneth Branagh
Cast: Lily James, Cate Blanchett, meer »
Lengte: 113 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Disney's live-action versie van het bekende sprookje Assepoester met Lily James in de titelrol

Nadat Ella's moeder overlijdt, trouwt haar vader opnieuw. Ella wil haar liefhebbende vader graag bijstaan, en verwelkomt haar nieuwe moeder en haar stiefzusjes Anastasia en Drisella in hun huis. Maar wanneer Ella's vader onverwachts overlijdt, is ze overgeleverd aan een jaloerse en wrede nieuwe familie. Wanneer Ella uiteindelijk niets meer is dan een dienstmeisje groezelig van de as, en hatelijk 'Assepoester' genoemd wordt, zou het makkelijk zijn om de hoop op te geven. Maar ondanks alles wat ze te verduren krijgt, is Ella vastbesloten om de laatste woorden van haar moeder in ere te houden, en 'dapper en vriendelijk te zijn'.

Het sprookjesachtige Cinderella is van acteur en regisseur Kenneth Branagh die eerder scoorde met superheldenfilm Thor. Andere rollen in de film zijn voor Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Stellan Skarsgċrd en Richard Madden. • Pers - 65%  
  80

  Assepoester, maar dan zonder scherpe kantjes

  "Lily James maakt van de sprookjesprinses een heerlijk fris en knuffelbaar wezen dat gelooft in een betere toekomst. Voor de kijker werkt dat aanstekelijk. Visueel is Cinderella een prachtige productie."

  Ab Zagt - AD
  80

  Hardcore zoete koek

  "Deze keer geen kwinkslagen of knipogen, maar hardcore zoete koek. Cinderella (Lily James) is te snoezig voor woorden, de prins op het witte paard heeft een oogverblindende tandpastalach, en overal ­kwetteren blauwe vogeltjes. De enige aan wie je kunt zien dat dit een moderne film is, is de stiefmoeder (Cate ­Blanchett) die meer diepte en hippere kleding heeft ­gekregen. Verder je moderne opvattingen bij de deur ­afgeven en je onderdompelen in glazuur afbijtende ­zoetigheid."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Sprankelend sprookje

  "Lily James is als ontwapenende Cinderella werkelijk een plaatje en eigenlijk geldt dat voor de hele film. (...) Na een door verdriet overschaduwd begin kiest Cinderella even traditioneel voor zoete prinsessenromantiek. Kenneth Branagh geeft die zelfverzekerd vorm en voegt daar met schwung nog wat humor aan toe. (...) Echt vernieuwend is zijn verfilming echter niet, al is dat misschien juist wel de kracht ervan. Want ook sprookjes moet je soms gewoon in hun waarde laten."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Verrassend traditioneel

  "Kenneth Branagh blijft met zijn Cinderella (veilig?) vasthouden aan het oorspronkelijke verhaal. Ondanks dat het verhaal soms zo zoet is dat het glazuur van je tanden afspringt, is het een zeer vermakelijke film die de kijker van begin tot eind geboeid weet te houden."

  Isabeau van Halm - Filmpjekijken.com
  80

  Verrukkelijk

  "De film ontroert en verleidt en is al met al een heerlijk spektakel. Dus wat zou het dat de personages aan de vlakke kant zijn en weinig menselijk met situaties omgaan? Dat alles over geïdealiseerd wordt voorgesteld? Als daar ergens ruimte voor moet zijn dan is het wel in sprookjesland."

  Esca van Blarikom - Cinemagazine
  70

  Kenneth Branagh presenteert ons de anti-Maleficent

  "Met een ongebreideld optimistische noot en een betoverende vormgeving komt Branagh verder moeiteloos weg met het feit dat hij inhoudelijk niets aan Assepoester toe weet te voegen. Een traditioneel sprookje, onweerstaanbaar nostalgisch maar bij vlagen knipogend ouderwets, is het resultaat."

  Jan Roselaar - Moviescene
  60

  Assepoester straalt en glimlacht dat het een lieve lust is

  "Kenneth Branagh zal opdracht hebben gekregen zo dicht mogelijk bij het origineel uit 1950 te blijven. De decors en vooral de extravagante kostuums lijken zo uit een animatiefilm te komen. Ook inhoudelijk zijn er nauwelijks verschillen. Ja, Blanchett voegt wat diepte en een toef seksualiteit toe aan de stiefmoeder, maar Assepoester is nog altijd Assepoester: béétje een saaie muts."

  Mike Peek - Het Parool
  60

  Hopeloos ouderwets maar een lust voor het oog

  "Dat Cinderella toch goed te genieten is, komt door het zwierige camerawerk, de geinige computeranimaties (...), en vooral door de betoverende kostuums (...) en dito art direction (...); de film is werkelijk een feest voor het oog."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  60

  Ouderwets zwijmelen voor meisjes, alsof 'Frozen' niet bestaat

  "Cinderella is Jeff Koons zonder knipoog. Het is alsof Branaghs Harry Potter-personage Gladianus Smalhart de film heeft geregisseerd. De doelgroep zal het niet schaden. Hun ouders zijn confuus. Wat wil Disney nu eigenlijk? Gemoderniseerde sprookjes zoals Frozen of oprecht ouderwetse zoals Cinderella? Dat blijft voorlopig nog even onduidelijk."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  60

  Van Assepoester valt geen feministisch boegbeeld te maken

  "Je kunt deze Cinderella zien als een heerlijke sprookjeswereld, waarin een broodnodig pleidooi voor meer vriendelijkheid in de wereld is verpakt in onschuldige nostalgie. Of als een film met een onwenselijk voorbeeld voor kinderen van nu, die veel meer hebben aan rolmodellen met pit. Het antwoord hierop hangt uiteindelijk af van je eigen levensopvatting."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  50

  Degelijk maar ook erg zoet en saai

  "(...) Branagh bleef zijn bronmateriaal trouw. En dus blijft Ella dapper lachen, ook wanneer ze door haar stiefmoeder en stiefzusjes Cinderella wordt gedoopt. Het maakt de film braaf, ouderwets en suikerzoet - deze Cinderella voegt niets nieuws toe."

  André Nientied - Nu.nl
  40

  Archaïsch, traag en hopeloos achterhaald

  "Het moge inmiddels meer dan duidelijk zijn waar de pijnpunten liggen. Aan ouders en andere opvoeders de taak om hun kroost al dan niet bij te brengen dat sommige sprookjes een update nodig hebben."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Wat een saaie, kitscherige Assepoes!

  "Spektakel is er zeker. De kleuren spatten van het doek. Maar als de pompoen eenmaal in een barokke gouden koets is veranderd, en Cinderella danst met de prins op het bal, ontbreekt elke vonk. De 21ste eeuwse Cinderella is pure kitsch, alles fonkelt, behalve de karakters en het verhaal."

  Belinda van de Graaf - Trouw
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 18 maart 2015
  Distributeur: Walt Disney Studios Motion Pictures
  Alternatieve titel: Cinderella (OV)