Lucy

Lucy (2014)

Film1
7.1 / 10
73
Pers
59% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie
Regie: Luc Besson
Cast: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, meer »
Lengte: 89 minuten
Land: Frankrijk, Verenigde Staten
Taal: Engels

Actiefilm met Scarlett Johansson die tijdens een drugsdeal een verboden goedje in haar bloed krijgt en op wraak zint

De studente Lucy raakt in het buitenland onvrijwillig betrokken bij een gevaarlijke drugsdeal. Een grote dosis van een nieuwe soort drugs komt in haar bloedbaan terecht. Hierna ontdekt ze dat er geen grenzen meer zijn aan haar intellectuele ontwikkeling en dat ze in staat is om steeds meer van haar hersencapaciteit te benutten. Ze verwerft daarbij ongelimiteerde krachten die haar veranderen in een genadeloos wapen.

Deze scifi-actiethriller met Scarlett Johansson kostte circa 44 miljoen dollar om te maken, maar leverde wereldwijd meer dan het tienvoudige op. Een groot succes dus voor de Franse regisseur en scenarioschrijver Luc Besson, die eerder actiefilm als Leon en The Fifth Element regisseerde en als producent en bedenker betrokken was bij succesvolle franchises als Taxi, Taken en The Transporter.******

Film1 Recensie: Vermakelijke maar belachelijke actiefilm

Lucy werkt als een vluchtige actiefilm, maar al die waanzinnige thema's en theorieën had regisseur Luc Besson beter kunnen bewaren voor een ander project. Scarlett Johansson is zeker de moeite waard als emotieloze actieheldin, maar neem de film voor de rest niet al te serieus.

Lees verder
 • Pers - 59%  
  80

  Doldwaze achtbaan

  "Lucy is een doldwaze achtbaan, zowel qua verhaal als montage, waarbij je - oh ironie! - je verstand het beste gewoon op nul kunt zetten. Alhoewel, Besson slaat in zijn eerste regieklus sinds Malavita ook flink op de filosofische tour. Niet vaak zal een sci-fi actiefilm je zo aan het denken hebben gezet over bestaan en tijd als met deze film het geval is."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  80

  Met verrukkelijke vaart geregisseerde filmkolder

  "Van een spectaculaire spookrijders-auto-achtervolging in Parijs tot acteur Min-sik Choi die als geschifte gangster een onvervalste Gary Oldman-imitatie weggeeft: dit is de eerste film in jaren die doet denken aan Bessons beste werk uit de jaren negentig, toen hij de wereld veroverde met films als Léon en The Fifth Element."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  70

  Vermakelijk pulpverhaal

  "Johansson schittert als ongenaakbare supervrouw in opgepompte actiescènes, inclusief schietpartijen en een spectaculaire achtervolging door Parijs. Morgan Freeman verschaft intussen als professor pseudowetenschappelijke achtergrondinformatie."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Dom vermaak maar niet vervelend

  "Eigenlijk is het effect van de film op de kijker omgekeerd evenredig aan dat van CPH4 op Lucy: hij doet je hersencapaciteit gaandeweg slinken tot ver onder de tien procent. En daarmee vermindert ook de weerstand tegen alle malligheid waarmee Besson op de proppen komt. Lucy is misschien wel het domste vermaak van het jaar, maar zeker niet het vervelendste."

  Phil van Tongeren - Schokkend Nieuws
  60

  Nadenken over de planeet

  "De sci-fi actiethriller Lucy is in vele opzichten vintage Luc Besson. Het gestileerde geweld en de stevige soundtrack zijn overduidelijk te herkennen als het werk van de regisseur van films als Léon en The Fifth Element."

  Anton Slotboom - AD
  60

  Van intrigerend idee naar gewone actiethriller

  "Teleurstellend is dat de supersensitieve vrouw - Lucy voelt, ruikt, proeft, hoort alles - uiteindelijk niet veel meer kan bedenken dan wraak, en daarmee rollen we in de aloude mal van de actiethriller, een gewelddadig spektakel dat zich op een pompende soundtrack ontrolt. (...) Je vraagt je halverwege af wat Kubrick ervan gemaakt zou hebben, of desnoods Spielberg."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  60

  Vermakelijke maar belachelijke actiefilm

  Lucy werkt als een vluchtige actiefilm, maar al die waanzinnige thema's en theorieën had regisseur Luc Besson beter kunnen bewaren voor een ander project. Scarlett Johansson is zeker de moeite waard als emotieloze actieheldin, maar neem de film voor de rest niet al te serieus.

  Jan-Peter Rook - Film1
  60

  Weinig intelligent

  "Lucy is een mix van aardige actiesequenties, over de top onwaarschijnlijkheden, gepaste humor en een plot dat op ramkoers ligt maar waar gezien de thematiek teleurstellend weinig intelligents aan te beleven valt. Hoe meer Lucy haar brein gaat gebruiken, hoe harder Besson er aan moet trekken om de aandacht vast te houden. De anderhalf uur speelduur is dan ook lang zat."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Bespottelijke actiefilm mist zelfspot

  "Besson weet ondanks een belabberd plot, dialogen uit een b-film en meer aandacht voor stijl dan inhoud, toch weer te vermaken, dankzij talloze uitzinnige actiescènes."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  40

  Incoherent filosofisch uitstapje

  "Lucy haalt als actiefilm vrij weinig uit zijn concept. Het is niet spannend en niet al te boeiend in beeld gebracht. Daarnaast is het plot, zeker aan het begin van de film behoorlijk afgezaagd. Besson's filosofische uitstapjes zijn wat leuker, maar doordat ze zo incoherent zijn, kan de film ook daardoor niet gered worden."

  Jon Jonoski - Moviescene
  40

  Pseudowetenschappelijke onzin en spiritueel gewauwel

  "Johansson zet de normale mens Lucy prima neer: naïef en bang. Maar ook zij weet zich als zombie/supermens geen raad met al die rare beperkingen. In Her kon ze met alleen haar stem al boeien, maar als zelfs de intonatie je wordt afgenomen, rest saaiheid en verveling. Lucy verzandt daarom in het tweede deel definitief in pseudowetenschappelijke onzin en spiritueel gewauwel."

  Bart Boersma - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 juli 2014
  Distributeur: Independent Films
 • Reacties (9)  
   • Tarkus
   • vrijdag 26 december 2014
   • 19:29

   Prima SF film, mar wel een voor de pure Science Fiction liefhebber.
   Het is een prima verhaal, goed geacteerd en prachtige beelden.
   Maar iemand die niet houd van SF zal zeker niet van deze film houden, het is een speciale prent met een heel speciaal verhaal.
   Je moet ervan houden anders is het verloren moete dat je naar deze film gaat kijken, maar ik heb er elke minuut van genoten.
   Kan hem warm aanbevelen, maar nogmaals, voor de echte liefhebbers !!

   • Roeltje
   • zondag 15 februari 2015
   • 13:31

   In één woord: Gewedlig!

   • MGM
   • zaterdag 8 augustus 2015
   • 10:04

   Als vermakelijke sf actiefilm met een knipoog naar de wetenschap:Een perfecte film!!!Regisseur Besson heeft een verrassend boeiende, genietbare film afgeleverd.Analyseren welke fouten en onlogische situaties in de film kúnnen zitten moet je bij een actie sf film niet doen want bederft de lol.Daarvoor zijn de realistische,serieuze en biografische films. Johansson is fantastisch en zelfs Freeman (die wat mij betreft in elke film hetzelfde trucje laat zien en niet echte rollen kan spelen) laat een andere kant van zijn acteertalenten zien en stelt niet teleur. Daarnaast, zoals gezegd met een knipoog, is het onderwerp interessant en de actie druipt van het doek af.Heb elke seconde genoten en werd heerlijk in de film gezogen.Voor mij signalen van een erg goede film.
   Verhaal,scenario, actie,sfeer,plots, decor,muziek,regie, acteerprestaties :Alles heel erg goed.
   5* cijfer 10!

   • etmmazu
   • dinsdag 11 augustus 2015
   • 15:25

   Weinig science hier. Maar idd de film is goed gemaakt en vermakelijk. Qua plot vindt ik het teleurstellen. Hetzelfde uitgangspunt wordt in Limitless veel reëler en interessanter neergezet.

   • Balduino
   • maandag 2 november 2015
   • 13:44

   Meer SF dan actiefilm, waarin het medium film van alle kanten wordt benut. Goede inhoud, amusante geweldscenes en vooral gebruik makend van prachtige Special FX'ts laten de mogelijkheden zien van onze hersenen die we nu maar ten dele gebruiken.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer