American Sniper

American Sniper (2014)

Film1
6.9 / 10
40
Pers
55% 17
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Oorlog, Thriller
Regie: Clint Eastwood
Cast: Bradley Cooper, Sienna Miller, meer »
Lengte: 132 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Oorlogsdrama van Clint Eastwood met Bradley Cooper als soldaat Chris Kyle, de dodelijkste scherpschutter ooit van het Amerikaanse leger

U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam 'Legend'. Daardoor wordt er echter ook een prijs op zijn hoofd gezet; hij wordt het doelwit van rebellen. Ondanks het gevaar en de tol die dit eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

American Sniper is gebaseerd op de autobiografie van scherpschutter Chris Kyle genaamd American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History. Dit is geen grootspraak, Kyle maakte daadwerkelijk de meeste dodelijke slachtoffers in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Het drama ontving zes Oscarnominaties en ging uiteindelijk met één felbegeerd beeldje naar huis; die in de categorie Beste Geluidsmontage. • Pers - 55%  
  90

  Goed gelukte biopic en auteursfilm

  "Clint Eastwood levert in het avondrood van zijn uitzonderlijke carrière nog even een van zijn beste films af. American Sniper is tegelijkertijd een goed gelukte, eerlijke biopic en een echte auteursfilm."

  Daan Snouck Hurgronje - Filmpjekijken.com
  80

  American Sniper raakt gevoelige snaar

  "Eastwood, inmiddels 84, regisseert met vaste hand. (...) Cooper is ideaal voor de rol: de steracteur kwam wat aan en oogt nu juist dat benodigde tikje sullig, een gewone man. Zodra Kyle hinder ondervindt van zijn oorlogsgruwelen, stijgt zijn spel tot grote hoogte: die alerte, opengesperde ogen, de nervositeit, het is precies genoeg. (...) Eastwood laat ruimte voor twijfel, wat American Sniper tot meer maakt dan enkel ongebreideld patriottisme."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Eastwood stelt veel te weinig vragen

  "American Sniper is de sinds jaren succesvolste film van Eastwood in Amerika, het is ook een van zijn beste. Ondanks het ideologische simplisme levert de film pakkend en razend knap gemaakt filmdrama op. Heel goed, maar ook heel fout."

  Ab Zagt - AD
  80

  Een Amerikaanse tragedie

  "Eastwood heeft ongetwijfeld respect voor Chris Kyle - hij noemt het zelf trouwens een antioorlogsfilm - maar American Sniper laat toch echt vooral de tragedie van een eindeloze strijd zien die elke ziel tot gruis vermaalt. En wie toch denkt dat dit propaganda is, kan zichzelf bij het verlaten van de zaal deze simpele vraag stellen: heb ik zin in oorlog?"

  Ronald Rovers - Filmkrant
  80

  Schaapshond met messiascomplex

  "Eastwood maakt geen held van hem en wijst nergens met een beschuldigende vinger. Juist door die afstandelijke benadering komt de tragiek des te scherper over. Ouderwets vakwerk over een actueel onderwerp van een meesterregisseur."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  60

  Dagboek van een herdershond

  "Helaas ontbreken de nuances die Cooper in zijn rol legt in de rest van de film. Eastwood blijkt niet wars van patriottistisch vlagvertoon en daarnaast is zijn focus zo beperkt, dat alle bijpersonages vage schimmen blijven. Vijanden zijn dood en verderf zaaiende karikaturen en zelf de naasten van Kyle missen doortekening. American sniper is zonder meer indringend, maar lijdt aan dezelfde tunnelvisie als z'n tragische titelheld."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Driller killer

  "Die zwart/wit-tegenstelling ondermijnt de film, die meer op propaganda lijkt dan op het thematisch vergelijkbare The Hurt Locker. Kyle is een held en dat hij thuis niet over zijn trauma's praat doet hij om zijn gezin te beschermen. Maar American Sniper is dankzij Clint Eastwood én een sterke rol van Bradley Cooper wél goed gemaakte propaganda."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Zonder poeha

  "Van wat meer afstand kun je vaststellen dat Eastwood aan geen enkele kant van het bestaan van een beroepsmilitair - opwekkend of traumatisch - voorbijgaat en ze zonder poeha in beeld brengt. Dat levert een vaak intense, maar soms ook wat matte film op: een nuchtere blik op een nuchtere man blijkt niet altijd de juiste aanpak."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  50

  Clint Eastwood schiet pijnlijk mis

  "Het laten zien wat vaderlandsliefde met iemand doet, kan een fascinerende film opleveren. Maar American Sniper blijft helaas steken in een ééndimensionale karakterstudie en schiet door in het makkelijke sentiment. En de muziek van Morricone verdient toch echt een betere scène."

  Nico van den Berg - Moviescene
  50

  Geen karakterontwikkeling

  "De klap aan het eind is raak. De film houdt op waar het leven van Chris Kyle ophoudt. De aftiteling is zonder muziek en de stilte maakt indruk, meer indruk dan de film zelf."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  40

  Blijft aan de oppervlakte

  "Elke keer als Kyle terugkeert van de oorlog lijkt hij hier mee te kampen. Aan het einde van film lijkt het magischerwijs opeens allemaal opgelost te zijn. Kyle is weer vrolijk en speelt wat met zijn kinderen om vervolgens de film af te sluiten met een tekst die vertelt wat er met de echte Kyle is gebeurd."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  40

  De bordercollie onder de killers

  "Genuanceerd kun je dit portret met alle goede wil van de wereld toch niet noemen. Daarvoor wordt het empathisch vermogen van de makers veel te selectief toegepast."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
  40

  De wereld van schurken verlossen

  "Over Kyles omstreden boek en zijn fatale keuze om andere getraumatiseerde veteranen met PTSS op de schietbaan van wapens te voorzien, komen we niets te weten. Het maakt American sniper tot een dubieuze, ondoordachte filmbiografie met hagiografische trekken, die rechtse Amerikanen naar de mond praat en elders nog wat olie op jihadistische brandhaarden gooit."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Hij schiet ze bij bosjes neer, en altijd terecht

  "American Sniper laat geen ruimte voor twijfel of vergissingen, Kyle is een superheld die door zijn bewonderende collega's 'The Legend' wordt genoemd. Zoiets is nog voorstelbaar, en dat je de vijand ontmenselijkt en 'savages' noemt gebeurt in elke oorlog. Kwalijker is de wijze waarop Eastwood het vormgeeft: als heldenepos, het tegendeel van zijn Flags of our Fathers, dat die heldendom juist relativeert"

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  30

  Misplaatste verheerlijking van het Amerikaanse heldendom

  "Eastwood waakt ervoor om kritiek te geven op de oorlogstaferelen. Zijn kitscherige verheerlijking van het Amerikaanse heldendom is niet alleen erg eendimensionaal, maar ook totaal misplaatst. Nergens worden er vraagtekens geplaatst bij de Westerse inmenging in Irak. Terwijl American Sniper ten langen leste vooral demonstreert dat de consequenties van die oorlog geen helden vormt, maar enkel verliezers."

  Wouter Los - Cinemagazine
  30

  Vaderlandsliefde

  "In de politieke toedracht van de oorlog is American Sniper niet geïnteresseerd. Met een emotionele scène waar Kyle op het nieuws de aanslag van elf september ziet, wordt zelfs gesuggereerd dat de invasie een reactie op deze terreurdaad was. Later rechtvaardigt Kyle zijn aanwezigheid in Irak tegenover een andere soldaat: "wil je soms dat deze extremisten naar Amerika komen?"

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  20

  Eastwood ruilt in misselijkmakende cowboyfilm indianen in voor Irakezen

  "De slachtingen die Kyle aanricht in Irak, en de aandacht voor de nieuwe Amerikaanse zoon die zijn vrouw baart, vormen een misselijkmakend contrast. Als de scherpschutter in 2009 na zes jaar afzwaait, heeft hij het wel even moeilijk, maar om nu te beweren dat Eastwood oorlogstrauma's thematiseert... Kyle die relatief snel weer op de been is, brengt een bezoekje aan een veteranenhuis. Als je met je ogen knippert, is het voorbij."

  Belinda van de Graaf - Trouw
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 5 maart 2015
  Distributeur: Warner Bros