La vie d'Adèle

La vie d'Adèle (2013)

Film1
7.6 / 10
29
Pers
88% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Abdellatif Kechiche
Cast: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, meer »
Lengte: 187 minuten
Land: Frankrijk
Taal: Frans

Frans drama waarin de jonge Adèle worstelt met haar ontluikende seksualiteit en droomt van de blauwharige Emma, die ze toevallig is tegengekomen

Op haar vijftiende twijfelt Adèle er niet aan: meisjes horen uit te gaan met jongens. Maar wanneer ze Emma ontmoet, een jonge kunststudente met blauw haar, wordt haar hele leven op z'n kop gezet. Emma geeft Adèle de kans om haar verlangens te ontdekken, om zich te laten gelden als vrouw en als volwassene. Te midden van haar omgeving, gaat Adèle op zoek naar zichzelf.

Dit coming-of-age drama, waarin een veelbesproken minutenlange lesbische seksscène zit, is gebaseerd op de stripboeken van Julie Maroh. De film van regisseur Abdellatif Kechiche won tientallen prijzen, waaronder ook de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes.**********

Film1 Recensie: Intiem en gepassioneerd meesterwerk

La vie d'Adèle confronteert je met de intensiteit en pijn van de grote liefde. Ondersteund door het overdonderende spel van actrices Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux levert regisseur Abedllatif Kechiche een intiem en gepassioneerd meesterwerk af.

Lees verder
 • Pers - 88%  
  100

  Adembenemend

  "La Vie d'Adèle is van een ongekende schoonheid. Voor het verhaal wordt ruim de tijd genomen, maar de opbouw en het ritme van de film is perfect. Het acteerwerk van met name Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux is zo naturel dat je soms denkt naar het echte leven te kijken."

  Nico van den Berg - MovieScene.nl
  100

  De hele film ademt toewijding en zelfverzekerdheid

  "Het zal gechargeerd klinken, maar er is niets van gelogen: de liefdesgeschiedenis in La Vie d'Adèle weet zo sterk te overtuigen dat als na drie uur (het voelt veel korter) de aftiteling in beeld verschijnt, je het gevoel hebt daadwerkelijk getuige te zijn geweest van een deel van iemands leven."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  100

  De liefde eerlijk verbeeld

  "Vooral nieuwkomer Adèle Exarchopoulos als Adèle is fantastisch. Sterk en kwetsbaar, zelfbewust en onzeker, Adèle is alles tegelijk. Exarchopoulos is zelfs zo goed, dat ze tegenspeelster Léa Seydoux, die hiervoor al in twintig films te zien was en als Emma de meer ervarene van de twee had moeten zijn, regelmatig in de schaduw stelt. Het is het enige minpuntje in een verder formidabele film."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  100

  Intiem en gepassioneerd meesterwerk

  La vie d'Adèle confronteert je met de intensiteit en pijn van de grote liefde. Ondersteund door het overdonderende spel van actrices Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux levert regisseur Abedllatif Kechiche een intiem en gepassioneerd meesterwerk af.

  Michel Ferreira - Film1
  100

  Très magnifique

  "Kechiche is opnieuw een scherp observator van de maniërismen van de Franse middenklasse, hoe jong de personages ook zijn. Juist die meedogenloze aandacht voor detail, zoals de blijkbaar uitputtende opnameperiode bevestigt, maken La vie d'Adèle tot zo'n uitzonderlijke film. De fysieke, tedere, doorleefde scènes creëren de overdonderende ervaring van een echte relatie, met alle verwarrende emoties en hypnotische vervoering die daarbij horen."

  Ronald Rovers - Filmkrant
  90

  Een meesterstuk

  "La Vie d'Adèle is zo'n zeldzame film waarbij je je erop betrapt dat je je dagen, of weken na de film ineens afvraagt hoe het toch met Adèle zou zijn. Dat, en niet de controverses, maakt deze film een meesterstuk."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  80

  Echt en ongekunsteld

  "Wat Kechiche met zijn film juist laat zien, is dat liefde liefde is, of dit nu homo- of heteroseksueel is. La vie d'Adèle gaat ook niet alleen over liefde. De film gaat net zozeer over ambities, vriendschap, sociale verschillen, familie, identiteit - over het hele leven. In 179 intense, mooie minuten."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Intens Frans drama

  "De rest van de film toont op fragmentarische wijze hun relatie, van het prille begin via de passionele seks tot een ruzie die wellicht het einde inleidt. Daar trekt Kechiche drie uur voor uit, maar het opvallende is dat hij voor de hand liggende scènes juist vermijdt. Interessante keuze, maar in die drie uur hadden we ook wel even willen zien hoe Adèle haar ouders vertelt dat ze lesbisch is, en hoe hun reactie was."

  Andre Nientied - Nu.nl
  80

  Meeslepend en ontroerend liefdesdrama

  "Afgezien daarvan is 'La vie d'Adèle' een meeslepend en ontroerend liefdesdrama dat de volle drie uur boeit. We zien hoe de passie voor een tijdloze roeping robuuster is dan de passie voor een veranderlijk wezen als de mens. En omdat we het in close-up meemaken, komt het des te harder aan."

  Henny Wouters - Cinemagazine
  80

  Verwoestende vrouwenliefde

  "Je kunt zien dat de actrices getergd en gepijnigd zijn. Mannelijke recensenten beklaagden zich na de screening dat Lea Seydoux (beklag vooraf) alles had verpest, omdat ze nu niet meer onbevangen naar die seksscène konden kijken. Tja, laten we zeggen dat die redenering de lezing van auteur Julie Maroh bevestigt."

  Annet de Jong - De Telegraaf
  60

  Een stomend relatiedrama

  "La Vie d'Adèle duurt met drie uur alleen veel te lang en er zitten saaie stukken in waarin oeverloos wordt geouwehoerd over welke schilder wel of niet het bewonderen waard is. Kechiche en zijn actrices weten de aantrekkingskracht en liefde tussen de twee jonge vrouwen echter zeer sterk invoelbaar te maken."

  Mario Wisse - Spitsnieuws.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 oktober 2013
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Blue Is the Warmest Colour, La vie d'Adèle - Chapitre 1 & 2 (Le bleu est une couleur chaude)