Hardcore Henry

Hardcore Henry (2015)

Film1
4 / 10
21
Pers
73% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Regie: Ilya Naishuller
Cast: Sharlto Copley, Tim Roth, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Rusland, Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Inventieve actiefilm in de vorm van een 'first person shooter', waarin een man met geheugenverlies zijn vrouw moet redden van Russische gangsters

Je herinnert je niks. Misschien vooral omdat je net door je vrouw bent teruggebracht uit het land der doden. Ze zegt je dat je naam Henry is. En groot verschil: je bent nu een cyborg. Amper vijf minuten later word je onder vuur genomen en zie je hoe je vrouw gekidnapt wordt. Om haar te bevrijden moet je de strijd aangaan met Akan, de leider van een meedogenloos leger huurlingen, die de ultieme macht wilt grijpen. Bovendien bevind je je in Moskou, een stad waar je niemand kent en iedereen het op jou gemunt lijkt te hebben. Iedereen, behalve de mysterieuze Jimmy. Veel geluk Henry; het ziet er naar uit dat je het nodig zult hebben.

In deze razendsnelle actiefilm ziet de kijker alle gebeurtenissen letterlijk door de ogen van de hoofdpersoon. De debuterende Russische regisseur Ilya Naishuller ontleende de filmische stijl aan zijn originele videoclip Bad Motherfucker van Biting Elbows. Hiermee wist hij de aandacht te trekken van landgenoot Timur Bekmambetov (Wanted), die Hardcore Henry produceerde.********

Film1 Recensie: Vluchten en vechten

Ondanks wat achterhaalde geintjes en een karikaturale slechterik blijft de bloederige bertrip overeind. Hardcore Henry is een snoeiharde frisse wind in een filmwereld waar nagenoeg geen origineel materiaal meer lijkt te bestaan.

Lees verder
 • Pers - 73%  
  80

  Diepgang het raam uit en gn

  "Met de opgejaagde intensiteit van een gemiddeld Call of Duty-level raast Henry in negentig minuten door tot aan het onvermijdelijke eindduel met de altijd buitensporig sterke en daardoor onverslaanbaar geachte eindbaas."

  Daan Snouck Hurgronje - Filmpjekijken.com
  80

  Hardcore Henry past in de rij van filmvernieuwers

  "Regisseur Ilya Naishuller voegt zich met de ultieme game-filmsybiose Hardcore Henry in een traditie van filmvernieuwers. De film benut echter slechts een zeer beperkt deel van zijn vertelmogelijkheden."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Is dit de toekomst van de actiefilm?

  "De actie-om-actie stompt af en de ik-vorm blijft een gimmick. Maar POV rukt op, en Hardcore Henry is een kleine mijlpaal in die ontwikkeling. De toekomst, of je dat nu leuk vindt of niet."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  80

  Krankzinnige achtbaanrit

  "Klinkt als een B-film? Zeker. Maar wat een trip. (..) Het draait allemaal om snelheid en beweging. Dit is een wervelstorm die je optilt en kilometers verderop neersmijt."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Steeds menselijker, steeds onpersoonlijker

  "Wie de nuance zoekt, kan beter thuisblijven. Vrouwen zijn verraderlijke serpenten, mannen hebben spieren en zware artillerie."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  80

  Vluchten en vechten

  Ondanks wat achterhaalde geintjes en een karikaturale slechterik blijft de bloederige bertrip overeind. Hardcore Henry is een snoeiharde frisse wind in een filmwereld waar nagenoeg geen origineel materiaal meer lijkt te bestaan.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  70

  Eigenzinnige mix van actie en sciencefiction

  "Het is exemplarisch voor deze eigenzinnige mix van actie, sciencefiction en een gevoel voor stijl die het best als Russisch omschreven kan worden. Hierdoor zal Hardcore Henry niet iedereen kunnen bekoren. Ook Naishuller lijkt zich er van bewust dat de grap niet te lang door kan gaan, en hij houdt de vaart er zodanig in dat de actie niet te eentonig wordt. Het maakt van Hardcore Henry een korte maar krachtige bioscoopervaring."

  Bart Snoek - FilmTotaal
  60

  Schending van fatsoensnormen moet je hier wel voor lief nemen

  "Het is jammer dat de inventiviteit van de maker na een uur is uitgeput, en dat hij vervolgens in de monologen van Akan (Danila Koszlovsky) en beroepsmalloot Sharlto Copley een plotje van niks uit de doeken doet. Zo loopt de Russische adrenalinemachine vast op restanten van de ouderwetse verhalende cinema, waar een kolossale eindbaas een gepast explosief slotakkoord had moeten geven."

  Bart van der Put - Parool
  50

  Experimentele actiefilm blijkt weinig vernieuwend

  "Hardcore Henry is een leuk experiment met gevarieerde actie, maar spreekt ook boekdelen over de beperkingen van deze benadering."

  Lucas Versantvoort - Filmvandaag.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 21 april 2016
  Distributeur: The Searchers
  Alternatieve titel: Hardcore