Creed

Creed (2015)

Film1
7.3 / 10
32
Pers
74% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Sport
Regie: Ryan Coogler
Cast: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, meer »
Lengte: 133 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Rocky spin-off waarin Sylvester Stallone de zoon gaat trainen van de overleden Apollo Creed, Rocky's grote rivaal die later zijn beste vriend werd

De jonge bokser Adonis Johnson heeft zijn beroemde vader, zwaargewicht Apollo Creed, nooit gekend. In Philadelphia zoekt hij veteraan Rocky Balboa op en vraagt hem om zijn trainer te worden. Ondanks dat Rocky voorgoed uit de bokswereld is gestapt, herkent hij in Adonis de kracht en vastberadenheid van Apollo; ooit zijn grote rivaal, later zijn beste vriend. Rocky gaat akkoord de jonge vechter te trainen, zelfs als hij Adonis moet voorbereiden op een bokser die dodelijker is dan zijn eigen tegenstanders ooit waren in de ring. Kan Adonis naast het doorzettingsvermogen ook het hart van een echte vechter ontwikkelen voordat hij de ring instapt?

Na Fruitvale Station herenigt Creed schrijver-regisseur Ryan Coogler met acteur Michael B. Jordan. De boksfilm is een nieuw hoofdstuk in het levensverhaal van de legendarische Rocky Balboa, die voor de zevende keer wordt gespeeld door Sylvester Stallone.*********

Film1 Recensie: Feelgood film met een flinke rechtse

Creed volgt volledig de bewezen formule maar doet dit zo overtuigend dat het niet schaadt. Knappe jongen die stil kan blijven zitten tijdens de brute scènes in de ring of die geen kippenvel krijgt als dan toch eindelijk dát ene liedje wordt ingezet.

Lees verder
 • Pers - 74%  
  100

  Terug in de ring

  "Het is geweldig om te zien hoe Coogler een franchise revitaliseert die eigenlijk over zijn hoogtepunt heen was. Creed voelt aan als een indiefilm zoals ook de eerste Rocky aanvoelde. Naast uitstekend gechoreografeerde vechtscènes, zit er vuur en passie in die de film bijzonder maken."

  Erwin Mendes - FilmVandaag.nl
  90

  Feelgood film met een flinke rechtse

  Creed volgt volledig de bewezen formule maar doet dit zo overtuigend dat het niet schaadt. Knappe jongen die stil kan blijven zitten tijdens de brute scènes in de ring of die geen kippenvel krijgt als dan toch eindelijk dát ene liedje wordt ingezet.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Hartverwarmende boksfilm, met Rocky aan de zijlijn

  "Geen enkel moment tussen Adonis en Rocky, of tussen de jonge bokser en de al even ambitieuze zangeres op wie hij verliefd wordt, komt uit de Hollywood-clichédoos. (..) 'Creed' is een fantastische mix van nostalgie en levenslust, een ode aan de iconische gewone jongen die boven zichzelf uitsteeg én een frisse blik op zijn nalatenschap."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Nieuw leven voor Rocky

  "Creed schuwt daarbij geen enkel cliché, maar slaagt er wel in die af te stoffen en tot een opzwepend geheel te monteren. Verder ademen geloofwaardige relaties en dialogen deze boksers-saga nieuw leven in."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Pakkende acteerprestaties

  "Ryan Coogler laat blijken dat de erfenis van de boksserie meer dan veilig is in zijn vakkundige handen. Hij weet door een zelfgeschreven script de voor de hand liggende clichés goed te omzeilen en wordt feilloos ondersteund door de pakkende acteerprestaties van hoofdrolspelers Stallone en Jordan. De tijd zal leren of we hier te maken hebben met de start van een nieuwe generatie boksfilms met Adonis Johnson in de hoofdrol. Aan stootkracht zal het in ieder geval niet liggen."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  80

  Regisseur Coogler laat de dooddoeners gemakkelijk omslaan

  "Coogler moet alles uit de kast halen de kijker te overtuigen, want er zitten een aantal scènes in, en dan met name het begin van Creed, die behoorlijk clichématig zijn opgetuigd. (..) Origineel is het allemaal niet, maar Coogler laat deze dooddoeners gemakkelijk omslaan."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Zevende deel toont boksheld Rocky op zijn best

  "Al deze verwikkelingen leveren een fraaie, emotionele film op, vooral door de vertolking van Stallone die een van de beste rollen uit zijn carrière speelt. (..) In filmisch opzicht is Creed geen hoogvlieger, maar de acteurs maken deze film tot een van de sterkste afleveringen uit de Rocky-reeks."

  Ab Zagt - AD
  70

  Oscar-genomineerde Stallone keert terug als Rocky in Creed

  "Tien jaar na Rocky Balboa en veertig jaar na de eerste Rocky levert Stallone met zijn zevende rol als Rocky een mooi slotakkoord af. Want hou je ogen maar eens droog wanneer hij moeizaam de bekende trappen in Philadelphia op strompelt, dezelfde trappen die hij als jonge Rocky met gemak op rende."

  André Nientied - Nu.nl
  70

  Perfecte comeback

  "Rocky's charisma en zijn motiverende wijsheden en de vastberadenheid van outsider Adonis, maken de zevende ronde van de filmserie tot een van de betere. De perfecte comeback van de ultieme underdogfilm, die de handdoek nog lang niet in de ring heeft geworpen."

  Jasper Kars - Filmpjekijken.com
  60

  Creed maakt Rocky weer sympathiek en kwetsbaar

  "Jordan is adequaat, ook in de ring, waarbij Coogler handig wisselt in filmstijl. Hij monteert de gevechten eerst ingetogen, gaat pas laat over op de klassiek gezwollen Rocky stijl."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Stallones zevende Rocky

  "Creed is een verdienstelijke boksfilm die het mythische én realistische Rocky-universum - working class-Philadelphia - serieus neemt. Regisseur Ryan Coogler gaf de hoofdrol aan de charismatische Michael B . Jordan van zijn imposante debuut Fruitvale Station."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  40

  Jonge god en ouwe knar

  "Elke gefabriceerde comeback lijkt mogelijk in deze afgekloven toverformule die Rocky heet, zolang er maar in een behoefte wordt voorzien en de kassa's blijven rinkelen. Hopelijk laat Michael B. Jordan zich niet verleiden voor een Creed 2, daarvoor is zijn talent als filmacteur te groot."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 21 januari 2016
  Distributeur: Warner Bros
  Alternatieve titel: Rocky 7, Rocky VII