Dying of the Light

Dying of the Light (2014)

Film1
5.8 / 10
17
IMDb
4.4 / 10 7468
Pers
30% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Paul Schrader
Cast: Nicolas Cage, Anton Yelchin, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Thriller van Paul Schrader met Nicolas Cage als ex CIA-agent die achter zijn grootste vijand aan gaat

Ooit was Evan Lake een top agent van de CIA en spoorde hij heel wat doelwitten op. Maar nu hij tekenen van dementie vertoont, begint hij een risico te vormen voor zijn werkgever. Maar net als hij met pensioen wordt gestuurd, blijkt dat zijn grootste vijand Banir nog in leven is. Zonder steun van de CIA maar met de hulp van zijn protégé Milton begint Lake aan een éénmansmissie. De jacht op de terrorist die hij koste wat kost wil uitschakelen voert hem door meerdere continenten in een race tegen de klok én tegen zijn eigen verstand.

Deze thriller met een hoofdrol voor Nicolas Cage werd geschreven en geregisseerd door Paul Schrader, die in de jaren zeventig bekend werd als de scriptschrijver van de Martin Scorsese-klassieker Taxi Driver. Daarna regisseerde hij films als American Gigolo, Cat People en Affliction. • Pers - 30%  
  40

  Achter de schermen was het duidelijk spannender dan in de film

  "Dat de studio heeft ingegrepen is vooral zichtbaar aan de finale bij het zwembad. Die komt volkomen uit de lucht vallen en is heel anders van toon. Opeens begint iemand badgasten dood te schieten en krijgt Cage one-liners in de mond gelegd van het type: 'As-salamu alaykum asshole!' Overschreeuwen, daar red je deze film natuurlijk ook niet mee."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  40

  Het script rammelt

  "De vraag die blijft knagen is of Dying of the Light een goede film had kunnen zijn. Veel aanknopingspunten zijn daar niet voor. Het script rammelt en dat komt echt niet alleen door de slechte montage."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  40

  Nicolas Cage heeft een Van Gogh-oor

  "Heeft regisseur Paul Schrader zich nu wel of niet gedistantieerd van zijn film Dying of the Light? Voor de première liet hij op Facebook weten dat deze CIA-thriller door de producenten uit zijn handen was gerukt. De film was tegen zijn zin aangepast. Later wilde Scharader geen commentaar meer geven. Toch staat zijn naam gewoon op de titelrol. Dus wellicht valt de woede van Schrader wel mee. Feit is dat zijn film Dying of the Light niet echt geloofwaardig overkomt."

  Ab Zagt - AD
  40

  Terminale CIA-veteraan wil alsnog afrekenen met terrorist

  "Dat de financiers flink aan de film hebben gesleuteld, is te merken aan de lompe flashbacks, voice-overs en scènewisselingen, en aan een dubbele ontknoping, die kant noch wal raakt. Omdat Schraders contract een zwijgclausule bevat, kunnen we slechts gissen naar zijn oorspronkelijke bedoelingen, maar de puinhoop die onder zijn naam wordt aangeboden, is een verloren zaak."

  Bart van der Put - Het Parool
  40

  Wat is er mis gegaan?

  "Objectief gezien hebben we hier te maken met een wanproduct, maar wie hard genoeg kijkt (en wil kijken) ziet dat onder het fletse oppervlak van deze spionagethriller een originelere, interessantere en gekkere film zit, die eerder Werner Herzog's The Bad Lieutenant oproept dan een slap aftreksel van Homeland. Helaas is die film bedolven onder een enorme laag van saaiheid."

  Hugo Emmerzael - Moviescene
  30

  Cage en Schrader zijn het echt kwijt

  "Ooit schreef de levende Hollywoodlegende de scenario's van klassiekers als Taxi Driver en Raging Bull. Nu komt Schrader scripttechnisch niet verder dan een slap aftreksel van een aflevering Homeland. En met plaksnorren, malle accentjes en belabberde oneliners bevestigt de even corpulente als karikaturale Nicolas Cage wederom zijn status als gevallen ster."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  20

  Als Boedapest te duur wordt

  "De bedoeling is helder: een commerciële actiethriller met diepgang, hart en een door starheid en schuld verteerde, calvinistische Schrader-held. Cage schmiert er ook enthousiast op los, met rollende ogen, diepe zuchten en bezweet voorhoofd. Maar dat maakt het niet geloofwaardiger, deze combinatie van vergezocht script, hakmontage en Eurotrash-actie uit Boekarest, de filmstad naar keuze als zelfs Boedapest te duur wordt."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  20

  De film die niet uitgebracht had mogen worden

  "Nicolas Cage acteert teveel op de automatische piloot. Hij is weliswaar op zijn best als gemankeerd personage met een getormenteerde ziel (...), maar in Dying of the Light maakt Cage zich weer schuldig aan onvervalste staaltjes overacteren."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  20

  Klungelig gefilmde actie en potsierlijke dialoog in Dying of the Light

  "De film oogt goedkoop, de actie is klungelig gefilmd en de dialoog potsierlijk. (...) Dying of the Light, met een verwijzing naar Dylan Thomas' afscheidsgedicht in de titel, is half formulethriller en half karikatuur. Het zijn de verkeerde helften."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  20

  Slordige montage

  "Met een dik aanzwellende score en flitsende montage probeert men de tamelijk zinloze wraakmissie een stuk heroïscher te maken dan deze daadwerkelijk is. Ten eerste omdat Lake nu niet bepaald een heldenfiguur is, ten tweede omdat al snel duidelijk wordt dat de terrorist zelfs al jaren niet meer actief is en met een ernstige ziekte aan huis gekluisterd zit."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  20

  T-shirtprotest op Facebook tegen eigen film

  "De montage van de Amerikaanse thriller Dying of the Light, gemaakt door scenarist en regisseur Paul Schrader, kon volgens de producent van de film niet door de beugel, waarop Schrader het veld ruimde, en er een andere montage kwam. (...) Niet de regisseur maar de producent heeft het laatste woord. En wat de laatste ervan gebakken heeft, is niet veel soeps."

  Belinda van de Graaf - Trouw
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 maart 2015
  Distributeur: Dutch FilmWorks
  Alternatieve titel: The Dying of the Light