Wiplala

Wiplala (2014)

Film1
6.5 / 10
16
IMDb
6 / 10 424
Pers
72% 14
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Familie, Nederlandstalig
Regie: Tim Oliehoek
Cast: Geza Weisz, Peter Paul Muller, meer »
Lengte: 93 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Kijk nu

Verfilming naar het kinderboek van Annie M.G. Schmidt, waarin het kleine mannetje Wiplala de hele familie Blom net zo klein maakt als hijzelf

Een klein mannetje is het. Geen kabouter maar een Wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. Als hij de familie Blom net zo klein tinkelt als hijzelf, is dat het begin van een spannend avontuur. Zullen ze ooit weer 'normaal' worden?

Wiplala is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt uit 1957. • Pers - 72%  
  80

  Een ontroerend en niet te versmaden avontuur

  "Dat deze genoeglijke kerstfamiliefilm het net niet haalt bij 'Minoes', van alle geslaagde Schmidtverfilmingen van BosBros nog steeds de beste, ligt aan de - gezien alle effecten - soms haperende acteursregie. (...) Daar staat tegenover dat Schmidts 'Wiplala' als avontuur ontroerend en niet te versmaden is."

  Jann Ruyters - Trouw
  80

  Geslaagde verfilming

  "Wiplala bewijst weer eens de kwaliteit van Burny Bos, die eerder onder meer Abeltje en Minoes produceerde. Oliehoek maakt vooral van de wilde tocht door Amsterdam een geslaagd filmavontuur."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Miniatuuravontuur

  "Buiten de charmante creativiteit is het vooral het scenario dat met kop en schouders uitsteekt boven wat Oliehoek eerder maakte. (...) Naast een komisch en spannend avontuur, is Wiplala een ontroerende film die de kijkers leert om in zichzelf en anderen te durven geloven."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  80

  Onweerstaanbare film

  "'Wiplala' is een avontuurlijke familiefilm, boordevol actie en humor. Het met vaart vertelde verhaal houdt de kijker continu bij de les. De belangrijkste elementen uit het boek van Annie M.G. Schmidt zijn bewaard gebleven, maar scenariste Tamara Bos (...) heeft er wel een moderne draai aan gegeven."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  80

  Ook erg fijn voor volwassenen

  "Film­producent Burny Bos en de boeken van Annie M.G. Schmidt blijven een ­gouden combinatie. Wiplala is al het vijfde bioscoopavontuur dat daaruit voorkomt en het is weer een hoog­vlieger. Ook erg fijn voor volwassenen."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Spannende én ontroerende familiefilm

  "Wiplala is de ideale familiefilm voor deze periode, met de kerst voor de deur. Oliehoek wisselt actie perfect af met een goed verhaal en prima ontwikkelde karakters, ook door een goed geschreven script van Tamara Bos. De cast is over de hele breedte dik in orde."

  Nico van den Berg - MovieScene.nl
  80

  Uitstekende cast en aansprekende speciale effecten

  "Het ziet er allemaal prachtig uit, maar de bescheiden speciale effecten drukken de kracht van het werk van Schmidt niet. Het zijn bovenal het meeslepende verhaal en de warme personages die de sfeer maken."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Wiplala tinkelend spektakel

  "Heb je kinderen, neefjes, nichtjes: ga gerust. Kinderen zullen een eigen tinkelende Wiplala in de voorraadkast willen vinden, voor volwassenen is er genoeg leuks."

  Erik Jonk - Metro
  70

  Kabouters in Amsterdam

  "Wiplala blijft een vrolijke familiefilm die prima bioscoopvermaak biedt voor de kerstvakantie. Alleen de magie ontbreekt een beetje."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  60

  Charmant, maar ook irritant mannetje

  "De verfilming van Wiplala heeft zonder twijfel enige charme, maar echt ontwapenend is de film niet. Daarvoor acteren de kinderen te stroef en is de humor wel erg dun gezaaid. Wat meer tinkelen met het scenario had de film zeker beter gemaakt."

  Ab Zagt - AD
  60

  Innemende avonturen in een plots grote stad

  "Wiplala charmeert met vlotte, dappere avonturen, die nooit te plat of te jolig zijn. De film doet gelukkig ook geen poging om - over de hoofden van de jonge kinderen heen - de ouders en grootouders direct aan te spreken. Wiplala is innemend, pretentieloos kindervermaak. Mooi dat zulke jeugdfilms niet alleen uit Hollywood hoeven te komen."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  Per digitale duif vliegend over Amsterdam

  "Tamara Bos is er met haar scenario uitstekend in geslaagd Schmidts boek te vertalen naar 2014. De dialogen zijn wat hipper, er zijn leuke geintjes toegevoegd en de in het boek al aanwezige ironie is prima uitvergroot, vooral in de scène waarin Atlas tot leven komt."

  Mike Peek - Het Parool
  60

  Prachtig avonturenverhaal

  "Wiplala is namelijk een prachtig avonturenverhaal met een goede dosis fantasie. Soms misschien wel iets te veel fantasie. De uitvoer is, ondanks de grootte van de productie prima en de film blijft boeien."

  Eza Doortmont - Filmpjekijken.com
  60

  Wiplala overschreeuwt zichzelf niet

  "De nadruk op de stunts lijkt soms ten koste te gaan van de rustige scènes. Het huiselijke drama van Johannes blijft wat vlak, maar dat is een klein bezwaar bij een charmante film die de laconieke toon van Annie M.G. Schmidt respecteert en zichzelf niet probeert te overschreeuwen."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 19 november 2014
  Distributeur: Paradiso Entertainment