Locke

Locke (2013)

Film1
6.3 / 10
37
Pers
77% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Steven Knight, Eddie Lee Henderson
Cast: Tom Hardy, Ruth Wilson, meer »
Lengte: 85 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-Brittannië
Taal: Engels

Spannend drama waarin Tom Hardy op de belangrijkste avond van zijn leven vanuit de auto telefoongesprekken voert die zijn wereld op z'n kop zetten

Ivan Locke heeft hard gewerkt om een goed leven voor zichzelf op te bouwen. Hij houdt van zijn werk en adoreert zijn gezin. Op de vooravond van de grootste uitdaging uit zijn carrière, gaat zijn telefoon en wordt er een reeks gebeurtenissen in werking gezet. Terwijl Locke zijn auto instapt en de tijd weg begint te tikken, wordt duidelijk dat die ene verkeerde beslissing zijn leven voorgoed heeft veranderd.

Locke werd in slechts zes dagen opgenomen. De film bestaat uit een lange take die 's avonds werd vastgelegd. De andere acteurs zaten in een hotelkamer, terwijl ze telefonisch contact hadden met Hardy.********

Film1 Recensie: Tom Hardy als mobiel callcenter

Het zegt heel wat over Tom Hardy dat hij een film over een telefonerende man in een auto anderhalf uur lang interessant weet te houden. Hoewel het er af en toe wel wat te dik bovenop ligt, is Locke als een frisse wind met de kap open.

Lees verder
 • Pers - 77%  
  90

  Een ijzersterke onemanshow

  "De film is een gedurfd en geslaagd samenspel tussen een goede script, subtiel en mooi camerawerk, passende muziek en uitstekend acteerwerk binnen een kleine ruimte."

  Angelina Hammond - Moviescene.nl
  80

  Doodgewone man met doodgewone problemen

  "Tom Hardy zet Locke neer als een beheerste family man met onderhuidse frustraties en onzekerheden. Zijn genuanceerde spel is een genot om naar te kijken. En dat is de film zelf trouwens ook. Locke is geen verfilmd toneel, daarvoor zitten we het personage veel te dicht op de huid en spelen muziek en vormgeving een te grote rol. Het camerawerk, vol reflecties en lichteffecten, heeft een hypnotiserend effect."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Een intens meeslepend optreden

  "Dat er maar weinig nodig is, om een geslaagde film af te leveren wordt maar weer eens bewezen door het minimalistische 'Locke'. De centrale performance van Tom Hardy aan het stuur zal bij de meesten blijven hangen en zorgt zodoende voor een autorit die je niet snel zult vergeten!"

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  80

  Fascinerende film

  "Locke is een soort verfilmd hoorspel, maar de blikken van Hardy voegen een niet te missen extra laag toe. Dat Hardy ook echt rijdt maakt de film nog realistischer en daardoor spannender. Het script van regisseur Knight zit ook sterk in elkaar. Wie denkt dat één man in één auto geen spannende film kan opleveren, moet een ritje met Locke maken."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Sober en sterk

  "Locke worstelt om kalm te blijven en verheft nauwelijks zijn stem, terwijl zijn wereld met donderend geraas in elkaar stort. Hijzelf is het enige fundament dat rest in deze fascinerende en sobere film van Steven Knight. Een film waarvoor acteur Tom Hardy met zijn onmetelijk genuanceerde spel de belangrijkste bouwstenen levert."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Spectaculair ingetogen onemanshow van Tom Hardy

  "Hardy speelt zo magnetiserend dat je als toeschouwer volledig verslingerd raakt aan zijn gezicht en stem. (...) Met spiegelingen in de autoruiten, over elkaar schuivende beelden van asfalt en regendruppels, en een dromerige soundtrack creëert regisseur Knight een licht doezelende onderwegsfeer, die Ivan Locke ondanks alles toch ook een beetje buiten de tijd en ruimte zet. Dan hoeft er verder niets meer te gebeuren om van Locke een spannende, ontroerende roadmovie te maken..."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Tom Hardy als mobiel callcenter

  Het zegt heel wat over Tom Hardy dat hij een film over een telefonerende man in een auto anderhalf uur lang interessant weet te houden. Hoewel het er af en toe wel wat te dik bovenop ligt, is Locke als een frisse wind met de kap open.

  Jan-Peter Rook - Film1
  70

  Tom Hardy moet het helemaal alleen doen

  "Een film als Locke moet een droom zijn voor een acteur. De volle speelduur gaat alle aandacht uit naar de hoofdrolspeler. En Tom Hardy maakt daar dankbaar gebruik van. De acteur is op zijn best in dit psychologische drama, dat zich volledig afspeelt in een rijdende auto."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  70

  Tom Hardy's onemanshow

  "Knight heeft de opbouw van dit personage en wat we van hem te weten komen knap geconstrueerd. Maar hij vliegt ook her en der uit de bocht. Lockes monologen tegen zijn onzichtbare dode vader op de achterbank zijn tenenkrommend (maar gelukkig schaars). En soms slaat Knight ons al te hardnekkig om de oren met zijn metaforen. (...) Maar dat zijn uitzonderingen, en zelfs die momenten weet Hardy met zijn ingetogen, stoïcijnse spel te verkopen."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  60

  Oersterke bink met ingehouden woede achter het stuur in Locke

  "Het had een sterke thriller kunnen opleveren, maar in tegenstelling tot de makers van Buried wil Knight geen enkel facet van zijn hoofdpersonage onbenoemd laten. Daarbij overspeelt hij zijn hand, door Locke in boze monologen ook nog met zijn overleden vader te laten afrekenen; de ingebeelde papa op de achterbank doet afbreuk aan het sterke uitgangspunt. Maar Hardy's optreden maakt genoeg indruk om het euvel overkomelijk te maken."

  Bart van der Put - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 9 oktober 2014
  Distributeur: Wild Bunch
 • Reacties (10)  
   • YSV
   • zaterdag 6 februari 2016
   • 00:13

   Ik heb inmiddels al zeker zo'n 6 films gezien waar maar 1 of hooguit 3 acteurs in speelden. Vond ze vrijwel allemaal knap gemaakt.Maar nu had ik echt zo iets van, waar heb ik eigenlijk naar gekeken.

   • mcmw
   • zaterdag 6 februari 2016
   • 13:20

   Super.. ik hou van dit soort dingen, en Hardy is een van m'n favoriete acteurs. Prachtfilm.

   • Quentin
   • zaterdag 4 juni 2016
   • 19:34

   Prima acteerwerk van Tom Hardy als Locke. Ook kudos voor de makers van dit bijzondere project.

   Wat vooral interessant is, is hoe slecht veel mensen communiceren, en met name luisteren. Locke's assistent vraagt continu naar de bekende weg en doet het tegenovergestelde van wat hij moet doen. Locke's vrouw schiet meteen in een drama-fittie ipv een constructief gesprek aan te gaan, en last but not least, de instabiele zwangere one-night-stand die om de haverklap belt over open ramen en pijnklachten ipv ook maar enige verantwoordelijkheid voor haar eigen leven te nemen.

   Je leert de persoonlijkheid van de mensen aan de andere kant van de lijn goed kennen, puur door de manier waarop ze praten en reageren. Dat is knap gedaan van de filmmakers.

   Desondanks gaat het na een tijdje toch wat kriebelen allemaal. Je vraagt je vooral af waarom Locke in vredesnaam naar een oude vrijster toe wil die hem met een baby opzadelt omdat dit "haar laatste kans op geluk" zou zijn. Hij heeft medelijden met haar, en wil 'het goede doen', maar ze is ook manipulatief en bedrieglijk. Als je op je 43e nog nooit gelukkig bent geweest is een baby ook zeker geen tovermiddel of magische happy-pil. Dat ZIJ dat niet beseft is aannemelijk, maar waarom gaat de nuchtere, verstandige Locke mee in haar wanen en manipulaties? Hij heeft al kinderen, waarvoor hij verantwoordelijk is, een vrouw waar hij 15 jaar gelukkig mee is, een prima baan waarin hij gewaardeerd en gerespecteerd wordt, en dat geeft hij op voor iemand waar hij niet van houdt...? Dat is volkomen ongeloofwaardig. Die baby kan hij ook later leren kennen als hij er een vader voor wil zijn, waarmee de premisse voor de hele film onderuit gaat.

   Het concept is zeker interessant, maar men had een ander scenario moeten bedenken. Nu gaat de onwaarschijnlijkheid toch teveel knagen om het bijna anderhalf uur boeiend te houden. Jammer, want met een geloofwaardig script had het een knaller kunnen worden. Nu is het het toch allemaal net niet.

   • Sobek
   • dinsdag 28 juni 2016
   • 08:48

   Grappig dat velen dit zo'n goede film vinden, ikke niet :-( Nee, niet aan mij besteed...

   • MGM
   • zaterdag 6 augustus 2016
   • 13:58

   Meesterwerk!! Als je houdt van dit soort films waarbij regie,script en acteren centraal staan ,is dit echt puur genieten. Wát een prachtig staaltje vakmanschap.Hardy kreeg door deze film de kans van regisseurs om alle registers op te trekken en dat deed hij.Voor mij is dit de mooiste acteerprestatie van de afgelopen jaren.Én het getuigt zo wie zo van lef om binnen deze beperkte mogelijkheden een film te maken.Juweeltje!!
   5* cijfer10

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer