Beyond Sleep

Beyond Sleep (2016)

Film1
6.4 / 10
12
IMDb
6.3 / 10 410
Pers
73% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Boudewijn Koole
Cast: Reinout Scholten van Aschat, Pl Sverre Hagen, meer »
Lengte: 108 minuten
Land: Nederland, Noorwegen
Taal: Engels, Noors, Nederlands

Drama naar het boek Nooit meer slapen van W.F. Hermans, waarin de expeditie van een jonge geoloog in Lapland uitdraait op een overlevingstocht

De jonge geoloog Alfred Issendorf gaat in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien tijdens deze overlevingstocht op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.

Regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) bewerkte zelf de beroemde roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans voor deze verfilming. De hoofdrol is voor Reinout Scholten van Aschat (De Heineken ontvoering).********

Film1 Recensie: Lopen op een beschadigd kompas

Met prachtig camerawerk van Melle van Essen en een trefzekere hoofdrol van Reinout Scholten van Aschat, verbeeldt regisseur Boudewijn Koole met deze sombere maar geslaagde verfilming van de roman Nooit meer slapen de hallucinante reis van een dolende ziel in een onherbergzaam stuk van Noorwegen.

Lees verder
 • Pers - 73%  
  90

  Een must-see

  "Reinout Scholten van Aschat brengt het allemaal feilloos en met volle overtuiging over. Een must-see, niet alleen vanwege de prachtige beelden die er een filmische ervaring pur sang van maken, maar ook vanwege de thematiek en het spel."

  Jim Pedd - FilmTotaal
  80

  Dwalen in een slapeloos moeras

  "Met grootse beelden maakt Koole de nietigheid van de mens in n oogopslag duidelijk. (...) Koole gebruikt alle middelen - het afwisselend grootse en dan weer intieme camerawerk en het bijna tastbare geluidsontwerp voorop - om de kijker te laten wegzakken in het drijfzand van Alfreds brein."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  80

  Geslaagd portret van verdwaalde ziel

  "Soms wil Koole iets te snel, dan krijgt een totaalshot van de desolate toendra bijvoorbeeld net te weinig tijd om door te dringen, maar vaker vindt hij de toon en het ritme die van Alfreds binnenwereld een beleving maken."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Hermans verfilmd als diepgravende zoektocht

  "Beyond Sleep is geen film voor iedereen. Wie niet meegaat met Alfred, zal het verhaal slaapverwekkend vinden, maar wie wel geraakt wordt door zijn odyssee, krijgt een diepgravende filmervaring voorgeschoteld."

  Ab Zagt - AD
  80

  Indringend sounddesign en subtiele humor

  "Gedachtes worden niet perse verwoord of uitgesproken maar worden verbeeld door de weidse landschappen, een indringend sounddesign en subtiele humor. De casting van hoofdrolspeler Reinout Scholten van Aschat is ook een schot in de roos."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  80

  Innerlijke dwaaltocht van de licht paranoide hoofdpersoon

  "Koole heeft een moedige en geslaagde poging ondernomen om de bestseller van Hermans te verfilmen. In een prachtige cinematografie schildert hij een oneindig landschap, waarin zijn overtuigende hoofdpersoon ronddwaalt als een nietig mensje dat geen sporen nalaat."

  Dick Gilsing - Moviescene.nl
  80

  Lopen op een beschadigd kompas

  Met prachtig camerawerk van Melle van Essen en een trefzekere hoofdrol van Reinout Scholten van Aschat, verbeeldt regisseur Boudewijn Koole met deze sombere maar geslaagde verfilming van de roman Nooit meer slapen de hallucinante reis van een dolende ziel in een onherbergzaam stuk van Noorwegen.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  De slaap voorbij

  "Beyond Sleep zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Koole vraagt veel geduld en verbeeldingskracht van zijn kijkers en dat zal niet iedereen kunnen opbrengen in een twee uur durende film waarin niets lijkt te gebeuren. Voor wie dat wel kan, en voor wie zich kan overgeven aan het tempo van de film, wacht een bijzondere film met mooi ingetogen spel van met name Scholten van Aschat met een wellicht minimalistisch verhaal."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  60

  Reis in het hoofd op Noorse toendra's

  "Koole vraagt veel van zijn kijkers; waar je honderd minuten naar hebt zitten kijken, wordt nog het beste verwoord als de aftiteling al een tijdje door het beeld rolt."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  40

  Slaapverwekkende Hermans-verfilming

  "waar het rijke meesterwerk van Hermans uitblinkt in trefzekere beschrijvingskunst, intellectuele beschouwingen en scherpe humor, serveert Koole een strooptrage en saaie zielenqueeste."

  Eric le Duc - De Telegraaf
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 11 februari 2016
  Distributeur: September Film Distribution
  Alternatieve titel: Nooit meer slapen