Trumbo

Trumbo (2015)

Film1
7.3 / 10
24
Pers
71% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie
Regie: Jay Roach
Cast: Bryan Cranston, Diane Lane, meer »
Lengte: 123 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Biografisch drama met Bryan Cranston als de omstreden scriptschrijver Dalton Trumbo, een slachtoffer van de klopjacht op communisten in Hollywood

De flamboyante Dalton Trumbo is in 1947 een van de best betaalde scenaristen van zijn tijd. Maar in de jaren vijftig wordt zijn carrière abrupt onderbroken: zoals veel collega's wordt de uitgesproken Trumbo het slachtoffer van de klopjacht die onder het bewind van senator McCarthy wordt gevoerd op vermeende communisten in Hollywood. Trumbo komt op de befaamde zwarte lijst terecht, maar laat het daar niet bij zitten. Aangezien hij niet kan werken onder zijn eigen naam besluit hij verder te schrijven onder een pseudoniem, al kan hij daardoor alles kwijtraken wat hem dierbaar is.

Voor zijn titelrol in dit biografische drama werd Bryan Cranston (Breaking Bad) genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Acteur. In de tijd dat Dalton Trumbo onder een pseudoniem werkte, sleepten zijn scripts twee Oscars in de wacht. Aan Trumbo's anonimiteit kwam in 1960 een einde toen zijn echte naam aan de klassiekers Exodus en Spartacus werd gekoppeld en het tijdperk van de zwarte lijst tot een einde kwam.********

Film1 Recensie: Breaking Red

Cranstons eerste echte hoofdrol sinds Breaking Bad is er meteen één om in te lijsten. Zijn ijzersterke vertolking van de fascinerende Dalton Trumbo is het kloppende hart van deze biopic en de sterke bijrollen zijn veel meer dan een leuke bonus. Gezien de feiten soms misschien wat luchtig, maar al met al vertelt Trumbo een fascinerend verhaal zonder poespas.

Lees verder
 • Pers - 71%  
  80

  Breaking Red

  Cranstons eerste echte hoofdrol sinds Breaking Bad is er meteen één om in te lijsten. Zijn ijzersterke vertolking van de fascinerende Dalton Trumbo is het kloppende hart van deze biopic en de sterke bijrollen zijn veel meer dan een leuke bonus. Gezien de feiten soms misschien wat luchtig, maar al met al vertelt Trumbo een fascinerend verhaal zonder poespas.

  Jan-Peter Rook - Film1
  80

  Communistisch Hollywood opgejaagd

  "Er zijn drie zaken die Trumbo een geweldige film maken, namelijk de regie, het script en Bryan Cranston. (..) Een van hoogtepunten van de film is de afwisseling tussen realiteit en televisie."

  Joris Regterschot - Filmvandaag.nl
  80

  Heksenjacht in filmindustrie

  "De schets van de heksenjacht in Trumbo stemt evengoed tot nadenken. Over het spanningsveld tussen cultuur en politiek, en over vrijheid en verbod. En niet alleen in een Amerikaans verleden, maar ook nu."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Rode Gevaar op Zwarte Lijst

  "Bryan Cranston trekt alles uit de kast in een enerverende biopic over een van Hollywoods meest legendarische scenarioschrijvers. Die toevallig ook nog eens een communist was."

  Ashar Medina - Indebioscoop.com
  80

  Trumbo: terecht standbeeld voor geniale scenarist

  "Eigenlijk had Cranston dit jaar een Oscar verdiend. Maar ja, het was dit jaar de beurt aan Leonardo DiCaprio. In dat opzicht deed de echte Trumbo het met twee Academy Awards beter."

  Ab Zagt - AD
  70

  Heksenjacht in Hollywood

  "Hij (de regisseur, red.) propt wat al te veel verwikkelingen in dit biografische drama en toont zich daarbij niet geheel toonvast. Solide acteerwerk houdt de boel toch bij elkaar, waarbij naast Bryan Cranston ook Helen Mirren als de rabiaat rechtse roddelkoningin Hedda Hopper weet te boeien."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Mist de diepte die het hoort te krijgen

  "Op zich is het wel gelukt om een stukje geschiedenis hapklaar en begrijpelijk te maken en het gebruik van archiefbeelden is mooi toegepast. Maar toch krijgt deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Hollywood niet de diepte en donkere toon die het hoort te krijgen."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  60

  De zwarte lijst van Hollywood

  "Trumbo was geen heilige maar lange tijd een communistische gelovige. De stalinist, naïeveling en held verdient een film met meer lef dan het schoongeboende Trumbo. Evenals de kijker."

  Jos van der Burg - De Filmkrant
  60

  Heldenepos Trumbo wil memoreren, niet splijten

  "Bryan Cranston speelt een technisch knappe, maar wat bestudeerde rol, waarvoor hij eerder dit jaar werd genomineerd voor een Oscar. Jay Roach brengt de gepolijste dialoog en traditionele filmstijl slim met humor in balans."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Hoe Trumbo zijn ongelijk haalde in Hollywood

  "Want - o ironie - uitgerekend het script is de zwakke schakel van de film van regisseur Jay Roach over de scenarioschrijver (..) De makers voelen zich beter thuis in de filmwereld dan bij de politiek-historische context."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  Standaard biopic

  "(..) het gebrek aan diepgang breekt de film op een gegeven moment op. Gelukkig is daar Bryan Cranston, die met een ijzersterk, gelaagd optreden de film eigenhandig op de been houdt."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 7 april 2016
  Distributeur: September Film Distribution