Il futuro

Il futuro (2013)

Film1
3.9 / 10
12
IMDb
5.8 / 10 837
Pers
71% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Alicia Scherson
Cast: Luigi Ciardo, Manuela Martelli, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Italië, Chili, Spanje, Duitsland
Taal: Italiaans, Spaans, Engels

Drama met Rutger Hauer waarin een puber zich moet redden na de dood van haar ouders en door criminelen wordt ingezet om een blinde acteur te verleiden

Als haar ouders omkomen bij een auto-ongeluk, stort Bianca's wereld in elkaar. Samen met haar broer Tomas, voor wie ze nu verantwoordelijk is, blijft ze achter in het grote familieappartement in Rome. Bianca heeft moeite zich staande te houden in een voor haar surreële situatie. Haar leven wordt nog gecompliceerder als Tomas' vrienden zichzelf uitnodigen en besluiten in het appartement te blijven wonen. Ze willen Bianca gebruiken bij de beroving van de blinde kluizenaar Maciste en overtuigen haar om hem te verleiden. Maar juist bij deze oudere B-acteur en voormalige Mr. Universe begint Bianca zich langzaam weer normaal en geaccepteerd te voelen.

Il futuro is de eerste verfilming ooit van een werk van de Chileense schrijver Robert Bola o, wiens oeuvre na zijn overlijden in 2003 wereldwijd een cultstatus verwierf. Tijdens het International Film Festival Rotterdam 2013 won de film de KNF Award, de beste film volgens de Nederlandse filmjournalisten. Hollands glorie Rutger Hauer (Blade Runner) speelt de rol van de excentrieke Maciste. • Pers - 71%  
  80

  De blinde en de schone

  "Alcia Scherson weet in Il futuro de oorspronkelijke novelle van Roberto Bo­­laño zowel eer aan te doen als te ontstijgen, in een even raadselachtig als concreet verhaal over bekeken worden."

  Joost Broeren - Filmkrant
  80

  Ongrijpbaarheid is de grootste kracht

  "Moeiteloos mengt de regisseur magisch-realistische elementen met een nuchtere verteltrant. Steeds blijft ze dicht bij haar hoofdpersonen, waardoor het verdriet van Biacna en de eenzaamheid van Maciste voelbaar worden. Het resultaat is spannend en sfeervol."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  70

  Coming-of-age drama met de meesterlijke Rutger Hauer

  "Il Futuro is een mooie toevoeging aan het coming-of-age genre, maar weet na een sterk verloop van de film net niet genoeg over te hebben voor een overtuigend einde. (..) Er blijft een goed drama over, dat echter meer in zijn mars had kunnen hebben."

  Marco Hagemeier - Moviescene.nl
  70

  Hauer is perfect op zijn plek

  "De film baadt in cultreferenties, samengebald in de figuur van Maciste. (..) Hauer is perfect op zijn plek in deze rol die ook een knipoog lijkt naar zijn eigen carrière die altijd heen en weer heeft geslingerd tussen B-films en klassiekers. Zonder al te veel te hoeven doen, geven zijn helblauwe ogen en charisma extra gewicht aan de film."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  70

  Mysterieuze mix

  "Scherson overschrijdt genregrenzen en klopt goed acteerwerk, erotische ondertonen en stille melancholie tot een fascinerende mix."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  70

  Vrij abrubt einde

  "De Chileense regisseuse Alicia Scherson brengt de gebeurtenissen met veel intrige en suspense. Als kijker weet je eigenlijk al wat er gaat gebeuren, maar het waaróm is waar het in 'Il futuro' om draait. En dit blijft uit. Het voelt dan ook alsof er aan het einde van 'Il futuro' zeker nog een staartje had kunnen zitten, maar in plaats daarvan stopt het vrij abrupt."

  Jolanda Lutz - Cinemagazine
  60

  Hoofdpersonage blijft een enigma

  "Tot aan hun eerste ontmoeting laat Bianca maar moeilijk in haar ziel of belevingswereld kijken. Hierdoor werpt Scherson hindernissen op voor haar publiek om zich met de vrouwelijke hoofdpersoon te identificeren. Als Bianca zich eenmaal overgeeft aan Maciste blijf je je afvragen wat haar motieven zijn en of ze wel helemaal oprecht is. Gedurende de anderhalf uur die Il Futuro klokt blijft het hoofdpersonage een enigma."

  Arjan Welles - FilmTotaal
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 december 2013
  Distributeur: Imagine