Turks fruit

Turks fruit (1973)

Film1
7.6 / 10
50
IMDb
7.1 / 10 5367
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Erotiek, Nederlandstalig
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Rutger Hauer, Monique van de Ven, meer »
Lengte: 112 minuten
Land: Nederland
Taal:

Onstuimig liefdesdrama van Paul Verhoeven naar het boek van Jan Wolkers tussen Erik (Rutger Hauer) en Olga (Monique van de Ven)

Amsterdam, de jaren 70. De jonge en onstuimige schilder Erik (Rutger Hauer) duikt graag met zoveel mogelijk meisjes het bed in. Als hij op een dag al liftend op wordt gepikt door de jonge en prille Olga (en ze meteen op een parkeerplaats naast de snelweg de liefde bedrijven), raakt hij tot over zijn oren verliefd. Ze trekken bij elkaar in en een paar weken later trouwen ze. Maar het huwelijk loopt stuk, doordat Erik veel te onaangepast is en Olga's familie hem niet accepteert. Door jaloezie, onderlinge ruzie en uiteindelijk een kotspartij van Erik, verdwijnt Olga uit zijn leven. Als ze elkaar jaren later weer tegenkomen, realiseert Erik zich dat hij niet zonder Olga kan. Maar zij blijkt ondertussen ongeneeslijk ziek te zijn geworden.

Deze Hollandse klassieker vol vaart, blootscènes en humor deed in 1973 veel stof opwaaien. Het publiek kwam massaal naar de bioscoop (3,6 miljoen mensen) en de hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven vestigden definitief hun naam. Ook in het buitenland werd 'Turkish Delight' goed ontvangen. Het leverde regisseur Paul Verhoeven een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film op. 'Turks fruit' is nog altijd de meest succesvolle Nederlandse speelfilm aller tijden. De verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers is een absolute klassieker en werd in 1999 door het Nederlandse bioscooppubliek uitgeroepen tot 'Nederlandse Speelfilm van de Eeuw'.