Carol

Carol (2015)

Film1
7.1 / 10
32
Pers
89% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Romantiek
Regie: Todd Haynes
Cast: Rooney Mara, Cate Blanchett, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Groot-Brittannië, Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama van Todd Haynes over een warenhuismedewerkster in de jaren vijftig die verliefd wordt op een oudere, getrouwde vrouw

New York, begin jaren '50. Therese Belivet werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een spannender leven als ze Carol Aird ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een ongelukkig huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper. Wanneer haar verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols vervreemde echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten en ondernemen een spontane reis door Amerika. Een onverwachte gebeurtenis gooit beider levens overhoop.

Todd Haynes maakte eerder de Bob Dylan-biopic I'm Not There.. Carol werd genomineerd voor zes Oscars waaronder die voor Beste Actrice, Beste Actrice in een Bijrol en Beste Cinematografie.*********

Film1 Recensie: Subtiliteit en klasse ten top

Carol is subtiliteit en klasse ten top. Regisseur Todd Haynes weet een verfijnd en uniek stukje cinema te maken van een boekverfilming waarmee hij zomaar had kunnen vervallen in onvervalst melodrama. Het is dan ook zeer treurig dat het beeldschone Carol geen van de zes Oscarnominaties mocht verzilveren.

Lees verder
 • Pers - 89%  
  100

  Alles klopt behalve de titel

  "We zitten in de film vooral in haar (Therese's) hoofd, en actrice Rooney Mara speelt haar met precies de juiste mix van onzekerheid over de ontdekking dat ze van vrouwen houdt en de overtuiging dat het dan inderdaad maar zo moet zijn."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  100

  Carol is beeldschoon en ouderwets romantisch

  "Haynes brengt ouderwetse romantiek in een beeldschone film. Het is niet minder dan een feest om Blanchett en Mara het spel van verleiding te zien spelen."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  100

  Een scala aan emoties en ongemakkelijke momenten

  "Eigenlijk alles in deze verfilming van Patricia Highsmiths roman uit 1952 lijkt gewogen tot in perfectie. Een combinatie van ingrediënten die zeldzaam is te noemen in de hedendaagse cinema."

  Kevin Brouwer - Filmvandaag.nl
  100

  Schitterend aangeklede zedenschets

  "De makers kunnen zich opmaken voor een prijzenregen, want het zal zeker niet blijven bij de vijf Golden Globe-nominaties die het superieure liefdesdrama vorige week kreeg: op naar de Oscars!"

  Jos van der Burg - Het Parool
  100

  Verboden liefde wint

  "..in Carol kan Haynes onbekommerd zijn meesterschap etaleren. Hier staat de vorm, inclusief de minimalistische soundtrack, in dienst van de emotionele boodschap."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  90

  Enorm warme film

  "Carol is een enorm warme film, door het kleurgebruik en de vormgeving, de fraaie cinematografie van Ed Lachman, en vooral ook door het spel van Mara en Blanchett."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  90

  Subtiliteit en klasse ten top

  Carol is subtiliteit en klasse ten top. Regisseur Todd Haynes weet een verfijnd en uniek stukje cinema te maken van een boekverfilming waarmee hij zomaar had kunnen vervallen in onvervalst melodrama. Het is dan ook zeer treurig dat het beeldschone Carol geen van de zes Oscarnominaties mocht verzilveren.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Cate Blanchett op haar best in intens liefdesverhaal Carol

  "Carol heeft alle contouren van een melodrama, maar in de handen van Haynes wordt het nooit een echt tranendal."

  Ab Zagt - AD
  80

  Pluim voor regisseur Haynes

  "De ontluikende relatie tussen de twee wordt zo subtiel in beeld gebracht dat je het ongebruikelijke aspect eraan nooit als merkwaardig bestempeld. Een pluim voor regisseur Todd Haynes is hier ook zijn plek."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  80

  Schrijnende romantiek

  "Dramatisch gezien heeft deze film wel iets weg van een amoureus kat-en-muis-spel, waarbij de rollen wisselen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Twee vrouwen

  "Haynes moet een enorme perfectionist zijn om de vlakken in het beeld zo te kunnen bespelen, zo tastbaar te kunnen maken. Velours, bont, leer, hout, alles leeft en ademt door precies het juiste licht, de juiste kleurcontrasten en de juiste afstand tot de camera."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  80

  Uiterst degelijk gemaakte productie

  "De superlatieven waaronder Carol de voorbije maanden is bedolven, zijn misschien iets te veel van het goede (..) Dat neemt echter niet weg dat het een uiterst degelijk gemaakte productie is waarin twee van de beste actrices van Hollywood alle ruimte krijgen om hun talent te etaleren."

  Thierry Verhoeven - Filmpjekijken.com
  80

  Verboden damesliefde

  "Haynes maakt van hun verboden liefde iedereens liefde, met veel dank aan de vlekkeloze vertolking van Blanchett en Mara. Hun tedere en gepassioneerde seksscène is de mooiste van dit filmjaar."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 december 2015
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution