Captain Fantastic

Captain Fantastic (2016)

Film1
7.6 / 10
27
Pers
63% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Matt Ross
Cast: Viggo Mortensen, George MacKay, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Drama met Viggo Mortensen als een vader die zijn kinderen opvoedt in de bossen, totdat een dramatische gebeurtenis hen naar de buitenwereld drijft

In de prachtige bossen in het noordwesten van Amerika heeft Ben zijn ideale wereld geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, ver weg van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. De kinderen studeren en leren jagen. Het leven is puur en overzichtelijk. Tot een dramatische gebeurtenis het gezin doet besluiten de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. Met zowel komische als heftige gevolgen.

Na zijn regiedebuut 28 Hotel Rooms is Captain Fantastic de tweede film die geschreven en geregisseerd werd door acteur Matt Ross (bekend van American Psycho, The Aviator en de tv-series Big Love en Silicon Valley). Ross liet zich inspireren door zijn eigen opvoeding in alternatieve woongroepen en door de keuzes die hij en zijn vrouw nu zelf als ouders moeten maken. Binnen het deelprogramma 'Un Certain Regard' op het filmfestival van Cannes werd Ross onderscheiden als Beste Regisseur voor dit drama met een Oscargenomineerde hoofdrol van Viggo Mortensen (A History of Violence). • Pers - 63%  
  80

  Captain Fantastic is grappig, eigenzinnig en hartverwarmend

  "Captain Fantastic dwingt tot nadenken over wat goed ouderschap is. Regisseur Matt Ross' schets van een commune is jaloersmakend en verontrustend tegelijkertijd."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  80

  Heerlijk verhaal over alternatieve opvoeding

  "een heerlijk, geestrijk verhaal waarin de vraag centraal staat wat je je kinderen wil meegeven. Het perspectief ligt duidelijk bij de regisseur die een deel van zijn jeugd in Californische communes doorbracht, en zich zowel met de idealistische vader als de twijfelende zoon identificeert."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  80

  Wereldvreemde - of juist wereldwijze? - hippiefamilie

  "Het is een plot dat vaag een beetje doet denken aan een soort cross-over tussen feelgood Little Miss Sunshine en Into the Wild (...) Evenals de eerstgenoemde van die twee titels biedt Captain Fantastic een aardige mix tussen drama en komedie."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  60

  Een dictator die steeds meer menselijke trekjes krijgt

  "Viggo Mortensen is de held hier. (...) De nuance in de film is grotendeels van hem afkomstig. Zelfs Mortensen kan echter niet voorkomen dat de film eindigt in een krachteloos compromis. Ross misbruikt gezamenlijke rouw als lapmiddel voor onopgeloste conflicten."

  Mike Peek - Het Parool
  60

  Principe-Pa

  "Matt Ross' tweede speelfilm Captain Fantastic draait om radicale personages, maar is als film net iets te conventio­neel om ze recht te doen."

  Joost Broeren - De Filmkrant
  60

  Viggo Mortensen als supervader

  "Zonder het zware charisma van Viggo Mortensen was Captain Fantastic waarschijnlijk onuitstaanbaar geweest. Hij overtuigt als een stoïcijnse, nogal arrogante drammer die met enig recht neerkijkt op obees Amerika, „under-educated and over-medicated"."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  40

  Eigenzinnige opvoeding

  "Captain Fantastic schildert het bestaan van deze moderne hippies zo overdreven kleurrijk af, dat het pijn gaat doen aan je ogen. Geforceerde schattigheid en vals sentiment geven deze film vervolgens de nekslag."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Ook Mortensen redt Captain Fantastic niet

  "Een beproefd verhaal - een gezin trekt zich terug uit de westerse samenleving om in het oerwoud een eigen bestaan op te bouwen - is eerder veel beter verteld, zoals in The Mosquito Coast, waarin Harrison Ford de vaderfiguur speelt."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 augustus 2016
  Distributeur: Cinéart