Legend

Legend (2015)

Film1
7.1 / 10
30
IMDb
7 / 10 115571
Pers
59% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama, Misdaad
Regie: Brian Helgeland
Cast: Tom Hardy, Emily Browning, meer »
Lengte: 131 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels

Op feiten gebaseerde misdaadfilm met Tom Hardy als de tweelingbroers Ronnie en Reggie Kray die Londen tijdens de jaren '60 in hun macht hadden

De broers Reggie en Ronnie Kray weten in de jaren '60 langzaam heel crimineel Londen over te nemen; de twee lijken onoverwinnelijk. Wanneer Reggie echter verliefd wordt op Frances ontstaat er wrijving tussen de broers. Hun emporium vertoond scheurtjes en de broers moeten vrezen voor hun leven.

Reggie en Ronnie Kray worden tot op de dag van vandaag gerekend tot de grootste criminelen uit de Britse geschiedenis. In de misdaadfilm The Krays uit 1990 werden ze vertolkt door de broers Gary en Martin Kemp. In deze nieuwe versie van schrijver-regisseur Brian Helgeland, die eerder het script schreef van L.A. Confidential, speelt acteur Tom Hardy beide rollen. • Pers - 59%  
  80

  Tom Hardy schittert als gangstertweeling

  "Tom Hardy zet met Ronnie en Reggie Kray twee ijzersterke rollen neer. Waarbij hij voor de psychopaat Ronnie nog net even wat dieper moet gaan. En dat is een genot om naar te kijken. Legend is een zeer sterke Britse misdaadthriller die totaal niet verveelt. Mooie dialogen, stevige actie en een sterke soundtrack met als setting het Londen van de jaren 60."

  Reyer Krikke - FilmVandaag.nl
  70

  Vermakelijke film

  "Ondanks wat problemen heeft regisseur Helgeland met hier een vermakelijke film over de legendarische Londense gangsters afgeleverd. Het is vooral aan Tom Hardy te danken dat Legend naar een hoger niveau getild wordt."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  70

  Weergaloze Tom Hardy in een typisch Britse gangsterfilm

  "Liefhebbers van Britse films en tvseries zullen Legend erg kunnen waarderen. Maar als je echt een keiharde misdaadfilm à la Scorsese of Brian de Palma verwacht, dan zul je teleurgesteld zijn. De film is wellicht iets te lang, maar de film is qua sfeer en uitwerking een plezier om naar te kijken."

  Angelina Hammond - Moviescene.nl
  60

  Dubbele dosis Hardy

  "De manier waarop regisseur Brian Helgeland de gebroeders Kray portretteert is minder raak. (..) De film schetst een intrigerend stukje misdaadgeschiedenis en blijft daarbij steken in kleurrijke uiterlijkheden. Legend is oogstrelend, maar inhoudelijk ongefocust."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Legend overtuigt maar half

  "Die ongelijkwaardige dubbelrol van Tom Hardy maakt van Legend een gespleten film. De artdirection is tot in de puntjes verzorgd, maar daardoor oogt Legend te kunstmatig."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  50

  De Grote Tom Hardy show

  "Er is een dramatisch, langgerekt verhaal met een meisje en de keus tussen liefje en familie, maar eigenlijk is de film niets meer en niets minder dan de Grote Tom Hardy Show. Een revue met mooie decors, een knappe gastheer met timing en flair, komische passanten en zangeres Duffy, die met bruine pruik mag optreden in de pauze."

  Tisha Eetgerink - AD
  50

  Onbevredigend gevoel

  "Het maakt dan niet uit hoe overtuigend Tom Hardy is in zijn dubbelrol of hoe netjes het zestigerjaren-tijdsbeeld is weergegeven, als kijker blijf je toch met het onbevredigende gevoel achter dat je het allemaal al eerder en beter hebt gezien. Daarbij komt nog het vermoeden dat de schrijver toch niet voorbij de in de loop der jaren verheerlijkte cultstatus van de beruchte tweeling heeft kunnen kijken."

  Daan Snouck Hurgronje - Filmpjekijken.com
  50

  Tom Hardy in topvorm redt de boel

  "Tom Hardy tegenover zichzelf zien spelen is namelijk de grootste attractie die Legend te bieden heeft. (..) Gelukkig is Hardy in dusdanige topvorm, dat hij de boel nog enigszins bij elkaar weet te houden. Zijn bijdrage redt de film, maar waar je een gangsterepos als Goodfellas makkelijk eens per jaar op kunt zetten, nodigt Legend verder nergens uit tot een tweede kijkbeurt."

  Jelle Fastenau - FilmTotaal
  40

  Londense misdaadlegende

  "Maar waarom dat gevat wordt in een raamvertelling vanuit het perspectief van Reggies verloofde Frankie, die zo verteller wordt van scènes waar ze geen weet van zal hebben gehad, is een dramaturgisch onbegrijpelijke keus."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 21 januari 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux