Toni Erdmann

Toni Erdmann (2016)

Pers
86% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Maren Ade
Cast: Peter Simonischek, Sandra Hüller, meer »
Lengte: 162 minuten
Land: Duitsland, Oostenrijk
Taal: Duits
Kijk nu

Tragikomedie waarin een Duitse zakenvrouw in Roemenië bezoek krijgt van haar vader die een vreemd personage verzint om haar leven opnieuw zin te geven

Ines is een zakenvrouw van een groot Duits bedrijf, gevestigd in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. In het perfect ingerichte leven van Ines heerst niet de minste wanorde, maar als haar vader vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig en wordt dat het begin van een grote omwenteling. Deze hinderlijke vader waar ze zich voor schaamt, zal er alles aan doen om haar leven opnieuw zin te geven door zich uit te geven voor een merkwaardige figuur: de grappige Toni Erdmann.

Toni Erdmann, geschreven en geregisseerd door de Duitse filmmaakster Maren Ade, was een van de verrassingen op het Filmfestival van Cannes. De bitterzoete tragikomedie greep naast de Gouden Palm, maar werd wel bekroond met de FIPRESCI-prijs, jaarlijks uitgereikt door de internationale filmpers. De Nederlandse actrice Hadewych Minis is te zien in een van de bijrollen. • Pers - 86%  
  100

  Perfecte balans tussen ontroering en humor

  "Toni Erdmann is een zogenoemde tragikomedie van een ongekend niveau, en eigenlijk niet te vergelijken met andere komedies. Ade weet de perfecte balans te raken tussen ontroering en humor."

  Melle Bos - FilmVandaag.nl
  100

  Pruiken, valse tanden en zielen die intens ontroeren

  "Zelden zo'n foutloos geschreven en geobserveerd en uiteindelijk intens ontroerend drama gezien."

  Ronald Rovers - Trouw
  100

  Toni Erdmann raakt juiste snaar met grootste precisie

  "Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing. Wat regisseur Maren Ade vooral overbrengt, is verwondering over de loop van het leven."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  100

  Vader pakt te pas en te onpas zijn fopgebit erbij

  "De deadpanhumor en de duur van de film (162 minuten) vragen dat je even in de code van de film meegaat, maar daarna vliegt de tijd voorbij in een even tragikomische als absurdistische onttakeling van moderne familierelaties, die perverse parallellen vertoont met de consultancy- en businesscultuur van het nieuwe Europa, en de rafelranden van de economische unie."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Absurd én hartverwarmend

  "Deze tragikomische Duitse film is, naast uiterst origineel, aangenaam absurdistisch en bij vlagen hilarisch, vooral ook erg gevoelig. En hartverwarmend."

  Ab Zagt - AD
  80

  De gekke vader en de vervreemde zakenvrouw

  "Ade's boodschap is kritisch op een absurd-komische manier en bijzonder waarheidsgetrouw. Zij heeft oog voor de zwaktes van haar personages en dat maakt haar films zo menselijk en empathisch. Toni Erdmann is daarom terecht gelauwerd, wat hopelijk zal leiden tot een breder publiek voor haar eerdere films."

  George Vermij - indebioscoop.com
  80

  Ongemakkelijk en onaangekondigd familiebezoek

  "De schermutselingen tussen vader en dochter geven het komische vuurwerk, dat maakt dat de twee uur en drie kwartier die de film duurt zo omvliegen."

  Joost Broeren - Het Parool
  80

  Pa doet weer lollig

  "Voordeel van de filmlengte is dat de uitstekende Simonischek en Müller hun personages flink kunnen uitdiepen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Tijd vliegt voorbij

  "Het duurt bijna drie uur, maar die tijd vliegt voorbij. De boodschap is niet bijster vernieuwend, maar dankzij heerlijke films als Toni Erdmann genieten we des te meer van het leven."

  Jan Roselaar - Filmtotaal
  80

  Verdient alle lof

  "Toni Erdmann is een unieke film die inderdaad de lof verdient die het gekregen heeft. Een sterke prestatie van regisseur Maren Ade en hoofdrolspelers Peter Simonischek en Sandra Hüller."

  Quirijn Foeken - biosagenda
  70

  Reactie op de befaamde Duitse zakelijkheid

  "Toni Erdmann, met de Nederlandse Hadewych Minis in een bijrol, is een duidelijke reactie op de befaamde Duitse zakelijkheid. Economisch gaat alles dan wel voorspoedig, op het persoonlijke vlak heerst er in het huidige Duitsland een grote crisis."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 november 2016
  Distributeur: September Film Distribution