The Revenant

The Revenant (2015)

Film1
8 / 10
69
IMDb
8 / 10 528184
Pers
91% 15
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur
Regie: Alejandro González Iñárritu
Cast: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, meer »
Lengte: 156 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Oscarwinnende avonturenfilm van Alejandro González Iñárritu waarin Leonardo DiCaprio voor dood wordt achtergelaten in de wildernis door Tom Hardy

Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis wordt de 19e-eeuwse avonturier Hugh Glass aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap. Tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen en wordt hij verraden door metgezel John Fitzgerald. Gedreven door zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie, moet Glass zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.

The Revenant is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal en werd geregisseerd door Alejandro González Iñárritu (Babel), die tevens meeschreef aan het scenario. Een jaar nadat hij met zijn film Birdman de Oscar won voor Beste Regie, sleepte Iñárritu dezelfde prijs opnieuw in de wacht voor The Revenant. Bovendien bezorgde deze hoofdrol Leonardo DiCaprio zijn langverwachte Oscar voor Beste Acteur.*********

Film1 Recensie: Leo's lange lijdensweg naar een Oscar

De barbaarse overlevingsstrijd van Glass is schitterend en huiveringwekkend tegelijkertijd. Iñárritu levert een waar epos af dat weliswaar een half uur korter had gekund maar ondanks dat je daags na het kijken nog steeds doet rillen van de kou. En dat is indrukwekkend.

Lees verder
 • Pers - 91%  
  100

  Barre overlevingstocht wordt prachtige ode aan het leven

  "na een emotioneel dieptepunt doet een nieuwe ademtocht van Glass de cameralens even beslaan. Een verwarrend, postmodern filmgrapje dat eigenlijk niet thuishoort in deze naturalistische film. Maar de emotionele symboliek is zo sterk dat het werkt. 'The Revenant' reduceert leven tot iets simpels: blijf ademhalen."

  Remke de Lange - Trouw
  100

  Kijkt weg als een perfect geschreven roman

  "Hollywood's golden boy Iñárritu heeft het begrip boekverfilming voorzien van nieuw elan, The Revenant kijkt weg als een perfect geschreven roman. Zijn vermogen om barre omstandigheden en natuurlijke elementen op realistische wijze over te brengen is ongekend."

  Jasper Kars - Filmpjekijken.com
  100

  Mens is nog erger dan de onmenselijke natuur

  "The Revenant bezorgt de kijker koude rillingen. In meer dan één opzicht. Het ligt niet alleen aan het Siberische decor dat regisseur Alejandro González Iñárritu zo zorgvuldig uitkoos, maar ook aan het meedogenloze verhaal."

  Ab Zagt - AD
  100

  Onvergetelijke trip

  "Los van de Oscars is The Revenant een magnifieke film, die ondraaglijk intense actiescènes afwisselt met poëtische, verstilde natuurscènes. The Revenant is een onvergetelijke trip en een van de mooiste bioscoopervaringen van dit jaar."

  André Nientied - Nu.nl
  100

  Rauw en zintuiglijk epos

  "Maar mede dankzij de sterke acteurs en het indringende camerawerk wordt dit ruim tweeënhalf uur durende epos daar ver bovenuit getild. Naast een spannend avontuur is The revenant namelijk vooral ook een meditatie over menselijkheid en ons overlevingsinstinct. En over de ongenaakbare natuur, die in al zijn woeste schoonheid kan geven en nemen."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  100

  Rauwe film van Iñárritu is een 'no nonsense' ervaring voor oog en oor

  "Vergeet alle heisa erom heen en ga die film zien. Nee, ga hem beleven. Deze film is de optelsom van afzonderlijke topprestaties die een weergaloos kunstwerk hebben opgeleverd. Onderga het vooral."

  Angelina Hammond - Moviescene.nl
  100

  Razernij in de sneeuw

  "Gelauwerd cameraman Lubezki filmde met natuurlicht en laat de acteurs stoomwolken in zijn lens wasemen. Het maakt The Revenant tot een bijna fysieke onderdompeling in een wereld van modder, bloed en ijs, waar kou tot het bot snijdt."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  90

  Left for dead

  "Al met al is The Revenant een lange zit, maar het is het meer dan waard om deze film op het grote doek te gaan zien. De film is geslaagd op zowel het verhaal, het decor, het camerawerk en de acteerprestaties van met name DiCaprio en Hardy."

  Joris Regterschot - Filmvandaag.nl
  90

  Leo's lange lijdensweg naar een Oscar

  De barbaarse overlevingsstrijd van Glass is schitterend en huiveringwekkend tegelijkertijd. Iñárritu levert een waar epos af dat weliswaar een half uur korter had gekund maar ondanks dat je daags na het kijken nog steeds doet rillen van de kou. En dat is indrukwekkend.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  90

  Op cinematografisch vlak een meesterwerk

  "Maar weinig films weten je het gevoel van de natuur zo mee te geven als Iñárritu's The Revenant. Niet alleen op acteervlak hebben we hier te maken met een bijzondere film zoals er maar weinig worden gemaakt, op cinematografisch vlak is het werkelijk een meesterwerk."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  80

  Een intense en lichamelijke kijkervaring

  "Iñárritu voegt nergens meer plot toe dan strikt noodzakelijk. Hij verspilt geen tijd aan het introduceren van de personages of de situatie. En dat is ook niet nodig."

  Elise van Dam - Biosagenda.nl
  80

  Krachtsexposé

  "Zo'n award is vooral voor Leo zelf een mooie prijs, maar het gaat voorbij aan de kracht van de film in het geheel. Want een krachtsexposé is het, The Revenant. En hoewel DiCaprio wel degelijk een prachtrol neerzet, is de ware hoofdrol weggelegd voor Moeder Natuur en de manier waarop die in beeld wordt gebracht door prijswinnend regisseur Alejandro González Iñárritu en zijn team."

  Wouter Los - Cinemagazine
  80

  Tien plagen Egypte zijn er niks bij

  "Dat The Revenant uitmondt in een duel tussen het ultieme goede en het ultieme slechte mag dan voorspelbaar zijn, de tweestrijd zelf is een adembenemende apotheose van een episch drama over bloedvergieten dat leidt tot nog meer bloedvergieten; over wraak, Gods gerechtigheid en de ijzeren wil om te overleven."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  80

  Trucage in The Revenant is van zo'n hoog niveau dat het onzichtbaar wordt

  "De met een Oscar genomineerde Leonardo DiCaprio gromt, schreeuwt, spuugt, gilt, piept, sist en kreunt zó, dat het een op zichzelf staande soundtrack lijkt. In de belangrijkste scène, waarin hij vecht met de beer, is de trucage onzichtbaar geworden. Een meesterstuk is het."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Wraak in de Rockies

  ".. toch weet de film niet de verpletterende indruk te maken die Iñárritu's voorgaande films wel achterlieten. Daarvoor is de psychologie te eendimensionaal, zodat de kijker nimmer emotioneel contact maakt met de hoofdpersoon en zijn verhaal. Maar zelfs een niet helemaal geslaagde Iñárritu is nog altijd een bovengemiddelde film."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 januari 2016
  Distributeur: 20th Century Fox