The Riot Club

The Riot Club (2014)

Film1
5.8 / 10
27
IMDb
6 / 10 14863
Pers
68% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Thriller
Regie: Lone Scherfig
Cast: Sam Claflin, Max Irons, meer »
Lengte: 107 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels

Twee eerstejaars studenten aan de universiteit Oxford worden lid van de beruchte Riot Club, die reputaties binnen één avond maakt of breekt

De Riot Club is een hoogst elitaire vereniging in Oxford, waar briljante en steenrijke studenten hun eerste stappen zetten om de toekomstige leiders van het land te worden. De exclusieve sociëteit staat echter vooral bekend om zijn perverse en decadente gedrag. Miles en Alistair zijn twee begaafde eerstejaarsstudenten uit bevoorrechte families. Terwijl Alistair koste wat het kost deel wil uitmaken van de Riot Club, is Miles niet direct overtuigd. Tijdens een luidruchtig diner worden de rivaliteit en jaloezie tussen beide jongemannen ten top gedreven en lopen de uitspattingen totaal uit de hand.

Dit drama is gebaseerd op het Britse toneelstuk 'Posh' en werd geregisseerd door de Deense filmmaakster Lone Scherfig, die films als Italian for Beginners en An Education op haar naam heeft staan.*******

Film1 Recensie: Snotneuzen wekken onderhuidse spanning op

Regisseuse Lone Scherfig (An Education) legt de vinger op de zere plek met haar portret van de verwaande Britse upper class en weet onderhuidse spanning op te wekken, door de kijker steeds op het verkeerde been te zetten. Hierbij weet ze echter niet alle clichés en plichtmatigheden te ontwijken.

Lees verder
 • Pers - 68%  
  80

  Aanklacht tegen machismo van elitestudenten met glimpje hoop

  "Lone Scherfig klaagt het machismo en de machtsgeilheid van de club aan via de zondeval van meeloper Miles (Irons) die te goeder trouw is maar ook zwak. Pikante achtergrondinfo is verder dat de hoofdrol wordt gespeeld door Max Irons, de zoon van acteur Jeremy Irons, zelf ook niet vrij van kruiwagens."

  Jann Ruyters - Trouw
  80

  Beklemmend drama over een elitair clubje

  "The Riot Club is een ontluisterende karakterstudie maar ook een sociaal drama dat aantoont dat het old boys network nog prima functioneert in Groot-Brittannië: want hoe zeer de elite zich ook misdraagt, ze hoeven er nooit zwaar voor te boeten."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Duivelse corpsballen

  "The Riot Club is een nare en frustrerende film, niet bepaald geschikt voor een gezellig bioscoopavondje. Maar intrigerend is hij intussen ook. Want ook al voelen situaties soms gechargeerd aan, zijn ze dat wel? Hoe ver zou je in werkelijkheid kunnen komen met onuitputtelijke geldbronnen en machtige vrienden? Scherfig schetst een beangstigend beeld."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  80

  Extravagant eetdispuut

  "Het knappe van The Riot Club is dat de makers het aristocratische Oxford weten te ontleden en de extreme uitwassen ervan aan de kaak te stellen, zonder er een karikatuur van te maken."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Groep losgeslagen studenten

  "he Riot Club is een heftige film. Het begint als een gezellige studentenfilm, maar slaat halverwege compleet om en verandert in een film die bijna ongemakkelijk is om naar te kijken."

  Judith Kox - Filmpjekijken.com
  80

  Let's carpe some fuckin' diem!

  "Scherfig heeft goed beseft dat te veel Tory-malligheid de angel uit haar film zou halen. Ze opent halverwege de aanval door een clublid vol walging uit te laten roepen: 'I'm sick to fuckin' death of poor people!'"

  Mark van den Tempel - De Filmkrant
  70

  Snotneuzen wekken onderhuidse spanning op

  Regisseuse Lone Scherfig (An Education) legt de vinger op de zere plek met haar portret van de verwaande Britse upper class en weet onderhuidse spanning op te wekken, door de kijker steeds op het verkeerde been te zetten. Hierbij weet ze echter niet alle clichés en plichtmatigheden te ontwijken.

  Anneke Arentsen - Film1
  70

  Verwerpelijke personages

  "The Riot Club is een ongemakkelijke film, omdat het gedrag en de mentaliteit van de hoofdpersonages zo verwerpelijk is. Lone Scherfig heeft met deze film de Britse klassenmaatschappij weten te doorgronden."

  Angelina Hammond - MovieScene.nl
  60

  Satire legt arrogantie studentenelite bloot

  "The Riot Club is een scherpe satire over de elite van Engeland die denkt zich alles te kunnen permitteren. Het meest angstaanjagende is dat deze liederlijke figuren uiteindelijk ook macht krijgen in de Engelse politiek."

  Ab Zagt - AD
  60

  The Riot Club zegt minder dan ze had kunnen doen

  "In hoeverre is het mogelijk mee te leven met personages die zich niet laten leiden door een aanwijsbare moraal, die losbandigheid tot kunst verheffen en de gevolgen van hun daden nooit helemaal lijken te overzien? Zo helder als de Britse standenmaatschappij wordt ontleed, zo dunnetjes is de psychologie van de personages die er sinds hun geboorte misbruik van maken."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Zuipen, rellen, slopen en afrekenen

  "Het is minder een diepsnijdende analyse van het Britse klassensysteem dan aapjes kijken naar corpsballen die met alles wegkomen. Eigenlijk net als de Britse tabloidpers, die elitaire excessen met verlekkerd moralisme aan de kaak stelt. Hoe verrot, infantiel en arrogant Scherfig de jongeheren ook neerzet, het bevestigt tegelijk hun glamour. Maar misschien klopt het: The Riot Club kan gewoon niet verliezen."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  50

  Exclusieve en elitaire studentenvereniging

  "De makers willen met 'The Riot Club' aantonen dat de Britse klassenmaatschappij nog steeds bestaat, maar slagen er niet in om daar nuance in aan te brengen. De jonge acteurs doen hun best met het script maar kunnen het niet naar een hoger niveau tillen."

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  40

  Rijke mensen zijn klootzakken die arme mensen haten, ja hoor

  "Er moeten toch interessante dingen over dit soort clubs te zeggen zijn. Wat doet het met een land als het altijd bestuurd wordt door iemand uit dezelfde elitaire kringen? Dat komt helemaal niet aan de orde. In plaats daarvan laten Wade en Schefig het diner simpelweg ontsporen. Precies zoals je na tien minuten al had verwacht."

  Mike Peek - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 4 december 2014
  Distributeur: Lumière
  Alternatieve titel: Posh