Joy

Joy (2015)

Film1
6.2 / 10
34
Pers
62% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: David O. Russell
Cast: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, meer »
Lengte: 124 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Waargebeurd drama met Jennifer Lawrence als de alleenstaande moeder Joy Mangano die op het lumineuze idee kwam van de multifunctionele dweil

Vanaf jongs af aan zijn Joy's creatieve uitgingen aangemoedigd door haar grootmoeder. Ondanks deze steun is Joy als jongvolwassene een alleenstaande moeder van twee kinderen met een nietszeggend baantje en is ze kostwinnaar voor haar gehele familie. Als Joy dan eindelijk de moed en financiële middelen vindt om een van haar uitvindingen uit te werken is dit het begin van een bijzonder en tumultueus zaken-imperium.

Na de tragikomedie Silver Linings Playbook en komische misdaadfilm American Hustle is het waargebeurde drama Joy de derde samenwerking tussen regisseur David O. Russell en de acteurs Jennifer Lawrence en Bradley Cooper. Robert De Niro, die in Silver Linings de vader speelde van Bradley, vertolkt dit keer de vader van Jennifer.******

Film1 Recensie: Rags to Riches met een wonderdweil

Joy is een wonderlijk rags to riches verhaal maar is hier en daar lastig verteerbaar door de continue tegenslagen. Met het prijzen van Jennifer Lawrences bezielende spel lijkt het alsof we een broken record zijn maar het is nou eenmaal zo: de actrice haalt iedere film een goede punt omhoog.

Lees verder
 • Pers - 62%  
  80

  Hoofdrolspeelster Lawrence zet vurige heldin neer

  "Het resultaat is een eigenaardig en ongebalanceerd melodrama dat irriteert, maar vooral fascineert. Hoofdrolspeelster Lawrence zet andermaal een vurige heldin neer."

  Cinema.nl
  80

  Joy is hedendaagse variant Assepoester vol magie

  "Lawrence is de belangrijkste reden om Joy te gaan zien. Haar vertolking is meeslepend, aandoenlijk en vooral opbeurend. In één woord: magisch."

  Ab Zagt - AD
  60

  Aardige biopic

  "Joy roept in aanvang herinneringen op aan de grootste draak die François Ozon ooit afleverde, de op alle vlakken compleet mislukte Elizabeth Taylor-verfilming Angel. David O. Russell laveert hier gelukkig snel van weg en levert een aardige biopic af met een aantal geslaagde sneren en vooral een wederom schitterende Jennifer Lawrence die haar vrij vlakke personage meerdere dimensies weet mee te geven. De potentie van hoogvlieger heeft Joy niet, maar wellicht was dit ook niet Russells ambitie."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  Dweilen met de kraan open

  "Dat levert een kleurrijk maar eigenlijk nogal humorloos melodrama op, dat wordt weerspiegeld in de soapscènes die haar moeder aan de buis kluisteren."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Dweilmop met wringsysteem

  "Russells geheim is vooral dat hij een heel gewoon verhaal zo excentriek vertelt dat je na afloop verbaasd bent dat het uitvinden van een dweil op een stok zo enerverend kan zijn."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  60

  Joy presenteert Amerikaanse droom als soap en sprookje

  "David O. Russell presenteert de Amerikaanse droom als een soort soap of sprookje. Alles lijkt zich in een extreme werkelijkheid af te spelen. Joy biedt geweldig acteerwerk van Jennifer Lawrence en tegenspelers Bradley Cooper en Robert De Niro."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  60

  Overtuigt minder dan Silver Linings

  "Joy overtuigt echter minder dan bijvoorbeeld Silver linings playbook. (..) Gelukkig houdt Jennifer Lawrence dit rommeltje redelijk overeind."

  Bart van der Put - Het Parool
  60

  Rags to Riches met een wonderdweil

  Joy is een wonderlijk rags to riches verhaal maar is hier en daar lastig verteerbaar door de continue tegenslagen. Met het prijzen van Jennifer Lawrences bezielende spel lijkt het alsof we een broken record zijn maar het is nou eenmaal zo: de actrice haalt iedere film een goede punt omhoog.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  60

  Van huisvrouw tot zakenmagnaat

  "Een TelSell-dame met een uitvindersgeest die multimiljonair werd, en vertolkt wordt door de charmante Jennifer Lawrence, dat gaat er in als koek. Maar om nu te spreken van een geslaagde komedie....."

  Belinda de Graaf - Trouw
  40

  Dweilen met de kraan open

  "Grote acteernamen, weinig scriptruimte, veel verspild talent - David O. Russell verzuimt om ook maar een enkel karakter uit te diepen. Zelfs het titelpersonage blijft opvallend vlak: een soort van Amerikaanse Bridget Jones, bij wie onzekerheid in liefde is vervangen door onzekerheid in zaken."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 7 januari 2016
  Distributeur: 20th Century Fox