Demolition

Demolition (2015)

Film1
6 / 10
25
IMDb
7 / 10 66046
Pers
62% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Jean-Marc Vallée
Cast: Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Komisch drama met Jake Gyllenhaal die zijn leven letterlijk en figuurlijk ontleedt nadat zijn vrouw tragisch verongelukt

Effectenmakelaar Davis Mitchell krijgt het vlak na het overlijden van zijn vrouw in het ziekenhuis aan de stok met een haperende snoepautomaat. Hierop besluit hij een uitvoerige en erg persoonlijke klachtenbrief naar de fabrikant te sturen. Zijn brief komt terecht bij Karen Moreno. Gefascineerd door zijn verhaal begint Karen te antwoorden op zijn brieven: het begin van een uitzonderlijke band. Met hulp van Karen, haar puberzoon Chris en flink wat sloopwerk begint Davis zichzelf te doorgronden. Want je kunt pas iets opnieuw opbouwen nadat je het helemaal gesloopt hebt.

Regisseur Jean-Marc Vallée maakte eerder films als C.R.A.Z.Y., Dallas Buyers Club en Wild maakte.*********

Film1 Recensie: Gyllenhaal sloopt huizen en verwachtingspatronen

Hoewel Demolition net als het nieuwe leven van Davis Mitchell van willekeur aan elkaar hangt, zijn de voornaamste personages uitstekend gezelschap. Zowel Jake Gyllenhaal als jongeling Judah Lewis - en vooral de combinatie van de twee - vormt het hart en de ziel van deze innemende slooptocht.

Lees verder
 • Pers - 62%  
  90

  Gyllenhaal sloopt huizen en verwachtingspatronen

  Hoewel Demolition net als het nieuwe leven van Davis Mitchell van willekeur aan elkaar hangt, zijn de voornaamste personages uitstekend gezelschap. Zowel Jake Gyllenhaal als jongeling Judah Lewis - en vooral de combinatie van de twee - vormt het hart en de ziel van deze innemende slooptocht.

  Jan-Peter Rook - Film1
  70

  Huil, bid, sloop en bewonder

  "Met Demolition maakt Vallée een film die op het ene moment ontroert en op het andere een glimlach op het gezicht weet te toveren, maar Vallée probeert zijn publiek vooral de boodschap mee te geven dat het leven te kort is om voorbij te laten gaan zonder écht te leven."

  Marco van Groningen - Filmvandaag.nl
  70

  Meer dan voldoende humor om gebreken te compenseren

  "Vooral het einde van de film, waarin sommige personages vrij geforceerd nader tot elkaar komen, valt op dit gebied tegen. (..) Gelukkig heeft Demolition meer dan voldoende humor om die gebreken te compenseren. Vooral Jake Gyllenhaals Davis komt bijzonder grappig uit de hoek."

  Jim Pedd - FilmTotaal
  70

  Vallée wil te veel personages te veel ontwikkeling laten doormaken

  "Want het ontbeert Demolition aan focus. Vallée wil te veel personages te veel ontwikkeling laten doormaken en dat heeft vooral een hoop grilligheid tot gevolg. Te vaak zijn scènes op zichzelf sterk, maar blijft het binnen het geheel te schematisch (..)"

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  60

  Demolition neigt naar te zware en goedkope symboliek

  "Demolition, de nieuwe film van regisseur Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club), neigt naar te zware en goedkope symboliek. De geloofwaardigheid is voortdurend in het geding."

  Ab Zagt - AD
  60

  Gyllenhaal als man met de hamer

  "Hij (Gyllenhaal) heeft de laatste jaren vaak dit soort mannen gespeeld, een beetje ontheemd, met zichzelf in de knoop. Dat is jammer. Waarom zou je hem op herhaling casten? Demolition is te weinig specifiek om echt te beklijven."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  60

  Het genot van een spijker in je voet

  "Er zit een interessant idee in Demolition, al weet regisseur Jean-Marc Vallée dat schijnbaar zelf niet: om van mensen te houden, moet je eerst van dingen houden. Slopen, repareren, in een spijker stappen: met fysiek contact redt een bankier zich van de virtuele leegte."

  Kees Driessen - De Filmkrant
  60

  Het halfgelukte Demolition kijkt toch aangenaam

  "Het alternatieve verwerkingsdrama Demolition pakt minder goed uit als het script om meer emotionele scènes vraagt. Jake Gyllenhaal kan het, maar Noami Watts is een wandelend cliché met routineuze mimiek."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Slaat net iets te vaak de plank mis

  "De ietwat ongemakkelijke zit wordt gecompenseerd door de sterke optredens van alle aanwezige acteurs. Zij zorgen ervoor dat Demolition nog wel het kijken waard is. Eerdere existentiële uitjes van Vallée wisten vaak de juiste emotionele snaar te raken, maar helaas slaat Demolition net iets te vaak de plank mis."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  40

  Demolition is te makkelijk, vol botte metaforen en clichés

  "Kan een interessant idee een draak van een film opleveren? Jean Marc Vallée bewijst dat het kan, met deze quasi-hartverwarmende potpourri van arthouseclichés."

  Ronald Rovers - Trouw
  40

  Frivool schouwspel over rouw

  "Je zit al te wachten op het moment waarop Davis dan eindelijk emotioneel instort en als Vallée vervolgens braaf beantwoordt aan de verwachtingen van de kijker kun je dat als een zwaktebod beschouwen. Gelukkig weten de vele komische vondsten en vooral het spel van Gyllenhaal hun stempel op deze film te drukken."

  Damian Uphoff - Indebioscoop.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 april 2016
  Distributeur: The Searchers