Manglehorn

Manglehorn (2014)

IMDb
5.6 / 10 5456
Pers
50% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: David Gordon Green
Cast: Al Pacino, Holly Hunter, meer »
Lengte: 98 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama met Al Pacino als slotenmaker die nadat zijn hart is gebroken, zijn leven weer probeert op te pakken

Sleutelmaker A.J. Manglehorn leidt een bescheiden leven in een rustig dorp. Hij verzorgt zijn zieke kat, maakt elke vrijdag een praatje met de lokale bankbediende en gaat dagelijks naar hetzelfde restaurant. Terwijl hij routinematig zijn dag doorkomt, is hij ondertussen nog altijd bezig met het verlies van zijn grote liefde Clara. Tijdens zijn leven als crimineel stond zij vaak op de tweede plaats, een beslissing waar hij nog dagelijks spijt van heeft. Als hij op een dag Dawn ontmoet lijkt er eindelijk een nieuw hoofdstuk in zijn leven te zijn aangebroken, maar Manglehorn zal eerst een beslissing moeten nemen. Blijft hij vastzitten in het verleden of omarmt hij wat de toekomst hem kan brengen?

Regisseur David Gordon Green maakte ook de komedies The Pineapple Express en The Sitter. Nadat acteur en regisseur Harmony Korine naast Al Pacino speelde in Manglehorn, besloot hij de veteraan de casten in zijn nieuwe project genaamd The Trap. • Pers - 50%  
  60

  Lastig om van te houden

  "Manglehorn is een lastige film om van te houden. De sfeer die Green creëert is weliswaar bij vlagen meeslepend, hij geeft ons daarbinnen een hoofdpersonage waarmee het lastig identificeren is en laat zijn film de tamelijk richtingloze gang van diens leven volgen."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  60

  Pacino alleen bezield sjabloon

  "Het lukt Gordon Green, die filmhuisfilms afwisselt met komedies, echter net niet van alles één overtuigend geheel te maken."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  60

  Pacino op dreef in somber script van Manglehorn

  "De stugge hoofdpersoon ontpopt zich als obsessieve egoïst; waarom moeten we daar naar kijken? waardoor de kijker spijt krijgt van de geïnvesteerde tijd."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  50

  Meer konden Hunter en Pacino er ook niet van maken

  "Het hart van deze ietwat twijfelende persoonlijkheidsschets wordt gevormd door de pijnlijke interacties tussen Pacino en tegenspeelster Holly Hunter. (..) De uitstekend vertolkingen van Pacino en Hunter overigens ten spijt, maar met dit diffuse scenario konden zij er ook niet meer van maken."

  Arjan Welles - Filmtotaal
  50

  Opgesloten in emoties

  "Manglehorn is als het ware het omgekeerde van Hal Ashby's klassieker Harold and Maude (1971), waarin een depressieve jongeman zijn levenslust terugvindt bij een veel oudere dame. Hoewel minder boeiend is Manglehorn een oprecht klein drama over twee verloren zielen die je al het geluk van de wereld gunt."

  Cor Oliemeulen - Indebioscoop.com
  50

  Pacino redt rommelige karakterstudie

  "Manglehorn is een vreemd geval, een soms intrigerende karakterstudie waar je desondanks altijd met een afstand naar blijft kijken. Gelukkig weet Pacino je er uiteindelijk doorheen te slepen. Kun je je Manglehorn voorstellen zonder Pacino? Ik ook niet."

  Lucas Versantvoort - Filmvandaag.nl
  40

  Een beschadigd man

  "Dik aangezette symboliek en een lange serie lelijke cross fade montages met voice-over; wat een ontluisterend verschil met Joe, de film die regisseur David Gordon Green in 2013 maakte."

  Barend de Voogd - De Filmkrant
  40

  Gebrek aan inhoud wordt nauwelijks gecompenseerd

  "Helaas wordt dit gebrek aan inhoud nauwelijks gecompenseerd. De dialogen zijn van het ouwehoerderige en moeizame soort. (..) Wat moet je met een film waarin de hoofdpersoon verzucht dat hij het liefst helemaal niets wil zijn? Als dommelende toeschouwer vraagt je je af of onze titelheld dat punt niet allang heeft bereikt."

  Henny Wouters - Cinemagazine
  40

  Pacino briljante slotenmaker

  "De film vol flashbacks kruipt wat lusteloos voort. Niet door Pacino (76). Die zet een van de beste rollen uit zijn lange carrière neer."

  Tisha Eetgerink - AD
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 juli 2016
  Distributeur: September Film Distribution
 • Reacties (2)  
   • gerardvanderland
   • vrijdag 15 juli 2016
   • 01:18

   Helaas geen leuke film over een zielige verbitterde cynische eenzame man. De hoofdpersonage, het verhaal en zeker de subplots zijn gewoon niet interessant genoeg, het kabbelt maar voort met oeverloze lulverhalen en voice-overs, toch kom je weinig te weten over het verleden van Manglehorn. Pas als we eindelijk in het geheimzinnige kamertje kunnen kijken dat hij altijd op slot doet, en hij eindelijk schoon schip maakt (in dit geval zelfs letterlijk), zou het interessant kunnen worden, om te kijken of hij toch nog wat kan maken van zijn leven, maar dan houdt te film abrupt op. De subplot met zijn zoon blijft ook een los einde. Geen aanrader.

   • Tarkus
   • zaterdag 25 maart 2017
   • 09:36

   Ben een groot fan van Al Pacino, altijd al geweest en heb menig film van hem gezien, zeer goede films zelfs.
   Maar ondanks de goede acteerprestatie van de man in deze film kon de film, het verhaal vooral, me totaal niet boeien.
   Vind dit persoonlijk een van zijn slechtste films die hij heeft gedaan, saai en langdradig.
   Was blij dat hij afgelopen was, het heeft me moeite gekost hem uit te kijken.

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer