The Diary of a Teenage Girl

The Diary of a Teenage Girl (2015)

Film1
6.1 / 10
12
Pers
84% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie, Romantiek
Regie: Marielle Heller
Cast: Bel Powley, Kristen Wiig, meer »
Lengte: 101 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komische boekverfilming waarin de artistieke puber Minnie een verhouding krijgt met de vriend van haar moeder in San Francisco tijdens de jaren '70

San Francisco tijdens de swingende jaren zeventig. De parken zitten vol met hippies en drugs is overal te verkrijgen. De vijftienjarige Minnie verkent haar onzekerheden en beproevingen door middel van expressieve tekeningen terwijl ze haar gedachten toevertrouwt aan een taperecorder. Op een avond alleen met haar moeders vriend, wordt ze voor het eerst geconfronteerd met haar ontluikende seksualiteit. Ze verliest alle controle en is even gelukkig als verward. Is het enkel lust of echte liefde?

The Diary of a Teenage Girl is het regiedebuut van Marielle Heller. Ze schreef ook het scenario dat is gebaseerd op het boek van Phoebe Gloeckner. • Pers - 84%  
  100

  Een ontregelende en lichte ode aan alle meisjes die opgroeien

  "Zonder gemoraliseer, of hijgerige blikken op het ontluikende vrouwenlijf, brengt Heller een verrassende, ontregelende, intelligente en bovenal lichte ode aan all the girls who grow up. Een must see voor iedereen die dacht dat met de eindeloze stroom tiener- en highschool-komedies alles over adolescente seks wel was gezegd."

  Remke de Lange - Trouw
  100

  Eerlijk coming-of-age-verhaal

  "Diary is een eerlijke coming of age story, een fantastisch debuut voor Heller. De realistische acteerprestaties, het goede plot en de inventieve animaties van Sara Gunnarsdottir brengen de film tot leven."

  Isabeau van Halm - Filmpjekijken.com
  80

  Genadeloos eerlijke ontluiking

  "Grootste troef is echter de indrukwekkende Bel Powley als zoekende Minnie. (...) Onweerstaanbaar zet zij een verwarde tiener neer die worstelt met het leven, zichzelf en de liefde. Precies zoals dat in de puberteit gaat."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  80

  Heel veel seks, lol en verkeerde afslagen

  "Had ik deze film maar gezien toen ik vijftien was. Het regiedebuut van Marielle Heller is een fris, levendig en openhartig verslag van een seksuele ontluiking in het San Francisco van de jaren zeventig."

  Sacha Gertsik - De Filmkrant
  80

  Intiem en breekbaar portret van seksuele ontwaking

  "een inventieve mix van animatie en live-actionscènes, geheel in stijl met het bewustzijnsverruimende karakter van de tijd. (...) kwetsbaar, eerlijk en nietsontziend."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Kijker zit in hoofd van meisje dat geobsedeerd is door seks

  "Met de verfilming van Phoebe Gloeckners rijk geïllustreerde roman maakt de Amerikaanse actrice Marielle Heller een geweldig speelfilmregiedebuut. Nu eens geen treurig sociaal-realistisch drama over een verward tienermeisje dat door een seksueel roofdier wordt besprongen, waarna ze in de goot belandt, maar een tragikomisch coming of age-drama over een meisje dat, geobsedeerd door verlangen naar seks, een stomme keuze maakt."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Meisje van 15 probeert seks en drugs uit

  "Minnie wordt geweldig gespeeld door de Britse actrice Bel Powley. Laat je verrassen door haar experimenten met seks en drugs, laat je raken door haar kinderlijke naïviteit op volwassen momenten."

  Tisha Eetgerink - AD
  80

  Met enige aarzeling een bijzonder debuut

  "Heller krijgt haar publiek niet gelijk mee. Haar overtuigingskracht is sterk genoeg om het voordeel van de twijfel te krijgen in de openingsscène (...) Maar Minnie is een atypisch tienermeisje. Als centrum van haar eigen universum weet ze, mede door de adembenemende vertolking van actrice Bel Powley, de aandacht naar zich toe te trekken."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Roekeloos pubergedrag zonder commentaar

  "Dat je als kijker meegaat in de uitzonderlijke uitspattingen van Minnie is te danken aan actrice Bel Powley, die met haar grote ogen en fijnzinnige mimiek moeiteloos schakelt tussen onschuld en wellust. Ze maakt voelbaar hoe het is om lichamelijk en mentaal al klaar te zijn om de volwassen wereld te betreden, maar emotioneel nog niet."

  Sven Gerrets - Cinema.nl
  80

  Universeel herkenbaar

  "The Diary of a Teenage Girl is een open en eerlijke vertelling van de ingewikkelde redenering van een tienermeisje. Niet ieder jong meisje zal op dezelfde manier met haar driften om gaan als Minnie maar haar gevoelens over liefde, seks en identiteit zijn universeel herkenbaar."

  Shelley Eimers - Cinemagazine
  80

  Verslag van hoofd en onderbuik

  "Regisseur Heller toont zich lichtelijk verliefd op het San Francisco van 1976, de tijd van wijde broekspijpen, vrije seks en vrolijk drugsgebruik. Kristen Wiig en Alexander Skarsgård leveren prima tegenspel, maar de film wordt toch echt gedragen door het geweldige acteerwerk van Bel Powley."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 13 augustus 2015
  Distributeur: Lumière