La famille Bélier

La famille Bélier (2014)

Film1
7.9 / 10
33
Pers
73% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie
Regie: Eric Lartigau
Cast: Louane Emera, Luca Gelberg, meer »
Lengte: 100 minuten
Land: Frankrijk
Taal: Frans, Gebarentaal

Franse komedie waarin een meisje met dove ouders ontdekt dat ze een zangtalent heeft

In het gezin Bélier is iedereen doof, behalve de oudste dochter Paula. Zij is de onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar ouders, waar zij met name een belangrijke rol speelt in het managen van de familieboerderij. Op een dag besluit Paula met de steun van haar muziekleraar, die ontdekt dat ze geweldig kan zingen, mee te doen aan een zangwedstrijd. Een keuze die haar bij haar gezin kan weghalen, maar haar leven voorgoed zal veranderen.

Hoofdrolspeelster Louane Emera is bekend van 'The Voice Frankrijk' en heeft zonder acteerervaring een geweldige rol neergezet, waarvoor ze ook speciaal gebarentaal heeft aangeleerd. Luca Gelberg die in de film de rol van Quentin speelt is de enige dove acteur.********

Film1 Recensie: Gefrustreerde tiener als onmisbare matriarch

Zoete feelgoodfilm met een paar rake emotionele pay-offs. De frustratie tussen de dove ouders en de horende Paula is te snijden met een kaasmes maar wordt tijdig afgewisseld met voldoende humor en hilariteit.

Lees verder
 • Pers - 73%  
  90

  Aandoenlijk

  "Hoewel La Famille Bélier een dramatische vertelling is, wordt er genoeg ruimte gelaten voor de nodige humor. Meer dan genoeg zelfs. Zo is te zien hoe idioot de familie Bélier eigenlijk is: niet omdat ze doof zijn, maar omdat ze zich nergens voor schamen en nogal naïef hun gang gaan."

  Esther Villerius - FilmTotaal
  80

  De Franse megahit La Famille Bélier raakt behoorlijk wat snaren

  "De film vindt perfect het midden tussen komedie en drama. Paula's ouders gedragen zich als personages in een stomme film, wat vooral Karin Viard als moeder Gigi erg goed afgaat. Een uur lang zorgt ze met haar groteske spel voor de ene lach na de andere, om tijdens de sleutelscène op een grandioze manier te breken."

  Mike Peek - Het Parool
  80

  Gefrustreerde tiener als onmisbare matriarch

  Zoete feelgoodfilm met een paar rake emotionele pay-offs. De frustratie tussen de dove ouders en de horende Paula is te snijden met een kaasmes maar wordt tijdig afgewisseld met voldoende humor en hilariteit.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Luchtig gezinsportret maakt emoties los

  "Dat er in bioscopen om La famille Bélier gelachen én gehuild wordt, maakt dat deze film dezelfde immense hitpotentie heeft als het eveneens Franse Intouchables uit 2011."

  Anton Slotboom - AD
  70

  Geen oor voor gouden stem

  "Met ruim zeven miljoen bezoekers was La famille Bélier een flinke hit in Frankrijk. Dat past bij het zonnige, licht komische karakter van het verhaal en bij de soms wat sentimentele snaren die regisseur Eric Lartigau beroert."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Bij al die kluchtige overdrijving ligt irritatie op de loer

  "Bij al die kluchtige overdrijving ligt irritatie op de loer - en toch heeft La famille Bélier zo zijn charmes. (...) Commerciële records zal het niet opleveren, maar het is een mooie prestatie."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  60

  Horend en zingend probeert Paula het dove gezin los te laten

  "La famille Bélier is een bij vlagen charmante familieklucht, leunend op gewiekst ingezette trekpleisters als het Franse platteland, een sterretje uit The Voice, en niet te vergeten de populaire liedjes van Michel Sardou die je al zingend de bioscoop doen verlaten: 'Elle court, elle court, la maladie d'amour'."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  60

  Platteland, kaas, dorpsmarkt: de Fransen zoals de wereld ze het liefste ziet

  "Het verhaal is simpel en ook manipulatief. Het doof-zijn is wel erg zonnig en opgewekt afgeschilderd: doof zijn is géén handicap, maar een 'eigen wereld' met een eigen cultuur, zo heet het in de film met nadruk. (...) Simpel of niet - het werkt. Zakdoeken mee voor de grote emotionele climax waar de film naartoe werkt."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 april 2015
  Distributeur: Independent Films