Bridge of Spies

Bridge of Spies (2015)

Film1
7.5 / 10
57
Pers
77% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Steven Spielberg
Cast: Tom Hanks, Mark Rylance, meer »
Lengte: 141 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Spionagethriller van Steven Spielberg met Tom Hanks als een Amerikaanse advocaat die tijdens de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie moet onderhandelen

James Donovan is een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Als de CIA hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt om de onderhandelingen te leiden over een in de Sovjet-Unie gevangengenomen Amerikaanse piloot, bevindt Donovan zich plotseling in het middelpunt van de Koude Oorlog.

Na Saving Private Ryan, Catch Me If You Can en The Terminal, markeert deze spionagethriller de vierde samenwerking tussen regisseur Steven Spielberg en hoofdrolspeler Tom Hanks. Mark Rylance won de Oscar voor Beste Bijrol voor zijn werk in Bridge of Spies. De film ontving in totaal zes Oscarnominaties, ook voor het script van Matt Charman dat mede werd geschreven door de befaamde gebroeders Coen (Fargo, No Country for Old Men). • Pers - 77%  
  90

  Minder bruut dan Munich

  "Bridge of Spies is minder bruut dan Munich, Spielberg's controversiële spionagefilm over de wraakacties die volgden op de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen van 1972. Het mede door de broers Joel en Ethan Coen geschreven script richt zich vooral op de paranoia en de angst die zijn eigen slachtoffers kent."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  90

  Spielberg in topvorm

  "Maar de meest voor de hand liggende Oscar-kandidaat in deze film is toch wel de Brit Mark Rylance. Met zijn sublieme timing en onderkoelde optreden weet hij van spion Rudolf Abel een onvergetelijk personage te maken."

  Marco Weijers - Telegraaf
  80

  Bridge of Spies: loom gefilmd maar sterk

  "Ondanks de snippertjes sentiment verdient het wat loom gefilmde Bridge of Spies zonder twijfel een mooi plaatsje in de spionagecanon. Door het scenario van de broers Coen pakken de dialogen vaak on-Spielbergiaans droogkomisch uit."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  De mens achter het verhaal

  "Maar het artistieke succes van Bridge of Spies hangt niet af van dergelijke subtiliteiten, het is een publieksfilm met reliëf, bij wijlen een tikje sentimenteel en onverholen patriottistisch, gemaakt met de zwier waarin zich de hand van de meester toont."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  80

  Oerdegelijk en tikje subversief spionagedrama van Spielberg

  "Zoals vaker bakt Spielberg van een gebeurtenis die in realiteit ongetwijfeld een diplomatiek mijnenveld was, een helder verhaal dat de indruk wekt dat deze hele geschiedenis maar op één manier had kunnen lopen: de zijne. Dat geldt hier voor alles: de kostuums, de dialogen, de decors. Zo is het, en niet anders."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Rechtgeaarde held in een doorgedraaide wereld

  "Voor een filmmaker die uitentreuren is bekritiseerd om zijn gebrek aan fijnzinnigheid en overdaad aan sentiment, komt Steven Spielberg na Lincoln (2012) opnieuw met een verrassend genuanceerde, sober vertelde geschiedenisles."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Spielbergs meest vitale film in jaren

  "Ironisch genoeg laat de film de meeste steken vallen op de momenten dat Spielberg de formele grenzen die hij opzoekt overschrijdt. (..) Het door de Coen Brothers meermalen herschreven scenario injecteert de nodige menselijkheid in de personages, waardoor Bridge of Spies Spielbergs meest vitale film in jaren is geworden."

  Matthijs van der Veer - Moviescene.nl
  80

  Steven Spielberg bewijst opnieuw zijn klasse

  "Spielberg doet in Bridge of Spies de tijden van John le Carré herleven, denk aan de klassieker The Spy Who Came in from the Cold, maar dan wel met af en toe een kwinkslag. Daar zijn natuurlijk de gebroeders Coen deels verantwoordelijk voor."

  Ab Zagt - AD
  70

  Historische thriller zonder urgentie

  "Alle inspanningen tot het creëren van spanning van Spielberg ten spijt, de vraag of spion Rudolf Abel schuldig is of niet is niet zijn voornaamste focus. Het haalt onbedoeld de urgentie uit deze historische thriller."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  Koude Oorlog als nostalgisch plaatjesboek

  "De film ziet er prachtig uit, maar dat draagt juist bij aan de wat onwerkelijke, sprookjesachtige sfeer. (..) Maar Spielberg slaagt er niet in om iets van de angst voor nakende destructie van de planeet op het hoogtepunt van de Koude Oorlog over te brengen."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  Weinig vernieuwende tweede helft

  "Spielberg toont de ongenuanceerde onbuigzaamheid, angst en vergeldingsdrang van de Amerikanen met effect. (..) Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, maar in de regelmaat maakt het predicaat waargebeurd een film er niet beter op. De weinig vernieuwende tweede helft van 'Bridge of Spies' laat dat haarfijn zien."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 26 november 2015
  Distributeur: 20th Century Fox
  Alternatieve titel: St. James Place