Elle

Elle (2016)

Film1
6.3 / 10
35
Pers
88% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, meer »
Lengte: 130 minuten
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Kijk nu

Psychologische thriller van Paul Verhoeven waarin Isabelle Huppert een kat-en-muisspel aangaat met de stalker die haar heeft verkracht

Michèle lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel dat elk moment uit de hand kan lopen.

Elle van regisseur Paul Verhoeven (Soldaat van Oranje Zwartboek) werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het 69e Filmfestival in Cannes. Isabelle Huppert won een Golden Globe voor haar performance in de thriller en ook de Globe voor Beste Buitenlandstalige Film ging naar Elle. • Pers - 88%  
  100

  Elle is veel speelser en gedurfder dan de concurrentie

  "Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort. Elle is strak geregisseerd en energiek, met een sublieme Franse cast en gemengde invloeden."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  100

  Past enkel in de categorie Paul Verhoeven

  "Verhoeven heeft met Elle een film gemaakt die zich onttrekt aan categorieën. Het is regelmatig grappig, erg grappig zelfs, maar Elle is geen komedie. Het is op momenten tergend spannend, maar Elle is geen thriller. Het is zo nu en dan bruut, maar Elle is geen horror. De enige categorie waartoe je de film met recht kunt rekenen, is de categorie Paul Verhoeven."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  100

  Scheidslijn tussen goed en kwaad vervaagt

  "Verhoeven zelf beschreef zijn film als 'pervers, duister en expliciet'. Dat is Elle zeker, maar wat deze boekverfilming van Philippe Djian vooral zo sterk en spannend maakt, is het immorele handelen van de personages. Elke scheidslijn tussen goed en kwaad, dader en slachtoffer vervaagt in Elle."

  Yvonne Nijenhuis - The Cult Corner
  100

  Verhoeven bewijst grote klasse met vermakelijke Elle

  "Elle is een vitale, vermakelijke, ongemakkelijke film waarmee Verhoeven op zijn 77ste zijn grote klasse bewijst. Een film die nog lang na zoemt. Nu al een van de beste uit 2016."

  Ab Zagt - AD
  100

  Verknipte zielen

  "Begeleid door een Hitchcock-achtige soundtrack van Anne Dudley daalt Paul Verhoeven af in de krochten van de mensenziel. Daar woeden primaire emoties en onbeheersbare wanen. Elle is wellicht zijn beste film."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  90

  Kroon op het werk van Verhoeven

  "Elle wordt door sommige critici nu al bestempeld als Verhoevens beste film. Het is misschien wat vroeg om dat te zeggen maar dat is wel een goede reden om de films van Verhoeven weer eens terug te kijken."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  90

  Laat je vijand binnen

  "Waarom zou je een ander laten lijden? In Paul Verhoevens Elle komen al zijn provocaties over de sadistische mens samen. Met de psychologische thriller is hij op de toppen van zijn kunnen."

  Mariska Graveland - De Filmkrant
  90

  Verhoeven blijft een speelse provocateur als vanouds

  "Wat aan Elle fascineert, is niet dus de verkrachting of de gevolgen daarvan per se. Dat is, zoals Huppert zei, een deurtje dat ons een blik gunt op Verhoevens kunde en op een van de meest complexe en fascinerende vrouwenpersonages in lange tijd."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  90

  Verhoeven op de Franse toer

  "Elle is een echte genrefilm geworden die ondanks het duistere thema heerlijk wegkijkt en regelmatig van toon wisselt. Verhoeven heeft op zijn 77e een heel knappe film afgeleverd waar desondanks de meningen verdeeld over zullen zijn. Maar is dat niet bij alle films van Verhoeven het geval geweest?"

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  80

  De rede wint het van de perversiteit

  "Seks als allesverslindende kracht is een vast thema in het werk van Verhoeven, die het ook nu weer behandelt met een flinke dosis zwarte humor. Dat zou smakeloos zijn als Elle een verkrachtingsdrama was, maar dat is de film niet."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Verhoeven heeft de teugels gedisciplineerd in handen

  "Elle vloeit gemakkelijk van de ene verhaallijn over in de andere, waarbij schijnbaar minder belangrijke handelingen ook prominent de ruimte krijgen. Daardoor voelt Elle soms wat stuurloos aan, maar Verhoeven heeft de teugels gedisciplineerd in de handen (..)"

  Alberto Ciaccio - Cinemagazine
  60

  Stilistisch briljante, maar overvolle mix Tien jaar in de woestijn

  "Verhoeven blijft een groot stilist en Elle is technisch briljant: Huppert is nooit fraaier gefilmd. Maar de elementen komen nooit helemaal bij elkaar. Elle is - een noviteit bij Verhoeven - bij tijd en wijle zelfs een tikkeltje saai."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  Verschillende elementen zitten elkaar behoorlijk in de weg

  "De film schakelt heen en weer tussen beangstigende horror, hilarische familieklucht en sensationele satire, maar die elementen zitten elkaar behoorlijk in de weg. De film choqueert effectief, maar op de grensoverschrijdende taferelen volgt hoofdzakelijk een ongemakkelijk lachje uit plaatsvervangende schaamte."

  Jan Roselaar - Filmtotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 juni 2016
  Distributeur: Independent Films