Irrational Man

Irrational Man (2015)

Film1
6.2 / 10
15
Pers
58% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Woody Allen
Cast: Joaquin Phoenix, Emma Stone, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Komisch drama van Woody Allen met Joaquin Phoenix als een depressieve hoogleraar filosofie die plotseling een doel vindt in zijn nutteloze bestaan

Abe Lucas, een alcoholistische hoogleraar filosofie, verkeert in een existentiële crisis. Zijn nieuwe studente Jill valt als een blok voor de charismatische filosoof met al zijn diepe gedachtes en overpeinzingen. En alhoewel deze vleierij in eerste instantie de vlam lijkt te zijn die Abe weer doet ontwaken uit zijn ingedutte bestaan, blijkt dat hij nog altijd iets zoekt om het ultieme doel in zijn leven na te jagen. Wanneer hij per toeval hoort over een groot persoonlijk onrecht binnen een rechtszaak, weet Abe eindelijk wat hem te doen staat om betekenis te geven aan zijn bestaan.

Regisseur Woody Allen laat tijdens de productie nooit veel los over zijn nieuwe film, maar in geval van Irrational Man wisten zelfs de castleden niet waar ze aan toe waren. Zo liet actrice Parker Posey weten dat ze slechts twintig pagina's uit het script te lezen kreeg en zelf geen idee had hoe het verhaal precies in elkaar stak. • Pers - 58%  
  80

  Goed en kwaad, schuld en boete

  "De film, die van komedie in filosofisch getint drama verandert, toont de mens als een irrationeel wezen dat denkt dat hij zich door zijn ratio laat leiden, maar dat lijdt aan zelfbegoocheling en morele zelfoverschatting. Een aanrader voor iedereen die meent te weten wat goed is voor de mensheid."

  Jos van der Burg - Het Parool
  70

  Aanstekelijk praktijklesje

  "Woody Allen is hier duidelijk beter op dreef dan in zijn vorige film, het geforceerde Magic in the moonlight. Net als zijn titelheld voert de regisseur dit keer zonder met zijn ogen te knipperen een absurd idee door tot de uiterste consequentie."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Geen klassieker maar wel beter dan zijn vorige

  "Geen klassieker, maar wel beter dan zijn vorige, Magic in the Moonlight, die wel erg flinterdun en vederlicht was. De plot van Irrational Man spitst zich uiteindelijk toe op de vraag of het rechtvaardig is een slecht mens te doden wanneer een goed mens daar beter van wordt."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Matige ingrediënten, onvast acteerwerk, vermakelijk resultaat

  "Irrational Man behoort bij lange na niet tot Allens beste werk; het is weer zo'n script waar hij meer tijd en zelfkritiek in had moeten steken. De plot is matig, de personages eendimensionaal, het acteren onvast, de montage slordig."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  60

  Mens wikt, toeval beschikt

  "Irrational Man zit vol filosofische terzijdes en verwijzingen, maar blijft altijd luchtig. (...) zal, anders dan Blue Jasmine, wellicht weinig nieuwe fans maken, maar de bestaande kunnen tevreden zijn."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  60

  Ontbrekende verrassing is behaaglijk

  "keurige middenmoot à la Allen: beetje romance, beetje thriller, beetje detective, verwijzinkjes naar Misdaad en straf van Dostojevski, typisch gedoe tussen de oudere cynische man en het energieke jonge meisje, vlot aan elkaar geregen met jazzy pianodeuntjes."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  60

  Pingpongen over misdaad, schuld en vrije wil

  "Er wordt gezondigd tegen de meeste van de Tien Geboden, maar veel meer dan een amusante klucht wordt Irrational Man niet. Het lijkt soms wel of de acteurs solovoorstellingen geven voor een green screen en later in de montage zijn samengevoegd, zo groot is de onderlinge afstand."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  60

  Verwarde professor wordt onthaald als de verlosser

  "Onder het vernis van een luchtige campus-komedie met misdaadtwist, prachtig gefilmd in breedbeeld, loert een verhaal over het sluimerende gevaar van radicalisering. Jammer is wel dat het einde niet zo ambigu is als in Allens voorgaande misdaadfilms."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  60

  Woody Allen is weer kostelijk en pijnlijk

  "Bij elke nieuwe film van Allen is het verleidelijk om de titel te vergelijken met zijn eerdere werk. Irrational Man behoort zeker niet tot zijn top 10, daarvoor zitten er toch te veel gemakzuchtige momenten in."

  Ab Zagt - AD
  50

  Eerder en beter gedaan

  "Waar Crimes and Misdemeanors behoort tot die categorie wonderfilms van Allen, daar was Match Point een extreem gefocuste en juist daardoor fenomenale thriller. Irrational Man hangt ergens tussen de twee in en lijkt niet te weten of hij naar links of naar rechts zal sturen."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  50

  Het nieuwste niemendalletje van Woody Allen

  "Allen begaat in Irrational Man één van de grootste zonden die een filmmaker kan begaan: onderschatting van de kijker. Hij laat zijn personages van alles uitleggen: over filosofie, moraliteit, hun eigen innerlijke leven - allemaal even voorspelbaar en overbodig."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  50

  Te onevenwichtig en oppervlakkig

  "Zoals de hoofdpersoon een gedachte-experiment tot uitvoer brengt, zo heeft ook zijn geestelijk vader dat gedaan. Zo gepreoccupeerd door het idee dat het een interessant uitgangspunt oplevert, maar een weinig interessante film."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  40

  Volgende keer weer beter?

  "Allen zelf is de eerste om te bekennen dat niet al zijn films even goed zijn, dat neemt echter niet weg dat er een ondergrens behoort te zijn. Dat streepje voor, op basis van zelf geschreven scenario's, helpt hem vaak die ondergrens te halen. Maar het oppervlakkige en futloze 'Irrational Man' biedt te weinig om door dat streepje gered te worden."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 20 augustus 2015
  Distributeur: Paradiso Entertainment