Love & Friendship

Love & Friendship (2016)

Film1
5.6 / 10
13
Pers
80% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Whit Stillman
Cast: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, meer »
Lengte: 94 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels
Kijk nu

Verfilming van Jane Austens komische novelle Lady Susan met Kate Beckinsale als de sluwe Lady Susan

Slinkse weduwe Lady Susan zwiert al flirtend en manipulerend door het leven terwijl ze geschikte echtgenoten probeert te veroveren voor zichzelf en haar dochter. Ze gaat daarbij nietsontziend te werk, al zegt ze zich natuurlijk van geen kwaad bewust te zijn. Er is één persoon in het leven van de vileine Lady Susan die weet van alle complotten en sluwe plannen: beste vriendin Alicia Johnson.

Love & Friendship is de eerste film in vijf jaar tijd voor de eigenzinnige regisseur en schrijver Whit Stillman. Hij maakte eerder The Last Days of Disco - eveneens met Kate Beckinsale en Chloë Sevigny in de hoofdrollen - en Damsels in Distress.********

Film1 Recensie: Vilein, vals en Victoriaans

Vilein en Victoriaans gaan heerlijk hand in hand in dit soms wat langdradige romantische drama met een vleug ongemakkelijke komische momenten. Beckinsale is lekker op dreef maar weet beste vriendin Chloë Sevigny niet echt bij het verhaal te betrekken.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Haaibaai met klasse

  "Naast een cast die met zichtbaar plezier staat te spelen, zijn het de de scherpe dialogen van regisseur en scenarist Whit Stillman die Love & Friendship tot een verrassend geestige Austen-verfilming maken."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  80

  Lady Susan gaat uit jagen

  "Whit Stillman maakte met dit luchtige kostuumdrama de meest vileine Jane Austenadaptatie ooit."

  Ronald Rovers - De Filmkrant
  80

  Love & Friendship is zo fris als kopje thee met citroen

  "De bekende onderwerpen, liefde en het vinden van een geschikte huwelijkspartner, blijven licht en komisch door de spraakwaterval waarmee Lady Susan elke kritiek weet te pareren."

  Tisha Eetgerink - AD
  80

  Onderkoeld en fris gekonkel en geroddel uit Jane Austens brievenroman

  "Ook in de vorm is Love & Friendship strak en fris. Brechtiaanse titelkaarten, medeplichtige blikken in de camera en op het scherm geschreven passages die het epistolaire karakter van de roman in herinnering roepen, zorgen dat de vaart erin blijft."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Schatrijk en simpel: de ideale man

  "In handen van een minder subtiele filmmaker was Love & friendship, waarvoor de Nederlander Richard van Oosterhout het fraaie camerawerk verzorgde, een klucht geworden, maar Whit Stillman heeft een verrukkelijke lichtvoetige satire en zedenkomedie gemaakt over het adellijke leven achter de kopjes thee en de stiff upper lip: één intrigante en de façade stort in."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Stillmann maakt van Austens novelle feestelijke plaagfilm

  "Met sterk acteerwerk, bijtende dialogen, een hoog tempo en een piekfijne aankleding combineert regisseur Stillman het beste van twee werelden. Stillman maakte van Austens nooit eerder verfilmde novelle een feestelijke plaagfilm."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Vilein, vals en Victoriaans

  Vilein en Victoriaans gaan heerlijk hand in hand in dit soms wat langdradige romantische drama met een vleug ongemakkelijke komische momenten. Beckinsale is lekker op dreef maar weet beste vriendin Chloë Sevigny niet echt bij het verhaal te betrekken.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 26 mei 2016
  Distributeur: Cinéart
  Alternatieve titel: Love and Friendship