Brimstone

Brimstone (2016)

Film1
6.9 / 10
17
Pers
80% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller, Western
Regie: Martin Koolhoven
Cast: Guy Pearce, Carice van Houten, meer »
Lengte: 149 minuten
Land: Nederland, Frankrijk, Duitsland, BelgiŽ, Zweden, Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels
Kijk nu

Duistere westernthriller van Martin van Koolhoven met Guy Pearce als een kwaadaardige dominee die het voorzien heeft op de jonge moeder Dakota Fanning

Aan het einde van de negentiende eeuw is het leven in het ruige Amerikaanse westen meedogenloos. In deze hardvochtige omgeving probeert de jonge moeder Liz haar mannetje te staan. Wanneer een wraakzuchtige en verraderlijke dominee het op haar heeft voorzien, toont zij zich een echte overlever. Liz weigert het slachtoffer te worden van deze weerzinwekkende vijand en slaat met kracht terug om te vechten voor een beter leven. Het is tijd voor vergelding.

Na zijn succes met Oorlogswinter wilde regisseur Martin Koolhoven een western maken. De totstandkoming zou uiteindelijk acht jaar in beslag nemen. Voor de hoofdrollen in deze internationale productie strikte hij Guy Pearce, Dakota Fanning, Carice van Houten en Kit Harington. Van Houten en Pearce bleken elkaar zo leuk te vinden dat de twee een relatie kregen en in augustus 2016 werd hun zoon geboren. • Pers - 80%  
  100

  Niet minder dan een meesterwerk

  "Het westerngenre, Koolhoven kent het als geen ander, leek zo langzamerhand wel gedaan; hij weet er toch nog verschillende iconische momenten aan toe te voegen."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  80

  Calvinistische western van formaat

  "Koolhoven heeft ontegenzeggelijk een epische film afgeleverd die uitblinkt in een overdonderd scenario, heel fraai camerawerk - een prachtige klassiek getinte score van Tom Holkenborg - en een uitmuntende cast waarin vooral Fanning en Pearce uitblinken."

  Michel van Dam - Filmvandaag.nl
  80

  De Duivel gaat als dominee verkleed

  "De film biedt ook genoeg suspense die Koolhoven uitstekend heeft gedoseerd. Gesteund door een uitstekende cast - vooral Pearce overtuigt - maakte de regisseur zijn magnum opus dat op veel fronten getuigt van groot vakmanschap."

  Ab Zagt - AD
  80

  De gothic western van Martin Koolhoven

  "Met Brimstone creŽert Koolhoven een bijzonder eigen universum van religieuze Nederlanders die een nieuw leven beginnen in Amerika. Een grafisch sterk vormgegeven wereld met verwijzingen naar Southern Gothic en de klassieke Western, met een vleugje Holland om de mix compleet te maken."

  Beri Shalmashi - De Filmkrant
  80

  De mensheid is gewaarschuwd

  "Het onderscheid tussen goed en slecht dringt in elke porie van de film door. Liz blijft haar maagdelijke aura behouden. De dominee gaat immer gekleed in het zwart. Vrolijkheid is voorts ver te zoeken."

  Wouter Los - Cinemagazine
  80

  Donder-preek in vier bedrijven

  "Brimstone overtuigt, tot er in het zicht van de eindstreep iets merkwaardigs gebeurt. Na de feitelijke ontknoping, die emotioneel en in de vorm beslist overtuigt, volgt er een lange epiloog die nodeloos verwarrend is."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Gereformeerde spaghettiwestern

  "De weinig opbeurende kijk op de menselijke natuur heeft Brimstone gemeen met de films van Paul Verhoeven. Het stompzinnige geweld, zowel fysiek als geestelijk, is zo hardvochtig, zo dwangmatig dat het de schijn krijgt van Koolhovens persoonlijke afrekening met een gereformeerde jeugd."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  80

  Inktzwarte reli-western

  "Naast de inhoud van deze film ťn Koolhovens episodischevertelwijze, intrigeren ook aangesneden thema's als religieuze onverdraagzaamheid en vrouwenonderdrukking."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Te lang, te vet maar wel heel spannend

  "Hoewel de film een half uur korter had gekund is er tijdens het kijken toch weinig tijd om na te denken over het label 'feministisch' dat veelvuldig op de film wordt geplakt."

  Sabeth Snijders - NRC Handelsblad
  80

  Tijdloze wreedheid tegen vrouwen krachtig verbeeld

  "Over openbaringen gesproken. Dakota Fanning is fantastisch als de zwijgzame Liz die alleen met haar ogen en handen kan communiceren en fier overeind blijft tegenover de hel en verdoemenis van Guy Pearce."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Waardevolle Hollandse toevoeging aan een beproefd Amerikaans filmgenre

  "Het is echter Guy Pearce die de meeste indruk achterlaat als de angstaanjagende fanaat, die mťt Nederlands accent onheilspellende Bijbelcitaten prevelt. Koolhovens afdelingshoofden, allen Nederlanders, staan garant voor een stijlvolle aankleding en beeldschone cameravoering, wat het tekort aan westernlandschappen ruimschoots compenseert."

  Jan Roselaar - FilmTotaal
  60

  Brimstone dwingt tot nadenken over wraak, religie, afkomst en vrijheid

  "Koolhoven levert met Brimstone een kundig en precies vertelde horrorwestern af, vol grote gebaren in structuur en spel. Detail: het kwaad huist in een streng religieuze gemeenschap van Nederlandse immigranten."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 januari 2017
  Distributeur: Paradiso Entertainment