45 Years

45 Years (2015)

Film1
6.7 / 10
23
Pers
88% 12
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Andrew Haigh
Cast: Tom Courtenay, Charlotte Rampling, meer »
Lengte: 93 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels

Drama met Tom Courtenay en Charlotte Rampling als een echtpaar dat kort voor hun 45ste jubileum bizar nieuws te horen krijgt over een oude geliefde

Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer wanneer er een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar zij begin jaren 60 vermist raakte. Het bericht brengt het de echtgenoten danig uit balans en het is nog maar de vraag of hun huwelijk het feest haalt in de vijf dagen die nog resteren.

Charlotte Rampling ontving een Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar indrukwekkende rol.*********

Film1 Recensie: Van jubelend jubileum naar knagende onzekerheid

Het subtiele 45 Years kijkt bijna weg als een thriller. Niets enger dan de knagende onzekerheid dat de belangrijkste relatie in je leven 45 jaar lang een leugen was. Regisseur Haigh moet een makkie hebben gehad met de doorgewinterde dramatalenten van Rampling en Courtenay en bewijst maar weer eens dat goed drama niet per se gestoeld is op tranentrekkerij en gimmicks. Liever niet zelfs.

Lees verder
 • Pers - 88%  
  100

  Een knagend geheim

  "Charlotte Rampling en Tom Courtenay hebben weinig woorden nodig om de draaikolk aan emoties over te brengen. Fantastisch geacteerd en een geweldige prestatie van de Brit Andrew Haigh. Zien dus."

  Annet de Jong - De Telegraaf
  100

  Het verleden zet 45 jaar huwelijk onder druk

  "45 years laat zien wat er gebeurt als achter onze projecties de werkelijkheid opduikt. Bij Kate en Geoff zet het 45 jaar huwelijk in een ander perspectief. Dat is treurig, maar ook hoopvol: eindelijk zien ze elkaar in helder licht. Welke conclusie ze eruit trekken, laat het meesterlijke drama in het midden."

  Jos van der Burg - Het Parool
  100

  Stikjaloers op geest uit ver verleden

  "een rijke film die weer eens aantoont dat je voor een aangrijpend meesterwerk weinig meer nodig hebt dat een gelaagd verhaal met complexe psychologische inzichten, een stel uitstekende acteurs en een regisseur die geen trucs nodig heeft om alles recht te doen."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  90

  Knap geconstrueerd en geschreven gevoelsdrama

  "Net als voorganger Weekend is 45 Years een knap geconstrueerd en geschreven gevoelsdrama met een eenvoudige, haast timide regie. De laatste blik in de camera van Charlotte Rampling vat deze prachtige en pijnlijke huwelijksschets perfect samen."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  90

  Liefde voor gevorderden

  "45 Years is net zomin een film over oude mensen als Weekend een film over gays is. Het zijn films over onszelf en de ander, het mijnenveld dat daartussen ligt en de brug van vertrouwen die keer op keer gelegd moet worden. In de scherpte van zijn observaties kan Haigh zich zeker meten met landgenoot Mike Leigh, maar dan met meer dan een vleugje hartverscheurende melancholie."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  90

  Van jubelend jubileum naar knagende onzekerheid

  Het subtiele 45 Years kijkt bijna weg als een thriller. Niets enger dan de knagende onzekerheid dat de belangrijkste relatie in je leven 45 jaar lang een leugen was. Regisseur Haigh moet een makkie hebben gehad met de doorgewinterde dramatalenten van Rampling en Courtenay en bewijst maar weer eens dat goed drama niet per se gestoeld is op tranentrekkerij en gimmicks. Liever niet zelfs.

  Evelien van Baekel - Poodt - Film1
  80

  Andrew Haigh maakt met 45 years verwachtingen waar

  "Andrew Haigh beschikt over een uitzonderlijk fijn filmersoog. Met zijn derde speelfilm, een indrukwekkend huwelijksdrama, maakt hij de hooggespannen verwachtingen waar."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Bizar verleden drijft wig in huwelijk van 45 jaar

  "Op basis van een kort verhaal maakte regisseur Andrew Haigh een prachtige doorleefde film die veel zegt over liefde op latere leeftijd. Gesteund door de voortreffelijke vertolkingen van twee acteerkanjers - Charlotte Rampling en Tom Courtenay - levert 45 Years een invoelbaar drama op dat intiem is, maar ook wezenlijke vragen stelt."

  Ab Zagt - AD
  80

  Een prachtig verhaal over jaloezie en echte liefde

  "Het tempo van de film kan er soms voor zorgen dat het verhaal een beetje trekt, maar wanneer 45 Years eenmaal opgang komt is het een prachtig verhaal over jaloezie en echte liefde. Het plezier in de liefde dat Haigh laat zien werkt betoverend op de kijker en laat zien dat er nog steeds ruimte is in de hedendaagse cinema voor een klein maar goed verteld verhaal."

  Robin Komijn - Moviescene.nl
  80

  Haigh laat de affectieve stilte die er was vollopen met twijfel

  "Misschien, zegt Haigh via een schitterende Charlotte Rampling, is het goed om te beseffen dat niks zeker is. Dat is waar. Maar is dat een waarheid waar mensen mee willen leven?"

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Met Rampling en Courtenay hoeft de camera alleen te draaien

  "De regisseur voorziet zijn verstilde drama van subtiele contrasten en fraaie details. De platte landschappen van het Engelse Norfolk mogen dan niet zo avontuurlijk en dodelijk zijn als het hooggebergte uit het verleden, met de rondwarende geest van Katya is het er minstens zo beangstigend."

  Sven Gerrets - Cinema.nl
  80

  Prachtig portret over twee mensen die van elkaar houden

  "45 Years is een prachtig portret over twee mensen die van elkaar houden, maar ook moeite hebben met onzekerheden en verdriet uit het verleden. En hoewel het verhaal rustig voortkabbelt zijn de spanningen duidelijk voelbaar. Het leverde zowel Rampling als Courtenay in februari de Zilveren Beer op tijdens de Berlinale, het filmfestival van Berlijn."

  Louke Kreemers - Filmpjekijken.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 24 september 2015
  Distributeur: Cinemien Film & Video Distribution