De Helleveeg

De Helleveeg (2016)

Film1
6.4 / 10
21
IMDb
6.8 / 10 420
Pers
70% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: André van Duren
Cast: Hannah Hoekstra, Benja Bruijning, meer »
Lengte: 117 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Kijk nu

Bitterzoet familiedrama naar het boek van A.F.Th. van der Heijden, waarin een Brabantse jongen gefascineerd raakt door zijn lichtzinnige tante

Tiny Egberts is een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken. Haar twaalf jaar jongere neefje Albert is gefascineerd door zijn bijzondere tante en dol op haar verhalen. Tiny's ouders en haar zus Hanny maken zich echter zorgen over haar. Zal ze ooit de juiste man vinden en zich als een correcte vrouw weten te gedragen? De reden van de moeizame band tussen Tiny en haar familie blijkt erg complex te zijn.

De Helleveeg, gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, is geregisseerd door André van Duren (De bende van Oss). Hannah Hoekstra won een Gouden Kalf voor haar hoofdrol. Haar tegenspelers zijn onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Anneke Blok, Robert de Hoog en Frank Lammers. Benja Bruijning speelt de volwassen Albert Egberts - het hoofdpersonage uit Van der Heijdens kroniek De tandeloze tijd, waarvan De Helleveeg deel vijf uitmaakt. • Pers - 70%  
  90

  Een bitterzoet familiedrama met sterrencast

  "Als kijker begrijp je alle haat van het hoofdpersonage niet altijd, maar leef je toch met haar mee. Ook de rest van de cast laat sterk acteerwerk zien, wat De Helleveeg een aangrijpend drama maakt."

  Joëlle Kelderman - Filmvandaag.nl
  80

  Hannah Hoekstra verdient Gouden Kalf voor Helleveeg

  "De voortreffelijke Hoekstra stopt net genoeg venijn in de rol van Tiny, die met haar scherpe tong iedereen tegen zich in het harnas jaagt. En daar had zij, zo blijkt aan het einde, alle reden toe."

  Ab Zagt - AD
  80

  Niet zonder schoonheidsfoutjes

  "De Helleveeg is niet zonder schoonheidsfoutjes. De verouderingsmake-up en Brabantse nepaccentjes gaan vooral bij de mannelijke acteurs tegenstaan, de uitleggerige finale had wel wat subtieler gemogen en Van Duren lijkt soms te gemakkelijk de thematiek te bagatelliseren."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Waard om gezien te worden

  "De Helleveeg is een kwaliteitswerk in een Nederlandse industrie die toch vooral romantische komedies voortbrengt. Daarom valt de film op. En dat werkt alleen maar in zijn voordeel: De Helleveeg is het absoluut waard om gezien te worden."

  Ellen van den Braak - Filmpjekijken.com
  70

  Begeerd, gehaat en begrepen

  "Even dreigt De helleveeg te ontsporen als alle hoofdpersonages op latere leeftijd terugblikken op hun schokkende familiehistorie: de pannenkoekdikke lagen ouderdomsschmink zijn eerder grotesk dan overtuigend. Desalniettemin boeit dit drama tot het eind, mede dankzij een slimme ingreep in de originele vertelstructuur bij het ontraadselen van Tiny's Grote Geheim."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  60

  Schoolse helleveeg hamert de tragiek erin

  "De tragiek van tante Tiny wordt er in dit familiedrama zo ingehamerd, dat de finale ondanks het degelijke acteerwerk een anticlimax vormt. Regisseur André van Duren had meer kunnen vertrouwen op het rustig doorsijpelende venijn van A.F.Th. van der Heijdens roman."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  60

  Wat meer kwaadaardigheid graag

  "De film is vooral sterk als sociale vertelling over zwijgzaamheid, hypocrisie en benepenheid in het Brabantse gezinsleven, en de vrouwen die daardoor - soms onherstelbaar - zijn geknakt."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  40

  Wat variatie had de film geen kwaad gedaan

  "Hoewel Hoekstra een geweldige Tiny neerzet, vol vilein sarcasme en bijbehorende gezichtsuitdrukkingen, zit het tegen de grens van overdreven aan. Bovendien is het allemaal wel erg veel. Andere personages zitten er veelal bij als passief, bordkartonnen beeldvulling. Meer variatie had de film geen kwaad gedaan."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 24 maart 2016
  Distributeur: Entertainment One Benelux