Next Goal Wins

Next Goal Wins (2014)

IMDb
7.9 / 10 1896
Pers
76% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire, Sport
Regie: Mike Brett, Steve Jamison
Cast: Thomas Rongen, Jaiyah Saelua, meer »
Lengte: 92 minuten
Land: Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels

Documentaire over het voetbalteam van American Samoa - een groep verliezers die door een Nederlandse coach omgeturnd moet worden tot winnaars

In 2001 lijdt het voetbalteam van American Samoa, een klein eilandje in de Stille Oceaan, een recordnederlaag in een officiŽle interland tegen AustraliŽ van 31-0. Ruim 10 jaar later hebben ze nog steeds geen enkele wedstrijd gewonnen en staan ze steevast op de laatste plaats van de FIFA wereldranglijst. Alleen door een wonder zou het team een wedstrijd kunnen winnen. De Nederlandse coach Thomas Rongen gaat de uitdaging aan. Met de World Cup kwalificatie voor de deur heeft hij slechts een maand tijd om dit zootje ongeregelde losers om te vormen tot een onverslaanbaar team. • Pers - 76%  
  80

  Fantastisch inkijkje bij het slechtste voetbalteam ter wereld

  "De documentaire ontleent spanning aan de kwalificatiewedstrijden, maar veel belangrijker is dat de coach en de voetballers elkaar zo versterken. Thomas Rongen ondergaat op het eiland een complete transformatie."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  80

  Het slechtste voetbalteam ter wereld

  "Alle uitslagen van het team van Amerikaans-Samoa onder Rongens leiding zijn online makkelijk te vinden. Toch is het beter vooraf zo min mogelijk te weten, want de timing van de makers van deze feelgood-film is zo goed dat Next Goal Wins niet alleen lief, ontwapenend en inspirerend is, maar ook heel spannend."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Met flair en bluf voor slechtste elf van de wereld

  "Behalve op Rongen richt de film zich op een transseksuele speler die door zijn teamgenoten volledig wordt geaccepteerd. Vergelijk dat eens met de sfeer in de Europese machovoetbalwereld. Next goal wins gaat over voetbal, maar vooral over vriendschap en teamgeest."

  Jos van der Burg - Het Parool
  80

  Niet de klasse, wel de 'guts'

  "Verfrissend: een sportfilm pur sang die zegt dat winnen niet het belangrijkste is. Bijzonder zijlijntje: de vanzelfsprekendheid waarmee Jaiyah/Johnny, een fa'afafine - 'de derde sekse', een in Samoa geaccepteerd verschijnsel - tot het team behoort"

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Unieke kijk op tropisch voetbal

  "Next Goal Wins vormt een antidotum voor wie genoeg heeft van de verregaand geprofessionaliseerde sport: niks zo mooi als glorieus verliezen. Hup Amerikaans-Samoa!"

  Bor Beekman - De Volkskrant
  80

  Voetbaltrauma

  "Brett en Jamison kozen een interessant onderwerp voor hun documentaire en maken van Next Goal Wins een echte feelgood film. Na een korte periode van gewenning tussen de coach en het team spat het plezier van het scherm en gun je als kijker het team zijn eerste overwinning ooit."

  Bart de Bruijn - Filmpjekijken.com
  80

  Voetjebal

  "Een ontroerende, grappige en wetenswaardige documentaire, ook als je helemaal niets met voetbal hebt."

  Annet de Jong - De Telegraaf
  80

  Vol met aansprekende persoonlijkheden en tegenstrijdigheden

  "Next Goal Wins vinkt alle hokjes aan van een succesverhaal, zonder het realisme uit het oog te verliezen of zonder overdreven sentimenteel te worden. Dit zijn mannen die je simpelweg een eenzame, eenmalige winst gunt."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  Hoe Amerikaans Samoa een voetbalgrootmacht werd

  "Next Goal Wins is vertelt een bijzonder verhaal over het voetbalteam van Amerikaans Samoa. Het is iets te conventioneel, maar toont goed hoe belangrijk voetbal is voor een klein eilandje in de Stille Oceaan waar weinig over bekend is. Dankzij het voetbalteam krigen we een kijkje in de bijzondere cultuur van het land."

  Jon Jonoski - Moviescene
  60

  Hoogste tree van het podium zal nimmer gehaald worden

  "Visueel gebeurt er in 'Next Goal Wins' weinig spannends en clichťs worden niet geschuwd, maar inhoudelijk is de documentaire hartverwarmend."

  Wouter Los - Cinemagazine
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 23 april 2015
  Distributeur: September Film Distribution