Suffragette

Suffragette (2015)

Film1
7.1 / 10
22
Pers
69% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Geschiedenis
Regie: Sarah Gavron
Cast: Meryl Streep, Carey Mulligan, meer »
Lengte: 106 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels
Kijk nu

Historisch drama met Carey Mulligan en Meryl Streep over de Britse vrouwen die aan het begin van de 20ste eeuw hebben gestreden voor vrouwenrechten

De werkelijke strijders bij de Suffragettes waren niet de hoogopgeleide vrouwen uit de hoogste klassen, maar de arbeidsters die ervoeren dat hun vreedzame protesten tot niets leidden. De enige kans op verandering die overbleef was radicalisering en geweld. In hun strijd voor gelijke rechten zetten zij alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud was zo'n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller; en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend.

Andere rollen in Suffragette zijn voor Helena Bonham Carter en Brendan Gleeson.******

Film1 Recensie: Bittere strijd om het kiesrecht voor vrouwen

Het vakkundig gemaakte historische drama Suffragette vormt een belangrijke getuigenis van het onrecht dat fabrieksvrouwen - in dit geval de Britse - jarenlang is aangedaan. Maar dat verhaal wordt wel op voorspelbare wijze verteld, de waargebeurde feiten ten spijt. Terwijl de bijdrage van Meryl Streep hooguit als een cameo kan worden beschouwd, is het een uitstekende Carey Mulligan die de zwaarte van film met grote overtuigingskracht draagt.

Lees verder
 • Pers - 69%  
  80

  Fascinerend tijdsbeeld in spannend stemrechtdrama

  "'Suffragette' geeft een fascinerend tijdsbeeld zonder in de historie te blijven hangen. Een stel goed gekozen actrices maakt het des te fijner om naar te kijken; slim om Hollywoodicoon Meryl Streep activiste Emmeline Pankhurst te laten spelen."

  Remke de Lange - Trouw
  80

  Grimmige strijd voor vrouwenkiesrecht

  "Mulligan is een innemende heldin, schakelend tussen kwetsbare twijfel en even kwetsbare vastberadenheid. Hoogtepunt in het scenario van Abi Morgan is de verklaring die Maud aflegt tegenover de liberale minister David Lloyd George."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
  80

  Sublieme film vraagt om Oscarnominaties

  "Als drama is Suffragette tamelijk rechtlijnig. De kracht schuilt in de vertolkingen, zelfs in kleinere rollen van onder anderen Helena Bonham Carter en Meryl Streep, die de legendarische actievoerster Emmeline Pankhurst even gestalte mag geven."

  Ab Zagt - AD
  80

  Zwaarbevochten

  "Maud, een prachtige rol van Carey Mulligan, komt bij toeval terecht bij de suffragettes en raakt geďnspireerd door leidster Emmeline Pankhurst (een veel te bescheiden rol voor Meryl Streep). (..) dat het vrouwenkiesrecht in het Engeland van het begin van de 20e eeuw zo zwaar bevochten is als in de indringende film Suffragette is behoorlijk schokkend."

  Annet de Jong - Telegraaf
  70

  Binnen de lijntjes

  "Helaas hebben de blikken van Mulligan meer diepgang dan de film van Gavron. De rollen van de andere suffragettes worden haast niet uitgediept en omdat de film zo binnen de lijntjes kleurt ben je het verhaal - hoe interessant ook - eenmaal buiten al snel weer vergeten."

  Julia Nolet - Filmpjekijken.com
  70

  Te afstandelijk om echt te kunnen raken

  "De dialogen zijn stoffig en het geheel voelt toch net te afstandelijk om echt te kunnen raken. Behalve Mulligan en wellicht Streep als de Academy haar koste wat kost haar jaarlijkse nominatie wil geven, zal de film waarschijnlijk geen prijzen in de wacht slepen. Het is een mooi gemaakte film, maar op Mulligan na spettert het eigenlijk nergens."

  Michelle Iwema - FilmTotaal
  60

  Bittere strijd om het kiesrecht voor vrouwen

  Het vakkundig gemaakte historische drama Suffragette vormt een belangrijke getuigenis van het onrecht dat fabrieksvrouwen - in dit geval de Britse - jarenlang is aangedaan. Maar dat verhaal wordt wel op voorspelbare wijze verteld, de waargebeurde feiten ten spijt. Terwijl de bijdrage van Meryl Streep hooguit als een cameo kan worden beschouwd, is het een uitstekende Carey Mulligan die de zwaarte van film met grote overtuigingskracht draagt.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  Boeiend politiek drama, maar wel wat eenvormig

  "Waarom is Suffragette dan toch niet echt een meeslepende film geworden? Dat heeft iets te maken met de onhandige opbouw: personages die voor het verhaal cruciaal blijken te zijn, worden soms nauwelijks geďntroduceerd."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  60

  De tranen op de wang van Carey Mulligan

  "Met de beste bedoelingen voorzien keurige kostuumdrama's als Suffragette elke historische strijd van een vernislaag waarin consequent het individu tot held wordt verheven. Maar de geschiedenis is niet alleen het succes van enkelingen, het is ook het lijden van velen. De herinnering die overblijft aan de Suffragettes is de herinnering aan de tranen op de wang van Carey Mulligan. Dat is niet terecht."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  60

  Girl Power

  "Sarah Gavron levert een intense film af die er cinematografisch prachtig uitziet - het Londen van anno 1900 is erg realistisch - en met een sterrencast. Maar het is toch vooral Carey Mulligan die de film draagt en het meest overtuigt. Meryl Streep, de grote naam op het affiche, heeft eigenlijk maar een heel marginale rol. Het enige minpunt in de film is dat het voor het publiek lastig te begrijpen valt - en misschien gaat dat aspect in het verhaal wel te snel - dat Maud radicaliseert."

  Michel van Dam - FilmVandaag.nl
  60

  Suffragette: radicaal én ingetogen

  "En als iets een voorbeeld is dat sommige onderwerpen nu eenmaal gebaat zijn bij een vrouwelijke hand, is het deze film wel. Morgan en Gavron maken zich oprecht druk over de onderschatting van de rol van vrouwen in de wereldgeschiedenis én in de geschiedenisfilm, en dat voel je."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 3 december 2015
  Distributeur: Paradiso Entertainment