Youth

Youth (2015)

Film1
7 / 10
32
Pers
82% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Paolo Sorrentino
Cast: Michael Caine, Harvey Keitel, meer »
Lengte: 124 minuten
Land: ItaliŽ, Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Zwitserland
Taal: Engels

Drama van Paolo Sorrentino (La grande bellezza) met Michael Caine en Harvey Keitel als twee oude vrienden die hun vakantie doorbrengen in de Alpen

Fred en Mick, twee oude vrienden, vertoeven in een luxe resort in de Alpen voor een lange rustgevende vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen levens als respectievelijk componist-dirigent en regisseur en geven ondertussen op humoristische wijze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Micks schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd. Hij heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand van hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren.

Paolo Sorrentino schreef het scenario voor Youth met Michael Caine in gedachten voor de rol van Fred Ballinger. • Pers - 82%  
  100

  Een meesterwerk

  "Het maakt Youth op zichzelf toch een meesterwerk. De grote rol die daarnaast is weggelegd voor muziek en omgevingsgeluiden, de vloeiende shots en de interessante innerlijke worstelingen van Fred en Mick maken het tot een prachtige en nagenoeg perfecte film."

  Jim Pedd - FilmTotaal
  100

  Een symfonie van koekoeksklokken

  "Met Youth toont Sorrentino dat La grande bellezza geen toevalstreffer was. Hij heeft een eigen, unieke en vaak schitterende beeldtaal en een eigen, scherp ironische stem die hij steeds duidelijker laat doorklinken in de bijtende monologen van zijn personages."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  90

  Geheugenpaleis en tijdmachine

  "Youth is rechtlijniger en daarom minder spectaculair. Maar ook Youth is een rijke film. Rijk aan levensopvattingen en observaties. Hij gaat over het contact tussen ouder en kind, over kunst en het acteur- en regisseurschap, over oud en jong zijn. Hij is rijk aan fenomenale beelden."

  Laura van Zuylen - De Filmkrant
  80

  Genieten

  "Ook in deze film valt weer heel veel visueel te genieten. Youth is wel iets terughoudender maar daarmee krijgt het verhaal van de film wel meer ruimte. Youth is net als La Grande Belleza weer erg de moeite waard."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  80

  Mijmeren in filmdrama over de verleden tijd

  "Youth werkt niet op alle fronten. Soms schiet Sorrentino zijn doel voorbij met te nadrukkelijke accenten, maar als geheel is dit een prachtige, reflecterende film."

  Ab Zagt - AD
  80

  Onmiskenbaar Sorrentino

  "Youth is schitterend in beeld gebracht en heeft opnieuw die kenmerkende Sorrentino-touch. Er zijn surrealistische terzijdes, zoals de prachtige sequentie waarin Fred in een groene alpenweide een concert geeft met de koeien en hun koebellen."

  Andrť Waardenburg - NRC Handelsblad
  80

  Opera die leven heet

  "Youth is een rijke en soms ook lichtvoetige meditatie over leven en (verloren) liefde, waarbij Sorrentino geregeld zijpaden in slaat. (..) Intussen excelleren Caine en Keitel in hun rollen. Ook Jane Fonda en Paul Dano dragen met een klein maar invloedrijk optreden bij aan de rijkdom van deze film, die realisme inruilt voor de emotionele grandeur van een opera."

  Marco Weijers - Telegraaf
  80

  Opvolger van La Grande Bellezza schitterend en komisch

  "Dat Sorrentino qua sfeer in herhaling valt was voor sommige critici op het filmfestival van Cannes een reden voor teleurstelling, maar voor de ruim 250.000 bezoekers van La Grande Bellezza hoeft dat geen enkel bezwaar te zijn. Youth is wederom een poŽtisch pareltje, en een lust voor oog en oor."

  Andre Nientied - Nu.nl
  80

  Voorbij de houdbaarheidsdatum

  "De bonte verzameling bijfiguren, de eindeloze reeks prikkelende aforismen in het door Sorrentino zelf geschreven scenario, de nadrukkelijk prachtige composities van vaste cameraman Luca Bigazzi, en het dominante gebruik van muziek maken van Youth een nogal barokke ervaring."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Waanzinnig mooi

  "Dat Youth er waanzinnig mooi uitziet, mag geen verrassing heten. Net als voor het Oscar-winnende La Grande Bellezza werkte Sorrentino samen met cinematograaf Luca Bigazzi, die zijn camera laat zweven als een Tibetaanse monnik."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  80

  Wat wil Sorrentino nou precies zeggen?

  "Bovendien verliest de film naar het einde toe focus, zeker wanneer nog snel even een geforceerde dialoog tussen Keitel en Fonda over de kwaliteit van film en televisie wordt ingelast. Wat wil Sorrentino nou precies zeggen, vraag je je af."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Weer een prachtig geworstel met het menselijk verval

  "Sorrentino pakt opnieuw uit met een film van operaformaat, tjokvol schitterende en vaak geestige composities. (..) Ondanks, of misschien juist dankzij, de vele hoogtepunten is Youth minder coherent dan Sorrentino's echte meesterwerken als Le conseguenze dell'amore en La grande bellezza."

  Mike Peek - Het Parool
  60

  Sorrentino overspeelt zijn hand

  "Blijkbaar heeft Sorrentino toch te weinig te melden om zijn barokke bouwsel overeind te houden; na het briljante eerste deel van Youth is het extra pijnlijk dat te beseffen."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 29 oktober 2015
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: La giovinezza