The End of the Tour

The End of the Tour (2015)

Pers
78% 15
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: James Ponsoldt
Cast: Jesse Eisenberg, Jason Segel, meer »
Lengte: 106 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Drama met Jesse Eisenberg als een journalist die terugdenkt aan de reizen en gesprekken met auteur David Foster Wallace, gespeeld door Jason Segel

Kort na de publicatie van zijn baanbrekende roman 'Infinite Jest' begint de veelgeprezen David Foster Wallace aan een vijfdaags interview met Rolling Stone-journalist David Lipsky. Naarmate de dagen verstrijken, ontstaat er tussen de journalist en zijn onderwerp een ijle doch intense relatie.

The End of the Tour is gebaseerd op Lipsky's boek Although of Course You End Up Becoming Yourself. Deze werd geprezen omdat het boek zowel een goede instapper was voor mensen die onbekend waren met Foster Wallace's gewichtige oeuvre als hardcore fans.********

Film1 Recensie: Schrijvers onder elkaar

De combinatie van Jason Segel en Jesse Eisenberg - twee uitersten - komt zeer goed tot z'n recht in deze fijne acteursfilm. The End of the Tour is een uitstekend voorbeeld van hoe je een relatief onbekend, waargebeurd verhaal tot leven moet wekken.

Lees verder
 • Pers - 78%  
  100

  David Foster Wallace blijft een enigma

  "Segel zet een prachtig complex personage neer: een briljante man die voortdurend worstelt met zijn angsten en obsessies, en zich alsmaar afvraagt hoe anderen naar hem kijken. (...) een film die begrijpt dat het genie van Wallace niet in een roadtrip van 106 minuten te verklaren valt. Of in wat voor vorm dan ook."

  Jelle Schot - Cinema.nl
  90

  Geheid een Oscarkandidaat

  "De functie van de flashbackstructuur wordt eigenlijk geleidelijk duidelijk. The End of the Tour is een waar genot met acteurs die voortdurend aan elkaar gewaagd zijn en waarin ze feilloos hun rol van een getroebleerd en markant schrijver en zijn aangever invullen. Geheid een Oscarkandidaat."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  80

  Boeit van begin tot eind

  "Het zijn hier geen wereldberoemde personen die aan bod komen en toch boeit het van begin tot eind. De universele angsten en verlangens zijn die aan bod komen zijn voor een ieder herkenbaar. Een kundig geschreven scenario, geweldige acteerprestaties en goede regie maken van deze kleinschalige film een groot genot."

  Scott van der Winden - Cinemagazine
  80

  De man die op aarde viel

  "Films over schrijvers leverden zelden spannende cinema op omdat ze het anekdotische meestal niet overstijgen. Maar Jason Segel en Jesse Eisenberg brengen het psychologisch getouwtrek tussen de twee mannen weergaloos naar het scherm."

  Ronald Rovers - Trouw
  80

  Een intrigerende karakterstudie over schrijver David Foster Wallace

  "The End of The Tour is een mooi lichthartig drama die door de terughoudendheid waarmee het geregisseerd is, uitbloeit tot twee intrigrerende karakterstudies."

  Marco Hagemeier - Moviescene.nl
  80

  In The End of the Tour is Jesse Eisenberg weer heerlijk onuitstaanbaar

  "Regisseur James Ponsoldt en scenarioschrijver Donald Margulies richten zich nadrukkelijk op een dramatisering van het journalistieke proces. Ze geven een prikkelend en verhelderend beeld van de dynamiek die interviews tussen geestverwanten kenmerkt."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Interviewer is een vampier

  "De zeer onderhoudende film gaat uiteindelijk niet zozeer over Wallace, maar over Lipsky. (..) Zo wordt The End of the Tour een scherpe schets van de bij vlagen parasitaire, vampierachtige verhouding tussen interviewer en geïnterviewde."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
  80

  Ongrijpbaar en daarmee fascinerend

  "De David Foster Wallace die regisseur James Ponsoldt laat zien is ongrijpbaar en juist dat maakt The End of the Tour zo fascinerend. De film toont een momentopname van hoofdpersonage David Foster Wallace en geen brave aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Schrijvers onder elkaar

  De combinatie van Jason Segel en Jesse Eisenberg - twee uitersten - komt zeer goed tot z'n recht in deze fijne acteursfilm. The End of the Tour is een uitstekend voorbeeld van hoe je een relatief onbekend, waargebeurd verhaal tot leven moet wekken.

  Jan-Peter Rook - Film1
  80

  Touwtrekken met een geniale schrijver

  "Levert dergelijk basismateriaal ook een pakkende film op? Wonderbaarlijk genoeg wel. Vooral door de beide hoofdrolspelers ontstaat een intellectueel duel op het scherp van de snede."

  Ab Zagt - AD
  80

  Twee schrijvers zien elkaar in de stilte voor de storm

  "Segel is goed, en Eisenberg is weer heerlijk onuitstaanbaar, als een verholen jaloerse en verraderlijke bewonderaar. Hij maakt nooit een geheim van zijn bedoelingen, maar dat maakt hem niet sympathieker."

  Bart van der Put - Het Parool
  70

  Intelligent

  "Als kijker hoef je niet meer te doen dan te zitten en deze wijsheden en spitsvondigheden over je heen te laten komen. Door de nadruk op de band tussen de twee gaat er wel veel moois verloren uit het boek: een kwestie van kill your darlings. Er blijft echter genoeg moois over voor een goede film."

  Quirijn Foeken - Biosagenda.nl
  70

  Schrijver met masker

  "Mooie film, waarin we wat meer te weten komen over een groot schrijver, die altijd bang was om te worden ontmaskerd."

  Annet de Jong - Telegraaf
  60

  Op stap met David Foster Wallace

  "Meer dan over Wallace gaat The End of the Tour eigenlijk over journalist Lipsky die tot de succesauteur probeert door te dringen. Het is dan ook geen literaire ontdekkingstocht maar een buddy movie waarin de hoofdrolspelers toevallig allebei schrijven."

  Edo Dijksterhuis - De Filmkrant
  60

  Te onderhoudend

  "Het probleem met The End of the Tour is dat de film te vermakelijk is, te onderhoudend. Het werk van Wallace kost juist altijd moeite, frustratie. Drie keer dezelfde pagina moeten lezen, na vijftig pagina's tot het moedeloze besef komen dat je er nog 950 moet. Maar dat is precies wat Wallace wilde maken: kunst die investering vereist. Die misschien niet zo makkelijk wegkauwt als een Pop-Tart, maar in tegenstelling daartoe wel verzadigt."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 november 2015
  Distributeur: Remain In Light