Victoria

Victoria (2015)

Film1
6 / 10
18
Pers
72% 10
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regie: Sebastian Schipper
Cast: Laia Costa, Frederick Lau, meer »
Lengte: 140 minuten
Land: Duitsland
Taal: Duits

Energieke Duitse misdaadfilm, in één take getoond, waarin de Spaanse Victoria in Berlijn vier jongens ontmoet die zwaar in de problemen zitten

De Spaanse Victoria ontmoet vier jongens buiten een club in Berlijn. In eerste instantie is het niets meer dan een willekeurige ontmoeting, maar al snel blijkt dat Sonne en zijn vrienden zwaar in de problemen zitten. Victoria gaat nietsvermoedend mee in hun avontuur, dat al snel in een nachtmerrie verandert. Terwijl de zon opkomt moet Victoria na een lange nacht een onwerkelijke beslissing nemen: wordt het alles of niets? Een adrenaline pompende race tegen de klok door de straten van het bruisende Berlijn.

De misdaadthriller Victoria van de Duitse regisseur Sebastian Schipper (zelf ooit acteur in Lola rennt) is zo gemonteerd dat het lijkt alsof de film in één take is geschoten. Tijdens de German Film Awards werd de film bekroond voor Beste Actrice (Laia Costa), Beste Acteur (Frederick Lau), Beste Cinematografie, Beste Filmmuziek, Beste Regie én Beste Film. • Pers - 72%  
  100

  Adembenemend zwieren door de Berlijnse nacht

  "De bedwelmende grotestadskroniek, dit jaar uitgeroepen tot beste Duitse film, blijkt zo ook nog een ontroerend verhaal over solidariteit in zich te bergen. Het is precies wat de Duitse cinema nodig had na Tom Tykwers 'Lola rennt' en Fatih Akins 'Gegen die Wand'; een film waar je hart een sprongetje van maakt."

  Belinda van de Graaf - Trouw
  90

  Beklemmende achtbaanrit

  "Een uitzonderlijke prestatie: de Duitse thriller Victoria bestaat uit één enkel shot. De camera verplaatst zich 140 onafgebroken minuten door hele woonwijken van nachtelijk Berlijn. En dat is meer dan alleen een technisch hoogstandje. Regisseur Sebastian Schipper maakt er met zijn sterke cast een bloedstollende achtbaanrit van."

  Fabian Melchers - De Telegraaf
  90

  De grote winnaar van dit jaar

  "Beide acteurs werden voor hun rol bekroond met een Lola, de Duitse Oscar. Met daarnaast onderscheidingen voor het virtuoze camerawerk, de slim sturende muziek, Schippers' regie en ten slotte voor de film zelf, werd Victoria de grote winnaar van dit jaar. Wie deze sterk beklemmende én aangrijpende film ziet, snapt meteen waarom."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Een onontkoombare drive

  "Sebastian Schipper maakte een moderne klassieker: een tour de force die uit één take van 134 minuten bestaat. Victoria heeft een onontkoombare drive: voortdurend is voelbaar dat er iets op het spel staat."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  80

  Hip Berlijn in monstertake

  "Vergeet Birdman, de film die deed alsof alles in één take was gedraaid. Victoria doet wat Aleksander Sokoerov deed in Russian Ark, namelijk een hele film maken van één camerabeweging. Maar dan niet beheerst en statig zoals bij Sokurov, maar dansend en dollend, fiets op, fiets af, huis in, huis uit, in de straten rondom de Berlijnse Friedrichstrasse."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  80

  Opwindende roadmovie door nachtelijk Berlijn

  "De acteurs zorgen ervoor dat het gebrek aan psychologische diepgang (waarom de naïeve, passieve Victoria doet wat ze doet, is eigenlijk een raadsel) en de plotwendingen die al te kort door de bocht zijn (het script telde slechts twaalf pagina's) gemakkelijk vergeten en vergeven kunnen worden."

  Jan Pieter Ekker - Het Parool
  60

  Berlijn in één eindeloos shot

  "Als misdaadverhaal blijft het wat geforceerd, met personages die matig uit de verf komen."

  Leo Bankersen - De Filmkrant
  60

  De one-takeformule betaalt zich uit

  "In de actiegerichte tweede helft van Victoria betaalt de one-takeformule zich uit; zij draagt in grote mate bij aan het realiteitsgehalte, en de achterliggende gedachte dat jongeren zich op intuïtieve wijze in situaties kunnen begeven waarin toeval de overhand heeft - met alle gevolgen van dien, overtuigt door de kwaliteit van de uitvoering."

  Jan-Kees Verschuure - Cinemagazine
  40

  Knappe technische prestatie, maar geen overtuigende film

  "Sommige films kunnen het zich permitteren om alleen de contouren van personages te schetsen, maar deze film niet. Je wilt weten wie deze mensen zijn die dit allemaal overkomt, maar helaas blijven zij figuranten in een aardig bedacht avontuur."

  Ronald Rovers - Cinema.nl
  40

  Misdaaddrama als één lang filmshot

  "Zonder de bijzondere uitvoering is Victoria geen film die echt tot de verbeelding spreekt. De personages zijn te vlak om echt de aandacht vast te houden. Toch is Victoria een knappe prestatie van de makers, die echter te laat hun film in de vijfde versnelling gooien."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 27 augustus 2015
  Distributeur: September Film Distribution