De Fazantenmoordenaars

De Fazantenmoordenaars (2014)

Film1
6.8 / 10
33
Pers
50% 8
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Misdaad, Thriller
Regie: Mikkel Nørgaard
Cast: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, meer »
Lengte: 119 minuten
Land: Denemarken, Zweden, Georgië
Taal: Deens, Frans

Vervolg op The Keeper of Lost Causes, waarin inspecteur Mørck een oude moordzaak heropent en een intensieve zoektocht start naar een vermiste getuige

In 1994 wordt een tweeling dood aangetroffen in een zomerhuisje. Ze zijn op gruwelijke wijze vermoord. Alles wijst in de richting van een groepje upper class studenten uit een nabij gelegen internaat, maar de zaak wordt abrupt afgesloten wanneer een van de dorpsbewoners schuld pleit. Twintig jaar later krijgt inspecteur Carl Mørck het dossier in handen en hij vermoedt dat er een luchtje aan de zaak zit. Samen met zijn collega Assad heropent hij het onderzoek. Wanneer ze dieper in de zaak duiken stuiten ze op een oude noodoproep van een wanhopig meisje, Kimmie Lassen, die meer van de moord af lijkt te weten. Als blijkt dat Kimmie al sinds die moordzaak vermist is, starten ze een intensieve zoektocht naar haar.

Na The Keeper of Lost Causes - die gebaseerd was op het boek De vrouw in de kooi - is De Fazantenmoordenaars, alias The Absent One, de tweede verfilming in de zogeheten Serie Q-reeks van de Deense auteur Jussi Adler-Olsen. Nikolaj Lie Kaas keert terug in zijn hoofdrol van inspecteur Carl Mørck.******

Film1 Recensie: Een rechttoe-rechtaan Scandinavische krimi

Met twee goede hoofdpersonages, een macabere cold case, een sombere setting en een behoorlijke dosis geweld voldoet De Fazantenmoordenaars aan alle verwachtingen van een Scandi noir. En daar wringt ook meteen de schoen: deze rechttoe-rechtaan Scandinavische politiethriller stijgt in geen enkel opzicht uit boven een willekeurige aflevering uit een cold case-serie.

Lees verder
 • Pers - 50%  
  60

  Dramatische gebeurtenissen op een elitaire kostschool

  "De stijl is gepast duister en werkt bij vlagen beklemmend, en er wordt prima geacteerd. De prestaties van terugkerende regisseur Mikkel Nørgaard en speurneuzen Nikolaj Lie Kaas en Fares Fares maken dus meer indruk dan het verhaal."

  Bart van der Put - Het Parool
  60

  Een lekkerwegkijk filmervaring

  "Het is vooral te danken aan de nieuwsgierig makende eerste scènes dat De fazantenmoordenaars, ondanks zijn zwakke punten, toch een lekkerwegkijk filmervaring is."

  Bart Boersma - Cinemagazine
  60

  Een rechttoe-rechtaan Scandinavische krimi

  Met twee goede hoofdpersonages, een macabere cold case, een sombere setting en een behoorlijke dosis geweld voldoet De Fazantenmoordenaars aan alle verwachtingen van een Scandi noir. En daar wringt ook meteen de schoen: deze rechttoe-rechtaan Scandinavische politiethriller stijgt in geen enkel opzicht uit boven een willekeurige aflevering uit een cold case-serie.

  Jasper van Oosten - Film1
  60

  Jagen op de moordenaars van een doofpot-tweeling

  "Ook deze keer leunt het verhaal zwaar op het dwarse karakter van Mørck, een man die door ramen en deuren gaat om zijn doel te bereiken. De rol wordt vertolkt door Nikolaj Lie Kaas (...) Zonder zijn aanwezigheid zou deze thriller niet echt opzienbarend zijn. In elk geval niet opmerkelijk genoeg om speciaal voor naar de bioscoop te gaan."

  Ab Zagt - AD
  60

  Scandinavische krimi's blijven boeien

  "Productietechnisch ziet De fazantenmoordenaars er prachtig uit, de cast (met bekende koppen uit The killing en Borgen) is sterk en het verhaal blijft spannend tot het eind. Een prima opmaat dus voor De noodkreet in een fles, het derde deel uit de Serie Q'reeks dat momenteel verfilmd wordt."

  Eric le Duc - De Telegraaf
  40

  Invuloefening

  "Dit tweede deel in de thrillerreeks rondom inspecteur Mørck werd onder meer geschreven door de man achter de bewerking van het eerste deel van de Millennium-reeks. Van dit knappe schrijfwerk is bij invuloefening De Fazantenmoordenaars weinig meer te bespeuren. Meer iets voor een detectiveavondje bij de publieke omroep."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  40

  Waar zijn de fazanten?

  "De Fazantenmoordenaars biedt degelijk vakwerk voor de liefhebber van het genre, maar is eerder een adequate, doch warrige tv-film dan vertelkunst voor het grote doek. Dat moeten de makers zich ook hebben gerealiseerd, want de serie lijkt na aflevering twee reeds te zijn gestaakt."

  Alfred Bos - Indebioscoop.com
  20

  Plot biedt geen verrassing

  "De plot biedt geen verrassing of extra laag; het maakt de nihilistisch verbeelde narigheid extra plat."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 6 augustus 2015
  Distributeur: Lumière
  Alternatieve titel: Fasandræberne, The Absent One