Mustang

Mustang (2015)

Film1
7.3 / 10
11
Pers
71% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Deniz Gamze Ergüven
Cast: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, meer »
Lengte: 97 minuten
Land: Turkije, Frankrijk, Duitsland, Qatar
Taal: Turks

Turks drama over vijf zussen die na het onschuldig spelen met jongens uit hun dorp ineens worden uitgehuwelijkt

De zomer begint. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Dit wordt echter bestempeld als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen. Langzaam verandert hun thuis in een gevangenis; huiswerk verandert in huishoudelijk werk en de familie begint huwelijksplannen voor de meisjes te smeden. Maar gedreven door hun verlangen naar vrijheid vechten de vijf zussen samen terug tegen de grenzen die hen worden opgelegd.

Mustang werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film. • Pers - 71%  
  80

  Een mustsee

  "Helemaal foutloos is dit krachtige debuut (dat wel wat doet denken aan The Virgin Suicides) niet, zo is de voice-over van Lale wat overbodig en zijn er sequenties onuitgewerkt of een tikkeltje ongeloofwaardig, maar Mustang is wél een betoverend drama, met een getalenteerde cast en een onderwerp dat niet genoeg aangekaart kan worden. Mustang mag je best wel een mustsee noemen."

  Monica Meijer - Cinemagazine
  80

  Krachtig en relevant

  "Tegenstellingen tussen het traditionele- en moderne leven is wel wat Mustang zo krachtig en relevant maakt. Naast vijf opgroeiende zussen die, in al hun kwetsbaarheid en enthousiasme, het doek kleuren. Niet voor niets is de Turks-Franse productie al bekroond met de nodige internationale filmprijzen."

  Jasper Kars - Filmpjekijken.com
  80

  Mustang is beheerst, aangrijpend en spannend

  "Ergüven en co-scenarist Alice Winocour brengen die neergang scherp en pijnlijk in beeld, waarbij duidelijk is dat de zusjes niet zonder elkaar kunnen overleven: met elke uithuwelijking zakt de mustang verder door haar knieën. Zo'n onderwerp kan gemakkelijk ontaarden in dik opgesmeerde ellende, maar op een enkele misstap na maakt Ergüven er een beheerst, aangrijpend en spannend drama van."

  Kevin Toma - de Volkskrant
  80

  Ontembare heldinnen

  "Over de filmtitel is goed nagedacht: de mustang symboliseert de levendige en ontembare karakters van de vijf zussen en zelfs hun haren lijken op de manen van wilde paarden. Na het prachtige Winter Sleep dat vorig jaar in onze bioscopen draaide, staat Mustang op de nominatie om als de beste Turkse film van 2015 uit te groeien."

  Cor Oliemeulen - indebioscoop.com
  80

  Opgesloten in eigen huis

  "Met Mustang maakt regisseuse Deniz Gamze Ergüven pijnlijk duidelijk hoe de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Turkije liggen. Niet alleen laat ze overtuigend zien wat onderdrukking doet met jonge vrouwen die onafhankelijk horen te worden, maar ook hoe het ontstaat en wordt versterkt door onmacht of radeloosheid."

  Fabian Melchers - Telegraaf
  80

  Sublieme balans tussen luchtigheid en drama

  "Buiten het sterke maatschappelijke aspect dat de film ter discussie stelt en de sublieme balans tussen luchtigheid en drama, is ook het natuurlijke spel van de acteurs uitnodigend. De levenslustige meiden met hun ongetemde karakter doen de titel van de film zeker eer aan."

  Yara Plasman - FilmTotaal
  80

  Vijfkoppig monster

  "Regisseur Gamze Ergüven laat de toon van de film geleidelijk van speels en luchtig naar melodramatisch kantelen, waarbij ze haar persoonlijke afschuw van het patriarchale krachtenveld in haar land voortdurend subtiel laat doorklinken. Ondanks wat schoonheidsfoutjes, zoals een overbodige voice-over en net te gemakzuchtig einde, levert ze een uiterst krachtig en knap gecamoufleerd feministisch pamflet af."

  Sven Gerrets - Cinema.nl
  60

  Gedurfd Turks meisjesdrama

  "Met haar eerste film maakt de Turkse regisseur Deniz Gamze Erguven meteen indruk. Haar aanpak is fris, gedurfd en inzichtelijk. Zeker voor wie geïnteresseerd is in de traditionele Turkse cultuur."

  Ab Zagt - AD
  60

  Het stelen van appels wordt beantwoord met een jachtgeweer

  "Soms zijn de metaforen wat al te expliciet (de appel als verboden vrucht, etc.) en er zitten wel heel veel shots van in tegenlicht wapperende lange haren in Mustang, maar de in Turkije geboren, in Frankrijk opgegroeide Deniz Gamze Ergüven snijdt belangrijke thema's aan in haar aan Tsjechovs Drie zusters verwante speelfilmdebuut."

  Jekker - Het Parool
  60

  Opgesloten uit angst voor de buurjongens

  "Tegelijkertijd gebeurt er zoveel dat het scenario dat ze (regisseur Deniz Gamze Ergüven) samen schreef met Alice Winocour een overgeconstrueerde en hyperbewuste indruk maakt."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
  40

  Turkse Virgin Suicides

  "a, de onderdrukking van vrouwen zit haar duidelijk dwars, en toch zijn ook haar eigen personages niets meer dan abstracte zinnebeelden voor ontluikende seksualiteit, en voor de onbestemde angsten die dat oproept."

  Sasja Koetsier - De Filmkrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 oktober 2015
  Distributeur: Cinéart