Experimenter

Experimenter (2015)

Film1
5.8 / 10
11
Pers
71% 7
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Biografie, Drama
Regie: Michael Almereyda
Cast: Peter Sarsgaard, Winona Ryder, meer »
Lengte: 98 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Kijk nu

Biopic met Peter Sarsgaard als sociaal pyscholoog Stanley Milgram die in 1961 gedragsexperimenten uitvoerde met behulp van elektrische schokken

1961. Vanuit zijn eigen drang om de Holocaust te verwerken, bedenkt dokter Stanley Milgram op de universiteit van Yale een controversieel psychologisch experiment: proefpersonen geloven dat ze elektrische schokken toedienen aan een iemand in een andere kamer. Hiermee test hij gehoorzaamheid, geweten en vrije wil. Het resultaat van de experimenten is schokkend: 65 procent van de proefpersonen dient hun ondervraagde een dodelijke dosis toe, omdat een gezagsdrager in een witte jas hen daar beleefd om vraagt. Maar Milgrams onderzoek keert zich tegen hem en in de media en een tv-film met William Shatner wordt hij afgeschilderd als een manipulatief monster.

Milgrams onderzoek werd be´nvloed door de rechtszaken rondom Adolf Eichmann, Duits SS-functionaris in het Derde Rijk en een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden tijdens WOII. Eichmann verklaarde tijdens de rechtszaken onschuldig te zijn en enkel orders te hebben gevolgd. • Pers - 71%  
  80

  Intelligente en speelse film

  "We lijken tegenwoordig haast allergisch voor twijfel, maar zoals Experimenter op intelligente en speelse wijze toont is juist twijfel ons sterkste wapen."

  Elise van Dam - Filmpjekijken.com
  80

  Milgram-biopic is ongewoon en intrigerend

  "Het is knap dat Experimenter ondanks de opzettelijke kunstgrepen evenwichtig blijft en nooit in pretenties ontspoort. De film zelf lijkt ook een test van de gehoorzaamheid. In hoeverre laat de kijker zich meeslepen?"

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Prima film

  "Over het algemeen is Experimenter een prima film, maar niet bepaald ambitieus. Behalve wat creatieve keuzes heeft de biopic geen uitspringers. Niet in het verhaal, niet in de vertelling ervan, niet in het acteerwerk. Dit zorgt ervoor dat Experimenter een film is waar je verveeld van kan raken."

  Ellen van den Braak - Filmpjekijken.com
  80

  Stanley Milgram: gehoorzaamheid als probleem

  "Dat maakt Experimenter zo'n originele biopic: hier is het leven van experimenteel psycholoog Stanley Milgram, die in 1984 op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed, juist ondergeschikt aan zijn werk."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad
  60

  Blijft op afstand

  "Qua stijl is Experimenter dus prikkelend genoeg, maar onder de streep is deze film weinig meer dan vermakelijk gebrachte lesstof. (..) Experimenter blijft ondanks de plezierige filmstijl meer op afstand."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  60

  De titel zegt alles

  "Het geheel wekt de indruk dat de film een meta-experiment op de kijker zelf is. Je blijft achter met de dwingende vraag: wat zou jij doen?"

  Maaike Tol - Filmvandaag.nl
  60

  Ook Milgram zelf wilde gehoorzamen

  "Het lijdt geen twijfel dat Milgram een ongemakkelijke waarheid op het spoor was, maar over de resultaten van zijn experiment kan en moet meer gediscussieerd worden dan hier gebeurt."

  Mike Peek - Het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 maart 2016
  Distributeur: Amstelfilm